9 Permainan Terkenal yang Menggunakan Sistem Microtransaction

9 Permainan Terkenal yang Menggunakan Sistem Microtransaction

Akhir-akhir ini, microtransaction menjadi topik perbincangan untuk semua pemain, baik di dunia nyata dan di internet. Itu disebabkan oleh salah satu permainan yang dikeluarkan oleh Electronic Arts , kerana di dalamnya ada mikransransaksi yang menurut pemain sudah terlalu jauh. Ya, permainan ini adalah Star Wars Battlefront 2 .

Namun, perbincangan kami kali ini bukanlah permainan dari EA. Kali ini, Jaka akan memberi anda maklumat mengenai permainan lain yang menggunakan sistem tersebut. Permainan ini bukan sahaja dari EA, tetapi ada juga dari beberapa pembangun dan penerbit lain. Dan tentu saja, tidak semua permainan di bawah menggunakan transaksi mikro yang tidak sihat.

Bagi anda yang tidak tahu, transaksi mikro adalah sistem dalam permainan di mana pemain boleh membeli barang dengan wang sebenar. Pada asasnya, sistem ini sebenarnya pilihan, tetapi seiring berjalannya waktu ia berubah menjadi syarat wajib dalam permainan. Tanpa basa-basi lagi, berikut adalah 9 permainan yang menggunakan sistem microtransaction.

BACA JUGA
  • 7 Permainan Mesin Pencari Terbaik Untuk Menemui Permainan Super Cool
  • 5 Permainan yang paling dibenci oleh pemain, adakah anda termasuk?
  • 3 Sebab Pemain Sejati Mesti Mencuba Permainan RPG Jepun

9 Permainan Terkenal yang Menggunakan Sistem Microtransaction

1. Asal-usul Akidah Assassin

Salah satu permainan terkenal dari Ubisoft , Assassin's Creed Origins nampaknya mempunyai sistem ini. Dalam permainan ini, pemain boleh membeli pelbagai barang, seperti senjata, aksesori, kebolehan, dan lain-lain. Tetapi di sini, microtransaction tidak mengganggu kisah permainan, dan ini sebenarnya microtransaction yang boleh dikatakan sihat.

2. Mortal Kombat X

Ingin menjadi lebih brutal, banyak watak, dan juga kostum dalam Mortal Kombat X ? Jadi, pemain mesti mengunjungi Krypt , kemudian memecahkan patung batu yang ada, dan pemain akan mendapat hadiah secara rawak. Oleh kerana hadiahnya adalah rawak, ia tidak selalu baik. Oleh itu, NetherRealm Studios sebagai pemaju merangkumi pilihan untuk membeli setiap item dari Krypt.

3. Ruang Mati 3

Pertempuran Dead Space sangat bergantung pada penggunaan pelbagai senjata unik untuk menyerang dan memusnahkan Necromorphs . Senjata ini dapat dikumpulkan oleh pemain di setiap komponen dengan menggabungkannya, sehingga senjata baru yang lebih kuat diciptakan. Walau bagaimanapun, masalahnya adalah bahawa sebahagian besar sumbernya terkunci di belakang transaksi mikro. Ini sangat malang, di mana sesuatu yang sebenarnya mudah dan sederhana sebenarnya kelihatan rumit.

4. Star Wars Battlefront 2

Permainan ini adalah kemuncak kemarahan pemain di seluruh dunia. Bukan hanya di kalangan mereka yang menyukai Star Wars , tetapi semua orang juga mengkritik EA. Menurut pemain, apa yang dilakukan EA terhadap permainan ini memang sudah terlalu banyak. Transaksi mikro kelihatan sangat jelas dan kelihatan seperti membayar untuk menang , di mana mereka yang mempunyai wang akan lebih unggul dalam permainan.

5. Siri FIFA

Ini adalah satu permainan bola sepak yang namanya sudah terkenal di mana-mana. Ya, FIFA , permainan simulasi bola sepak milik EA yang tentunya mempunyai mikransransaksi di dalamnya. Transaksi mikro berada dalam mod permainan yang disebut FUT (Fifa Ultimate Team) , di mana pemain dapat membeli mata dengan wang sebenar. Mata boleh digunakan untuk membuka pek yang isinya masih bergantung pada nasib.

6. Call of Duty: Perang Dunia 2

Salah satu permainan dari Activition , Call of Duty: World War 2 juga nampaknya ingin mengikuti apa yang telah dilakukan oleh EA. Melalui permainan ini, ternyata Activition juga meletakkan sistem microtransaction dengan menyebutnya "Call of Duty Points". Poin ini dapat digunakan oleh pemain untuk membeli penurunan bekalan yang ada dalam mod permainan berbilang pemain atau zombie dengan wang sebenar.

7. Candy Crush

Candy Crush adalah salah satu permainan teka-teki terbaik yang pernah ada. Namun, bagi anda yang tidak tahu, dalam permainan ini pemain hanya diberi sedikit nyawa atau nyawa setiap hari untuk memainkannya. Selepas kehidupan ini habis, pemain boleh menunggu nyawa diisi semula atau membayarnya untuk dapat bermain lagi . Kebanyakan orang kelihatan tidak sabar dan segera membayar hanya untuk terus bermain.

8. Benteng Pasukan 2

Di Team Fortress 2 , pemain boleh membeli kunci menggunakan wang sebenar. Kunci ini boleh digunakan untuk membuka peti pelbagai jenis, seperti senjata, aksesori, dan lain-lain. Di samping itu, pemain juga boleh mendapatkan barang secara manual, tetapi masa yang diperlukan agak lama. Dalam kes ini, ternyata permainan percuma juga mempunyai beberapa cara untuk menghasilkan wang mereka sendiri.

9. Wira & Jeneral

Mungkin hanya segelintir yang tahu mengenai transotransaksi mikro dalam permainan seperti PUBG ini. Apabila askar baru memasuki barak pemain, dia akan dinamakan secara automatik. Namun, bagaimana jika pemain mahu menukarnya? Nah, untuk menukarnya pemain mesti membayar dengan wang sebenar . Nah, inilah yang membuat pemain merasa bingung mengapa pembangun memasukkan transaksi mikro dalam sesuatu yang sebenarnya sangat remeh.

Nah, itulah beberapa permainan yang mempunyai sistem microtransaction di dalamnya. Sistem seperti itu sebenarnya tidak salah sepenuhnya, tetapi malang sekali bahawa transaksi mikro sekarang jauh dari definisi sebenarnya.

Artikel Berkaitan