Cara menggunakan WiFi di tempat awam dan 7 perkara yang mesti anda ketahui

adakah selamat menggunakan kemudahan WiFi awam? Untuk ini, berikut adalah cara menggunakan WiFi awam dengan selamat, dan berikut adalah tujuh perkara yang harus anda ketahui.

Internet telah menjadi keperluan bagi pengguna telefon pintar yang memerlukannya bila-bila masa dan di mana sahaja. Sambungan hotspot WiFi adalah salah satu penyelesaian untuk memenuhi keperluan internet yang semakin meningkat.

Persoalannya adakah selamat menggunakan kemudahan WiFi awam? Kerana penggodam mungkin telah mencuri data peribadi dan kami tidak tahu berapa banyak kesan kerugian tersebut untuk mengalaminya sendiri.

Untuk ini, berikut adalah cara menggunakan WiFi awam dengan selamat, dan berikut adalah tujuh perkara yang harus anda ketahui.

Cara menggunakan WiFi dengan selamat di tempat awam

1. Periksa Keaslian WiFi

Sebelum anda menyambung ke WiFi pastikan anda memeriksa kesahihannya, misalnya jika di kafe anda boleh bertanya terus kepada pelayan. Pastikan anda memilih rangkaian WiFi yang betul dan masukkan kata laluan dengan betul.

Jangan mempercayai rangkaian WiFi yang tidak memerlukan kata laluan. Penjenayah siber secara amnya membuat rangkaian seperti ini untuk mencuri data peribadi pengguna.

Untuk mendapatkan sambungan rangkaian WiFi, penyedia akses WiFi dan individu biasanya menggunakan keselamatan WPA atau WPA2 . Sekurang-kurangnya ia menunjukkan bahawa sambungannya disulitkan.

LIHAT ARTIKEL

Tetapi rangkaian yang memerlukan kata laluan tidak boleh dipercayai. Penjenayah juga dapat dengan mudah mengetahui kata laluan yang digunakan untuk menyambung ke rangkaian WiFi. Kemudian gunakannya untuk membuat rangkaian Wi-Fi palsu dengan nama yang sama.

2. Hanya Buka Laman Web Berasaskan HTTPS

Anda mesti memastikan bahawa halaman laman web yang anda lawati dengan WiFi awam sudah menggunakan https yang menyulitkan apa sahaja yang anda hantar dan terima dari laman web tersebut.

Sekiranya boleh, aktifkan tetapan seperti ini untuk semua perkhidmatan penting yang anda miliki. Bagi anda pengguna penyemak imbas Google Chrome, Firefox dan Opera, Jaka mengesyorkan memasang sambungan HTTPS Everywhere dari Electronic Frontier Foundation (EFF).

3. Elakkan Mendapatkan Maklumat Sensitif

Apabila anda menggunakan WiFi awam percuma, jangan gunakannya untuk mengakses maklumat sensitif. Seperti bertransaksi dalam talian, membuka fail pekerjaan, membuka e-mel, akaun perbankan, dan perkhidmatan penting lain.

Sekiranya perlu, lebih baik menggunakan sambungan data mudah alih anda. Selain itu, jangan sekali-kali mengakses kandungan pornografi dengan WiFi awam percuma. Selain melanggar etika dan norma, melakukan perkara tidak senonoh seperti ini juga boleh merosakkan pandangan orang terhadap anda.

LIHAT ARTIKEL

4. Pilih Rangkaian Secara Manual

Sekiranya anda menggunakan komputer riba berasaskan Windows, setiap kali komputer disambungkan ke rangkaian WiFi baru, anda boleh memilih untuk menyambung secara automatik apabila rangkaian WiFi tersedia atau memilih secara manual.

Sekarang pastikan anda memilih rangkaian secara manual, begitu juga pada telefon pintar. Sekiranya perlu, klik "lupa" untuk memastikan bahawa peranti anda tidak akan disambungkan semula.

5. Matikan WiFi

Apabila anda tidak menggunakan WiFi, matikan ciri ini. Langkah ini akan melindungi data dan membantu menjimatkan kuasa bateri peranti. Ini juga akan melindungi anda dari kaedah penjejakan yang digunakan oleh pelbagai organisasi.

Contohnya, semasa anda berada di pusat membeli-belah dengan WiFi aktif. Pasti telefon pintar akan mencari rangkaian yang ada dan pada masa yang sama menghantar alamat MAC yang dimiliki oleh setiap telefon bimbit.

Hotspot WiFi akan merakam data setiap kali anda menerima permintaan akses dari telefon pintar. Berdasarkan maklumat ini, pakar pemasaran sering memetakan laluan pelanggan untuk mengetahui item apa yang dapat menarik minat mereka.

Maksudnya ialah anda mematikan WiFi jika tidak digunakan untuk menjaga privasi dan penyalahgunaan maklumat.

6. Mengamalkan 2FA

Langkah selamat seterusnya untuk menggunakan WiFi awam adalah memastikan anda telah menggunakan Autentikasi Dua Faktor (2FA) pada semua perkhidmatan sokongan yang anda gunakan.

2FA sendiri adalah ciri keselamatan akaun dalam talian di mana kami akan mengesahkan identiti sekurang-kurangnya 2 kali, ini biasanya digabungkan dengan kata laluan dan kod khas melalui SMS.

Dengan ini walaupun penggodam berjaya mendapatkan kata laluan dan nama pengguna akaun kami, ia tetap tidak dapat digunakan kerana memerlukan kata laluan tambahan yang dihantar ke nombor telefon anda. Oh ya, jangan lupa juga keluar dari akaun yang anda gunakan.

7. Menggunakan VPN

Langkah terakhir dan terakhir tetapi tidak kurang pentingnya adalah mempertimbangkan untuk menggunakan rangkaian rangkaian peribadi maya (VPN). Kaedah ini sangat baik untuk melindungi data anda kerana perkhidmatan VPN akan mengenkripsi semua data yang anda hantar.

Secara umum, sambungan VPN memerlukan anda membayar. Tetapi anda boleh mencari versi percuma. Sebagai contoh, cuba gunakan Opera VPN, penyemak imbas Opera juga mempunyai ciri VPN. Terdapat juga ProXPN, Cyber ​​Ghost, Your Freedom, dan HotSpot Shield.

Penyedia perkhidmatan ini secara amnya menyediakan pakej standard percuma, tetapi mempunyai sekatan kelajuan. Sedangkan untuk harga tetap (flat rate) dengan pelbagai ciri menarik hanya sekitar beberapa dolar sebulan.

Di samping itu, VPN juga mempunyai beberapa kelebihan tambahan yang dapat menyediakan perkhidmatan akses ke pelbagai sumber yang disensor di dalam dan luar negara (jika anda memerlukannya).

Selain itu, anda juga harus menggunakan penyelesaian keselamatan yang pastinya boleh dipercayai. Salah satunya adalah Kaspersky Internet Security yang akan memberi amaran kepada anda apabila disambungkan ke rangkaian yang tidak selamat dan mencegah kebocoran kata laluan.

Kesimpulannya

Mungkin sekarang anda tidak begitu mengambil berat akan bahaya WiFi, sebelum anda benar-benar mengalaminya. Semoga tidak, kerana penting untuk melaksanakan langkah-langkah di atas.

Itulah kaedah selamat menggunakan WiFi di tempat awam dengan selamat dan tujuh perkara yang harus anda ketahui. Semoga bermanfaat! Baca juga artikel mengenai WiFi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan