Cara Membuat Bingkai di Word 2007, 2010, 2013, & 2016, Dengan Mudah!

Dokumen Pingin menaip Ms. Firman anda lebih kemas? Mari lihat bagaimana membuat bingkai di Word yang paling mudah dan praktikal dalam semua versi Ms. Perkataan.

Microsoft Word adalah salah satu program terpenting di hampir semua komputer riba dan komputer hari ini. Fungsinya sebagai program pengolah kata masih tidak dapat ditandingi oleh perisian lain.

Banyak ciri yang ditawarkan dalam Microsoft Word membuat banyak orang terpikat, dan enggan beralih menggunakan perisian pemproses kata lain hingga kini.

Bukan hanya ciri produktiviti yang menjadi sorotan Ms. Kata, ciri estetik seperti bingkai tidak ketinggalan untuk dipersembahkan dalam program yang satu ini.

Bagi anda yang ingin menjadikan dokumen anda lebih menarik, kali ini Jaka akan membincangkan cara membuat bingkai dalam Word.

 • Cara Membuat Bingkai di Microsoft Word 2010
 • Cara Membuat Bingkai di Word 2013
 • Cara Membuat Bingkai di Word 2016
 • Cara Membuat Bingkai dalam Microsoft Word

  Ciri bingkai atau sempadan sudah ada di Microsoft Word sejak sekian lama. Ciri ini digunakan secara meluas untuk menghiasi muka depan atau untuk tujuan menaip helaian estetik yang lain.

  Kehadirannya dapat memperindah penampilan helaian menaip , menjadikan bingkai sebagai salah satu ciri yang sangat baik yang sering digunakan untuk menjadikan tugas lebih kemas dan menarik.

  Dengan banyak versi Ms. Word digunakan di Indonesia, kali ini Jaka akan membincangkan cara membuat bingkai dalam Microsoft Word dalam beberapa versi.

  Bermula dari Ms. Perkataan 2007 kepada Ms. Word 2016, semuanya akan dibincangkan secara terperinci mengenai cara menggunakan ciri bingkai pada helaian menaip.

  Cara Membuat Bingkai di Word 2007

  Walaupun diklasifikasikan sebagai versi yang cukup lama, Microsoft Word 2007 masih banyak digunakan di Indonesia .

  Pengguna Microsoft Word yang merasakan bahawa Ms. Word 2007 masih dapat digunakan untuk memenuhi kebutuhan mereka , banyak yang enggan menaik taraf ke versi di atasnya.

  Oleh itu, kali ini Jaka akan terus membincangkan cara membuat bingkai di Word 2007 untuk pengguna setia, dan berikut adalah langkah-langkah lengkapnya.

  • Langkah 1 - Buka program Ms. Perkataan dan masukkan menu Layout Halaman.

  • Langkah 2 - Di menu Tata Letak Halaman pilih Sempadan Halaman untuk memaparkan tetingkap pilihan berikutnya. Di sini anda boleh menetapkan paparan sempadan seperti yang dikehendaki.

  • Langkah 3 - Untuk memaparkan pilihan lebih lanjut klik Pilihan pada menu Sempadan Halaman. Di sini anda dapat menyesuaikan pilihan lebih lanjut mengenai lokasi bingkai yang ingin anda buat. Klik OK jika difikirkan cukup.

  Dengan cara ini, penampilan dokumen menaip akan segera berubah. Anda boleh mengulangi langkah di atas jika bingkai yang ditunjukkan terasa tidak sesuai.

  Cara Membuat Bingkai di Microsoft Word 2010

  Selain Word 2007, Microsoft Word 2010 masih banyak digunakan di Indonesia. Penampilannya sederhana dan ciri - cirinya cukup lengkap, membuatkan ramai orang jatuh cinta, bahkan hingga kini.

  Versi ini juga menyokong pelbagai ciri estetik, termasuk bingkai. Oleh itu, Jaka juga akan membincangkan cara membuat bingkai dalam Microsoft Word 2010.

  Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membuat dan mengedit bingkai pada masa yang sama. Perkataan 2010.

  • Langkah 1 - Buka program Microsoft Word, dan masukkan menu Layout Halaman.

  • Langkah 2 - Di menu Tata Letak Halaman pilih Batas Halaman untuk menampilkan tetingkap tetapan bingkai (Border dan Shading).

  • Langkah 3 - Lakukan penyesuaian lebih lanjut pada jenis bingkai, penampilan, warna, ketebalan, bahkan bentuk sempadan yang anda inginkan. Setelah selesai, klik OK .

  Terdapat pelbagai tetapan dalam menu bingkai yang dapat Anda sesuaikan. Di sini, anda bebas membuat bingkai mengikut imaginasi dan keperluan anda.

  Anda juga dapat melihat pratinjau tetapan bingkai yang Anda lakukan di lajur Batas dan Bayangan, agar tidak membuka dan menutup tetingkap tetapan bingkai untuk penyesuaian.

  Cara Membuat Bingkai di Word 2013

  Versi Microsoft Word seterusnya yang akan dibincangkan oleh Jaka ialah Ms. Word 2013. Memulakan versi ini, penampilan kata Microsoft mula berubah secara drastik , menyesuaikan gaya yang sederhana dan minimalis.

  Menu dalam versi ini juga kelihatan berbeza dari versi sebelumnya, tetapi tidak perlu risau kerana Jaka juga akan membincangkan cara membuat bingkai di Word 2013 secara lengkap di sini.

  Tidak perlu lagi, berikut adalah beberapa langkah yang dapat Anda ikuti untuk mengatur bingkai paparan atau sempadan pada helaian mengetik yang sedang anda kerjakan.

  • Langkah 1 - Buka program Microsoft Wolrd, dan masukkan menu Reka bentuk.

  • Langkah 2 - Di menu reka bentuk pilih _Page Borders untuk membuka tetingkap tetapan bingkai.

  • Langkah 3 Setelah tetingkap tetapan bingkai terbuka, buat penyesuaian berdasarkan keperluan individu anda.

  Masih sama seperti pada versi sebelumnya, di menu Borders and Shading anda dapat mengubah jenis sempadan, warna, ketebalan, dan perincian kecil lainnya.

  Di sini anda boleh membuat mengikut kehendak anda. Anda juga dapat menggunakan kaedah ini sebagai cara membuat kerangka undangan di Word, kerana pada dasarnya prinsipnya masih sama.

  Cara Membuat Bingkai di Word 2016

  Versi terakhir yang akan dibincangkan oleh Jaka adalah proses pembuatan bingkai, Microsoft Word 2016. Versi ini adalah versi yang agak baru, dan telah digunakan secara meluas di Indonesia .

  Dari segi penampilan, Word 2016 dan 2013 mempunyai penampilan umum yang serupa. Tidak ada perbezaan yang ketara dari segi penampilan dan reka bentuk.

  Walaupun begitu, versi yang lebih baru tentunya mempunyai ciri yang lebih baik dan canggih , dan ciri bingkai tidak ketinggalan untuk disertakan dalam versi ini.

  Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan dalam beberapa kaedah untuk membuat bingkai di Word 2016.

  • Langkah 1 - Buka program Microsoft Word, kemudian masukkan menu Reka Bentuk.
  • Langkah 2 - Pada menu Reka bentuk, klik pada Halaman Sempadan untuk memaparkan tetingkap pilihan seterusnya.
  • Langkah 3 - Anda dapat membuat penyesuaian dan tetapan yang diperlukan di tetingkap baru ini seperti mengubah reka bentuk, warna, dan lokasi bingkai.

  Sebenarnya susunan bingkai dan ciri reka bentuk yang ditawarkan kepada Ms. Word 2016 tidak begitu berbeza dengan versi sebelumnya.

  Walaupun begitu, anda masih boleh menggunakan bingkai untuk meningkatkan penampilan dokumen, digabungkan dengan nombor halaman dan elemen lain.

  Itulah cara membuat bingkai di Word pada 4 versi Microsoft Word yang boleh anda praktikkan agar halaman menaip kelihatan lebih menarik.

  Walaupun banyak fungsi sebagai penambah estetika, ciri satu ini tetap wajib anda kuasai kerana pelbagai jenis tugas yang mungkin anda terima kemudian.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Ms. Perkataan atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan