7 Permainan Digimon Terbaik Sepanjang Masa, Buat Nostalgia!

Siapa di sini yang mengingati siri kartun Digimon? Bukan hanya seri yang menyeronokkan, permainan Digimon juga sangat menyeronokkan untuk dimainkan

Era 2000-an adalah era keemasan untuk filem kartun di televisyen Indonesia. Pelbagai kartun terbaik dipaparkan pada pagi Ahad hingga tengah hari.

Salah satu kartun terbaik pada era 2000-an yang mempunyai banyak peminat adalah Digimon . Agumon, Gabumon, dan rakan-rakan, dengan setia mengisi pagi Ahad kami.

Digimon bukan hanya dalam kartun, anda tahu. Terdapat juga beberapa permainan Digimon yang tidak kurang popularnya dengan kartun. Sekiranya anda peminat Digimon, mungkin anda juga pernah bermain.

Ingin tahu? Lihat artikel Jaka berikut, geng!

 • Digimon World
 • Digimon World: Pesanan seterusnya
 • Digimon World Re: Digitize
 • Digimon Rumble Arena
 • Digimon World Dawn & Digimon World Dusk
 • Digimon World 3
 • 7 Permainan Digimon Terbaik Sepanjang Masa

  Walaupun kurang popular di Indonesia, permainan Digimon sangat popular di negara asalnya, Jepun, malah Amerika Syarikat, geng.

  Jika anda ingat, di PS1 ada permainan Digimon yang paling popular dan dimainkan secara meluas di Indonesia, iaitu Digimon Rumble Arena dan Digimon World .

  Bukan hanya dari platform PS1, senarai ini akan mengandungi pelbagai permainan Digimon yang dikeluarkan di pelbagai platform. Siapa tahu, anda mahu menjadi nostalgia, geng.

  Berdasarkan ulasan dan tinjauan yang beredar di Internet, Jaka telah membuat senarai 7 permainan Digimon terbaik sepanjang masa . Lihatlah!

  1. Kisah Digimon: Cyber ​​Sleuth

  Tahun 2015 - 2016 adalah era kebangkitan untuk Digimon, geng. Kerana, setelah terbitnya filem Digimon Tri yang mampu memenangi hati peminat, ada juga judul permainan Digimon terbaik yang dirilis.

  Digimon Story: Cyber ​​Sleuth adalah permainan Digimon terbaik yang dikeluarkan pada tahun 2015 untuk PSVita, kemudian dilancarkan semula untuk platform PS4 pada tahun 2016.

  Permainan ini mempunyai genre Turn-Based Strategy tetapi berjaya disajikan dengan sangat rapi. Anda mesti mengalahkan musuh anda dengan strategi yang cemerlang.

  Sebab mengapa permainan ini dipanggil menjadi yang terbaik adalah kerana sebilangan besar Digimon dalam permainan, cerita yang sangat menarik, dan grafik permainan yang menarik.

  Sebenarnya, permainan ini sangat popular di Amerika Syarikat, geng. Walaupun tidak popular di Indonesia, jika anda mengakui bahawa anda adalah pencinta Digimon, anda harus bermain permainan ini.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Media.Visi
  Pelantar PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch
  Tarikh Tayangan 12 Mac 2015
  Genre RPG, JRPG, ARPG

  2. Digimon World

  Digimon World adalah salah satu permainan Digimon terbaik yang dilancarkan di platform PS1 pada tahun 1999. Menariknya, permainan ini dilancarkan 2 bulan sebelum anime Digimon dilancarkan, geng.

  Permainan JRPG ini akan mengundang anda untuk menyelamatkan dunia digital dengan memerangi musuh. Seperti permainan RPG, anda harus melatih dan meningkatkan tahap Digimon anda sehingga menjadi lebih kuat.

  Bezanya, Digimon dalam permainan ini akan berkembang secara rawak mengikut status yang dimiliki oleh Digimon. Wow, memang mengasyikkan, geng.

  Oleh kerana permainan ini adalah sekolah lama, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk bermain permainan ini kerana arahan pencarian tidak begitu jelas dan objektif seperti permainan hari ini. Tetapi ia tetap menyeronokkan.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Bandai, Flying Tiger Development
  Pelantar PlayStation, PC
  Tarikh Tayangan 28 Januari 1999
  Genre RPG, JRPG, ARPG

  3. Digimon World: Pesanan seterusnya

  Digimon World: Next Order adalah permainan Digimon terbaik yang menawarkan pengalaman yang menyeronokkan dan menarik untuk dimainkan

  Dalam permainan ini, anda akan ditemani oleh 2 Digimon yang mesti dilatih dan juga menjaga agar mereka lebih kuat dan lebih senang dengan anda, geng.

  Kedua Digimon dapat berkembang, malah kemajuan menjadi Digimon baru yang tentunya lebih kuat. Jadi nostalgia untuk masa lalu ya, geng?

  Kisah permainan satu ini sangat menarik untuk mempunyai plot yang serupa dengan anime, yang menyelamatkan dunia digital dari hancur. Walaupun begitu, permainan ini adalah yang terbaik, geng!

  PerincianMaklumat
  Pemaju BANDAI NAMCO Entertainment, Studio BB
  Pelantar PlayStation 4, PlayStation Vita
  Tarikh Tayangan 17 Mac 2016
  Genre RPG, JRPG, ARPG

  4. Digimon World Re: Digitize

  Digimon World Re: Digitize adalah permainan Digimon yang dilancarkan pada tahun 2012 untuk PSP dan sangat popular di Jepun. Malangnya, permainan ini hanya dikeluarkan dalam bahasa Jepun, geng.

  Ramai peminat permainan ini yang akhirnya menerjemahkan bahasa permainan ke dalam bahasa Inggeris, jadi mereka menyukai mereka dengan permainan yang satu ini.

  Permainan ini tidak menggunakan elemen Strategi Berbalik dalam pertempuran, tetapi menggunakan sistem masa nyata di mana anda sebagai pelatih mesti mengarahkan Digimon anda.

  Walaupun begitu, anda tidak mengawal Digimon anda dan hanya mencadangkan bagaimana mereka harus melawan. Sama seperti dalam kartun, geng.

  PerincianMaklumat
  Pemaju tri-crescendo
  Pelantar PlayStation Portable, Nintendo 3DS
  Tarikh Tayangan 19 Julai 2012
  Genre RPG, Pet Digital

  5. Digimon Rumble Arena

  Sekiranya anda seorang pemain permainan sejak era PS1, pasti anda pernah bermain atau sekurang-kurangnya mendengar permainan yang satu ini.

  Digimon Rumble Arena adalah salah satu permainan PS1 terbaik dan juga permainan Digimon terbaik yang pernah dikeluarkan.

  Permainan ini, yang dirilis pada tahun 2001, menawarkan permainan yang berbeda dari permainan Digimon lain dengan sistem arena pertempuran.

  Sekiranya anda suka permainan pertempuran, permainan ini sangat sesuai untuk anda, geng.

  Permainan ini akan menggembirakan peminat siri 3 Digimon pertama (Digimon Adventure, Digimon Adventure 02, dan Digimon Tamers) kerana wataknya cukup lengkap.

  Walaupun sekuelnya telah dibuat di PS2, namun Digimon Rumble Arena di PS1 masih disukai oleh banyak orang kerana nostalgia yang tebal dan permainan yang lebih keren.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Bandai, Hudson Lembut
  Pelantar PlayStation
  Tarikh Tayangan 6 Disember 2001
  Genre Berjuang

  6. Digimon World Dawn & Digimon World Dusk

  Digimon World Dawn & Digimon World Dusk adalah 2 tajuk permainan yang sebenarnya mempunyai kisah yang sama tetapi dengan kandungan yang sedikit berbeza.

  Permainan, yang merupakan sekuel Digimon World DS, dirilis di Nintendo DS pada tahun 2007.

  Sama seperti permainan Digimon yang lain, Digimon World Dawn & Dusk mempunyai genre JRPG dengan sistem pertempuran Turn-Based.

  Perbezaan antara Digimon World Dawn dan Digimon World Dawn Dusk sebenarnya tidak begitu ketara, geng.

  Di Digimon World Dawn, anda akan memulakan permainan dengan elemen pemula Digimon Holy, Dragon, Water, dan Bird.

  Sementara itu, Digimon World Dusk menawarkan Digimon starter dengan elemen Serangga, Tanaman, Mesin, Binatang & Gelap.

  Dari segi ceritanya tidak ada perbezaan dan kedua-duanya sangat menarik untuk anda mainkan.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Bandai, BANDAI NAMCO Entertainment, Bandai Namco Holdings, Studio BB
  Pelantar Nintendo DS
  Tarikh Tayangan 29 Mac 2007
  Genre RPG

  7. Digimon World 3

  Digimon World 3 adalah permainan Digimon terbaik yang dikeluarkan pada tahun 2003, pada akhir era PS1.

  Ramai yang berpendapat bahawa permainan ini adalah yang terbaik di antara siri PS1 Digimon World.

  Digimon World 3 mengambil elemen terbaik dari dua tajuk sebelumnya dan menyempurnakannya untuk mempersembahkan permainan Digimon terbaik di PS1.

  Permainan yang lancar dan pantas serta grafik yang sangat baik untuk permainan PS1 menjadikan permainan ini layak dipanggil permainan Digimon terbaik.

  Sekiranya anda tidak pernah bermain permainan Digimon, anda boleh mencuba permainan geng yang satu ini. Siapa tahu, anda akan jatuh cinta.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Bandai, Studio BB
  Pelantar PlayStation
  Tarikh Tayangan 5 Jun 2002
  Genre RPG

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 permainan Digimon terbaik . Semoga artikel ini dapat membantu anda mengingat masa lalu dan juga boleh menjadi cadangan permainan terbaik yang boleh anda mainkan.

  Adakah permainan kegemaran anda ada dalam senarai? Tulis jawapan anda di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Permainan atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan