3 Cara Mematikan Papan Kekunci Laptop dengan Kesalahan, Sangat Mudah!

Apabila papan kekunci komputer riba mengalami kesilapan, aktiviti anda akan terganggu. Untuk mengatasinya, anda boleh mengetahui cara mematikan papan kekunci komputer riba seperti ini.

Adakah papan kekunci komputer riba anda salah? Sekiranya demikian, ini pasti akan mengganggu aktiviti anda kerana anda tidak dapat menaip dengan betul apabila papan kekunci komputer riba mengalami kesalahan .

Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan papan kekunci luaran dengan catatan bahawa anda mesti mematikan papan kekunci dalaman pada komputer riba terlebih dahulu.

Melumpuhkan papan kekunci dapat dilakukan dengan mudah. Sekiranya anda tidak tahu caranya, lihat cara mematikan papan kekunci komputer riba dengan cepat dan mudah di bawah.

 • Cara Mematikan Papan Kekunci Komputer secara Kekal
 • Cara Melumpuhkan Salah Satu Kekunci Papan Kekunci pada Laptop
 • Cara Mematikan Papan Kekunci Komputer dengan Mudah

  Satu masalah yang sering timbul pada komputer riba adalah kesalahan papan kekunci komputer riba . Selain membetulkan papan kekunci komputer riba, anda juga boleh mematikannya, geng.

  Selain daripada kesalahan, anda mungkin mahu mematikan papan kekunci komputer riba kerana anda lebih suka menggunakan papan kekunci luaran seperti papan kekunci mekanikal.

  Anda juga boleh mematikan papan kekunci komputer riba secara kekal atau sementara, atau hanya beberapa kekunci dengan mengikuti cara mematikan fungsi papan kekunci komputer riba di bawah

  1. Cara Mematikan Papan Kekunci Komputer Riba sebentar

  Sekiranya anda tidak dapat atau tidak berpeluang memperbaiki papan kekunci komputer riba anda, anda boleh mematikan papan kekunci komputer riba sehingga tidak mengganggu dan mengganggu anda, geng.

  Cara mematikan papan kekunci komputer riba Windows 10 buat sementara waktu, anda boleh melakukan cara berikut. Kemudian, anda juga boleh mengaktifkannya semula.

  - Langkah 1: Klik kanan pada Menu Mula untuk membuka Menu WinX. Kemudian, klik Pengurus Peranti .

  - Langkah 2: Di menu Pengurus Peranti, cari Kata Papan Kekunci . Paparkan pilihan pada Papan Kekunci dengan mengklik dua kali atau mengklik butang (>).

  - Langkah 3: Semua papan kekunci yang disambungkan ke komputer riba akan disenaraikan di bawah bahagian Papan Kekunci. Cari papan kekunci lalai komputer riba, kemudian klik kanan padanya.

  - Langkah 4: Pilih Kemas kini Perisian Pemacu .

  - Langkah 5: Pilih pilihan Browse My Computer for Driver Software .

  - Langkah 6: Klik pilihan Let Me Pick From List of Device .

  - Langkah 7: Nyahtanda menu Show Hardware yang Sesuai .

  Di sini, anda dapat melihat peranti yang tidak dipasang pada komputer riba kerana tidak sesuai atau tidak serasi.

  - Langkah 8: Pilih pemacu yang tidak sesuai dengan komputer riba yang anda gunakan. Pilih apa sahaja yang anda mahukan.

  - Langkah 9: Jika demikian, halaman pop timbul akan muncul untuk mengesahkan. Sila klik Ya.

  Cara mematikan papan kekunci komputer riba ini menjadikan pemacu papan kekunci yang dipasang pada komputer riba dinyahaktifkan dengan menjadikannya tidak serasi.

  Untuk mengaktifkannya semula, anda boleh mengikuti kaedah di atas tetapi periksa butang pada menu Show Compatible Hardware. Kemudian, pilih pemacu yang muncul.

  2. Cara Mematikan Papan Kekunci Komputer secara Kekal

  Seterusnya adalah cara mematikan papan kekunci komputer riba Asus, Toshiba, dan yang lain secara kekal. Kaedah ini dilakukan dengan menyahpasang papan kekunci lalai pada komputer riba anda, geng.

  - Langkah 1: Sama seperti cara pertama, anda mesti memasuki menu Pengurus Peranti. Klik kanan pada Menu Mula. Kemudian klik Pengurus Peranti .

  - Langkah 2: Di menu Pengurus Peranti, cari Kata Papan Kekunci . Paparkan pilihan pada Papan Kekunci dengan mengklik dua kali atau mengklik butang (>). Klik kanan pada papan kekunci lalai komputer riba.

  - Langkah 3: Klik pilihan Nyahpasang Peranti .

  - Langkah 4: Klik Uninstall untuk mengesahkan dan memadam pemacu papan kekunci.

  Perlu diingat, jika anda mematikan papan kekunci komputer riba Windows 10 dengan cara ini, Pengurus Peranti mungkin mengimbas perubahan perkakasan pada komputer riba, geng.

  Sekiranya demikian, Windows 10 dapat mengesan papan kekunci secara automatik dan memasang semula pemacu sehingga anda harus mengeluarkan pemacu untuk papan kekunci terbina dalam komputer riba sekali lagi.

  3. Cara Melumpuhkan Salah Satu Kekunci Papan Kekunci pada Laptop

  Selain prestasi komputer riba yang perlahan, masalah lain yang sering berlaku pada komputer riba yang lebih tua adalah butang kesalahan papan kekunci yang dapat dihilangkan dengan sendirinya.

  Butang papan kekunci yang ditekan sendiri pasti sangat mengganggu aktiviti anda. Untuk itu, ikuti cara mematikan salah satu kekunci papan kekunci pada komputer riba berikut.

  - Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi KeyTweak pada komputer riba anda.

  - Langkah 2: Selepas pemasangan, buka aplikasi KeyTweak. Pada gambar papan kekunci, pilih butang yang ingin anda aktifkan.

  - Langkah 3: Butang yang telah anda pilih akan muncul di bahagian Key Selected . Selepas itu, klik Lumpuhkan .

  - Langkah 4: Setelah dilumpuhkan, butang akan muncul di lajur Perubahan Menunggu Keputusan . Klik Guna untuk melumpuhkannya.

  - Langkah 5: Pada menu pop timbul, klik Ya untuk memulakan semula peranti. Tunggu sehingga komputer riba dimulakan semula.

  Setelah dihidupkan semula, kekunci papan kekunci yang anda lumpuhkan sebelumnya telah dinyahaktifkan dan tidak akan ditekan, geng. Ia mudah, bukan?

  Untuk mengaktifkan semula butang, anda hanya boleh membuka aplikasi KeyTweak kemudian klik pilihan Restart All Default . Hidupkan semula komputer riba dan butang akan berfungsi semula.

  Itulah 3 cara untuk mematikan papan kekunci dalaman komputer riba dengan cepat dan mudah. Selain mematikan keseluruhan fungsi papan kekunci komputer riba, anda juga dapat mematikan hanya satu kekunci papan kekunci.

  Dengan cara itu, anda boleh menggunakan komputer riba dengan selesa tanpa dibatasi oleh kesalahan papan kekunci komputer riba . Tetapi pastikan anda sudah mempunyai papan kekunci luaran, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan