Inilah Cara Mudah Untuk Menyekat Nombor yang Tidak Diingini

Terdapat beberapa cara untuk menyekat nombor yang tidak diingini, dan pada beberapa telefon pintar Android, kaedahnya mungkin berbeza. Inilah beberapa cara.

Tetap berhubung dengan keluarga atau rakan di mana sahaja dan bila-bila masa lebih mudah berkat telefon pintar Android . Bukan hanya keluarga, kami juga dapat berhubung dengan mudah dengan sesiapa sahaja, termasuk orang asing, spammer, atau orang lain yang tidak diingini.

Sekiranya anda sering mendapat panggilan dari orang yang tidak anda mahukan, anda boleh menyekat nombor tersebut . Terdapat beberapa cara untuk menyekat nombor yang tidak diingini, dan pada beberapa telefon pintar Android, kaedahnya mungkin berbeza. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk menyekat nombor yang tidak anda inginkan dari Android anda.

BACA JUGA
 • Cara Menyekat Sambungan Internet Orang Lain dengan Android
 • Cara Menyekat Nombor Telefon di Pelbagai Telefon Pintar Android
 • Cara Menyekat Laman Web Lucah di Windows, Internet Selamat!

Cara Menyekat Nombor yang Tidak Diingini

1. Sekat Nombor dari Ciri pada Telefon Pintar Android

Sebilangan besar Android mempunyai cara tersendiri untuk menyekat nombor tertentu. Pembangun Android tidak menggunakan kaedah umum yang boleh dilakukan pada semua jenama HP Android. Oleh itu, pengeluar harus membuat ciri panggilan masuk sendiri.

Jadi, itulah sebabnya prosedur boleh berbeza untuk setiap peranti. Kali ini Jaka tidak akan menerangkan cara menyekat nombor di setiap telefon bimbit Android, tetapi mungkin memberi petua dari beberapa telefon pintar Android yang popular.

Cara Menyekat Nombor Pada Nexus 6P Atau Nexus 5X

Sumber foto: Foto: Google

Adakah anda mempunyai Android baru seperti Nexus 6P atau Nexus 5X ? Sekiranya demikian, anda boleh menyekat nombor telefon dengan mudah. Terdapat dua cara untuk melakukannya. Cara termudah adalah dengan membuka aplikasi Telefon dan mengakses panggilan terkini . Tekan dan tahan nombor yang ingin anda blok dan pilih Blok Nombor .

Cara kedua adalah dengan membuka aplikasi Telefon dan pilih pada menu ikon 3 titik (3 titik) di kanan atas dan pilih Tetapan . Dari sana, tekan Pencekalan Panggilan dan tambahkan nombor yang ingin anda sekat.

Cara Menyekat Nombor pada Telefon Pintar Samsung

Sumber foto: Foto: Google

Mungkin ramai di antara anda yang mempunyai telefon pintar Samsung, pengeluar telefon pintar terbesar ketika ini. Adakah anda ingin menyingkirkan nombor orang asing dari telefon pintar Samsung? Inilah langkahnya.

 • Buka aplikasi Telefon .
 • Pilih nombor yang ingin anda sekat, dan pilih Lagi (di sudut kanan atas).
 • Pilih Tambah ke Senarai Tolak Auto .
 • Untuk menghapus atau lebih, ketuk Tetapan > Tetapan Panggilan > Semua Panggilan > Tolak Auto .

Cara Menyekat Nombor pada Telefon Pintar LG

Sumber foto: Foto: Google

Pada telefon pintar LG , hanya terdapat beberapa perbezaan, yang lain hampir sama.

 • Buka aplikasi Telefon .
 • Pilih ikon 3 titik (tiga titik) di sudut kanan atas.
 • Pilih Tetapan Panggilan .
 • Pilih Tolak Panggilan .
 • Tekan butang + dan tambahkan nombor yang ingin anda sekat.

Cara Menyekat Nombor pada Telefon Pintar HTC

Sumber foto: Foto: Google

 • Buka aplikasi Telefon .
 • Tekan dan tahan nombor yang ingin anda sekat.
 • Pilih Sekat Kenalan .
 • Pilih OK .
 • Anda boleh memadam dari senarai yang disekat pada aplikasi Orang .
LIHAT ARTIKEL

2. Menyekat Nombor Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Sekiranya telefon pintar anda tidak terpasang dengan ciri penyekat panggilan atau anda masih merasa tidak puas, anda boleh memilih untuk menggunakan aplikasi pihak ketiga di Google Play Store , seperti aplikasi Mr. Nombor , Penyekat Panggilan dan Senarai Hitam Panggilan .

Encik. Nombor

Sumber foto: Foto: PlayStore

Permohonan Tuan Nombor adalah aplikasi Android percuma dan tanpa iklan yang dapat menyekat pemanggil yang tidak diingini. Aplikasi ini dapat melindungi telefon pintar anda dari spam, menghentikan kenalan terpilih dan bahkan memastikan telefon pintar anda tidak dapat diakses oleh seluruh dunia.

Cara penggunaan Mr. Nombor:

 • Muat turun, pasang dan jalankan aplikasi Mr. Nombor, kemudian Pilih OK.
 • Sahkan negara, masukkan kod dan nombor negara anda , kemudian pilih OK.
 • Untuk mula menyekat kenalan, pilih Tidak atau simbol larangan di kanan atas skrin untuk mengakses senarai blokir .

Anda juga boleh menyekat kenalan secara langsung dari skrin utama aplikasi. Di bawah tab baru-baru ini, yang menunjukkan sejarah panggilan dan mesej, pilih butang Menu di sebelah setiap entri log dan pilih Blok Nombor . Tetingkap timbul akan muncul meminta anda memilih untuk menyekat kenalan atau mengarahkan semua panggilan kenalan ke mel suara.

Anda juga boleh menandakan kenalan sebagai nombor spam dan menambah komen mengenai nombor yang disekat. Sejarah kenalan yang disekat akan dipaparkan pada tab Sejarah Disekat di skrin utama aplikasi.

Aplikasi Produktiviti Whitepages Inc. MUAT TURUN

Penyekat Panggilan

Sumber foto: Foto: PlayStore

Aplikasi lain untuk menyekat nombor percuma ialah Call Blocker . Sekiranya anda ingin bebas iklan, anda harus menaik taraf ke premium, termasuk ciri Private Space yang dapat menyimpan mesej SMS dan log panggilan dengan selamat.

Inilah cara menggunakan Call Bloker:

 • Muat turun, pasang dan jalankan aplikasi Call Blocker . Pilih Setuju untuk meneruskan.
 • Pada menu utama, pilih butang Panggilan Disekat .
 • Tekan butang tambah, (biasanya dengan butang centang atau X).
 • Senarai Hitam dan Senarai Putih akan dipaparkan di skrin. Tekan Tambah Nombor untuk menambah kenalan. Anda boleh menambah nombor melalui kenalan , log panggilan atau log SMS atau memasukkan nombor secara manual.

Panggilan Senarai Hitam

Sumber foto: Foto: PlayStore

Aplikasi percuma seterusnya ialah Calls Blacklist . Aplikasi ini sangat mudah digunakan untuk menyimpan nombor kenalan yang anda tidak benarkan untuk menghubungi nombor anda. Untuk versi premuimnya anda dapat membeli aplikasi ini seharga US $ 3 atau sekitar Rp40.000 .

Untuk menyekat nombor asing dengan Panggilan Senarai Hitam, jalankan aplikasi dan tambahkan nombor ke tab Senarai Hitam. Anda boleh menambah nombor melalui kenalan, log panggilan atau log mesej anda juga dengan menaip nombor secara manual. Dan kenalan dalam Senarai Hitam tidak dapat menghubungi anda lagi.

Kesimpulannya

Dengan perkembangan teknologi, banyak kejahatan dapat dilakukan. Anda harus berjaga-jaga , nombor anda mungkin menjadi sasaran. Namun, dengan petua dari Jaka , anda dapat menyekat nombor yang mencurigakan di Android anda atau anda juga boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga.

Artikel Berkaitan