Tonton The Lord of the Ring: The Return of the King (2003), Akhir Epik Trilogi Terbaik

Peminat filem aksi kolosal terbaik mesti biasa dengan filem epik yang satu ini. Saksikan filem The Lord of the Rings: The Return of The King di sini!

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) adalah salah satu filem terbaik yang pernah ada. Filem ini, diambil dari novel laris JRR Tolkien , menjadi kegemaran peminat filem kolosal.

Tidak hanya disukai oleh penonton, pengkritik filem juga sangat menyukai filem ketiga dalam siri The Lord of the Rings. Ini terbukti dari beberapa anugerah Oscar yang dimenangi.

Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan mengenai filem The Lord of the Rings: The Return of the King yang pastinya akan membuat anda kagum setelah menontonnya.

 • Fakta Menarik Filem Lord of the Rings: Kembalinya Raja (2003)
 • Tonton The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
 • Sinopsis filem The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

  Filem pengembaraan fantasi ini dimulakan dengan 2 Hobbits fishing, Smeagol dan Deagol . Pada masa itu, mereka menjumpai sebentuk cincin di sungai.

  Cincin itu menyebabkan pemikiran jahat menyelubungi fikiran Smeagol yang akhirnya membunuh Deagol untuk mendapatkan cincin itu.

  Itulah asal-usul mengapa Smeagol akhirnya berubah menjadi monster Gollum .

  Ratusan tahun kemudian, kisah ini berlanjutan dengan Gandalf , Aragorn , Gimli , Legolas , dan Theoden membawa pasukan mereka ke Isengard.

  Di sana, mereka melihat bahawa Sauron dan pasukannya akan menyerang ibu kota Gondor , Minas Tirith . Dengan visi itu, mereka pergi ke sana untuk memberi amaran kepada Gondor.

  Sementara itu, Gollum dengan Frodo dan Sam menyelinap ke Minas Morgul dan menonton dengan ngeri Witch King, Orc, dan musuh berbahaya lain.

  Gollum memandu mereka berdua melalui gua. Namun, Gollum nampaknya merancang untuk membunuh Frodo dan Sam dan mengambil cincin itu.

  Apa nasib Frodo dan Sam? Lalu, adakah Minas Tirith dapat menghadapi ribuan pasukan jahat dari Mordor yang merancang untuk memusnahkan mereka?

  Fakta Menarik Filem Lord of the Rings: Kembalinya Raja (2003)

  Sama seperti filem lain, The Lord of the Rings: The Return of the King juga pasti mempunyai fakta menarik yang akan membuat anda berminat untuk menonton filem ini.

  • Andy Serkis (Gollum) dan Elijah Wood (Frodo) masing-masing diberi cincin secara diam-diam oleh pengarah Peter Jackson. Mereka berdua berfikir bahawa mereka adalah satu-satunya yang mempunyai cincin.

  • Carrion Oliphaunt (gajah gergasi dalam filem) adalah harta filem terbesar yang pernah dibuat di dunia pawagam.

  • Elijah Wood mempunyai kemampuan untuk menatap tanpa berkedip lama. Ini sangat menguntungkan ketika mengambil gambar di mana Frodo, yang berada dalam keadaan koma, terjerat dalam jaring labah-labah raksasa.

  • Untuk mendapatkan pelakon tambahan dalam adegan pertempuran, kru filem merekrut ratusan askar New Zealand untuk difilemkan. Askar-askar begitu gembira sehingga banyak pedang dan tombak kayu untuk harta benda tembakan itu patah.

  • Setiap pelakon mendapat kenangan mengenai peranan mereka dalam trilogi terbaik ini. Orlando Bloom membawa pulang salah satu busur Legolas.

  Tonton The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

  MaklumatThe Lord of the Rings: Kepulangan Raja
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.9 (1,515,027)
  Jangka masa 3 jam 21 minit
  Genre Pengembaraan, Drama, Fantasi |
  Tarikh Tayangan 17 Disember 2003
  Pengarah Peter Jackson
  Pemain Elijah Wood, Viggo Mortensen, Ian McKellen

  Setelah membaca sinopsis dan menonton trailer filem The Lord of the Rings: The Return of the King, adakah anda segera ingin tahu mengenai kisah penuhnya?

  Jangan risau, Jaka telah menyediakan pautan di mana anda boleh menonton filem The Lord of the Rings: The Return of The King di bawah.

  >> Tonton The Lord of the Rings: The Return of the King <<

  Itulah sinopsis, fakta menarik, dan juga treler filem The Lord of the Rings: The Return of the King. Apa lagi filem yang anda mahu tonton, geng?

  Tulis di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai Menonton Filem atau artikel menarik lain dari Prameswara Padmanaba

  Artikel Berkaitan