Berikut adalah 6 kaedah berkesan untuk melegakan storan Android yang sudah penuh

Untuk android yang mungkin masih mempunyai dalaman antara 4GB hingga 16GB kadang-kadang menghadapi masalah ketika mahu memasang aplikasi baru iaitu "peranti storan anda penuh" yang bermaksud memori dalaman anda sudah penuh.

Pada zaman moden ini, kita sering menemui Android dengan kapasiti memori dalaman yang cukup hebat. Kita sering mendengar dari 16GB hingga 128GB mengenai pelbagai Android canggih, tetapi untuk Android yang mungkin masih mempunyai dalaman kurang dari 16 GB, kadang-kadang menghadapi masalah ketika cuba memasang aplikasi baru iaitu "Peranti penyimpanan anda penuh" yang bermaksud memori dalaman anda penuh.

Tetapi tunggu, jika anda merasakan anda hanya memasang beberapa aplikasi, hanya ada satu permainan, anda akan bingung. Halangan ini sering kita dengar atau malah kita adalah salah seorang mangsa. Pada kesempatan ini, saya akan membincangkan penyelesaian penyimpanan Android sepenuhnya walaupun aplikasinya sedikit. Inilah 6 cara ampuh untuk melegakan penyimpanan Android yang penuh.

BACA JUGA
 • Cara Menyimpan Memori Android 8GB
 • Penyelesaian memori Android penuh apabila tidak memasang banyak aplikasi

Berikut adalah 6 kaedah berkesan untuk melegakan storan Android yang sudah penuh

Sebelum melakukan cara untuk mengosongkan storan Android penuh di bawah, ada baiknya membuat sandaran beberapa fail penting dari memori dalaman ke memori luaran atau Kad SD. Ini hanyalah langkah pilihan, kerana dikhuatiri beberapa fail penting akan dihapus.

Cara Membuat Sandaran Fail ke Kad Memori

 • Buka Pengurus Fail di telefon bimbit anda.
 • Pilih storan dalaman.
 • Pindahkan fail yang anda fikirkan penting ke storan luaran atau kad memori.

Selesai. Kini anda boleh menguras kapasiti simpanan Android anda dengan selamat. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Padamkan semua fail dalam folder .thumbnails

Petua pertama untuk melegakan storan Android penuh adalah dengan menghapus semua fail dalam folder gambar kecil. Folder ini sering muncul sebagai sandaran atau cache foto yang kita ambil atau yang kita lihat. Dan kadangkala folder ini memakan banyak ruang dan boleh menyebabkan penyimpanan penuh jadi anda hanya perlu menghapusnya.

 • Masukkan storan dalaman sekali lagi dengan Pengurus Fail pada Android anda kemudian pilih storan dalaman dan masukkan folder DCIM atau Gambar
 • Seterusnya anda masukkan folder Thumbnail dan hapus semua fail di dalamnya.

2. Padamkan fail cache dari semua aplikasi

Cache adalah fail sementara tetapi kadang-kadang memerlukan sejumlah besar ruang dalam memori dalaman kita, yang menghasilkan memori dalaman penuh. Perbaikannya ialah anda dapat membersihkan cache setiap aplikasi satu persatu, tetapi itu akan memakan banyak masa jadi saya akan memberikan aplikasi yang dapat membantu anda membersihkan cache.

 • Muat turun aplikasi App Cache Cleaner terlebih dahulu.
Produktiviti Aplikasi INFOLIFE LLC DOWNLOAD
 • Selepas memuat turun, buka aplikasi dan klik " Mula ".
 • Kemudian anda hanya klik Clear All sehingga semua cache hilang dan menjadikan memori dalaman anda lebih luas.

3. Pindahkan aplikasi ke Kad SD

Memindahkan aplikasi ke Kad SD dapat memberi lebih banyak ruang dalam memori dalaman dan menjadi penyelesaian penyimpanan Android penuh kerana aplikasi akan disimpan pada Kad SD yang menyebabkan ruang kosong pada memori dalaman lebih luas.

 • Buka tetapan dan pilih Aplikasi , atau kadang-kadang dipanggil Pengurus Aplikasi.
 • Seterusnya anda memilih aplikasi mana yang ingin anda pindahkan ke Kad SD, kemudian pilih " Pindah ke Kad SD ".

4. Tukar Kad SD Ke Media Untuk Meningkatkan Kapasiti Memori Dalaman

Cara keempat sangat berkesan untuk membebaskan storan Android penuh, tetapi anda mesti mempunyai akses root untuk melakukannya. Kaedah keempat tidak digalakkan jika anda masih mempunyai jaminan kerana akar menyebabkan jaminan hilang. Keuntungan dari pembahagian semula ini adalah kita dapat menentukan berapa banyak memori yang akan kita gunakan untuk menjadi media penyimpanan yang menyokong memori dalaman sehingga aplikasi yang ingin kita pasang dapat lebih banyak.

Perlu diingatkan, kami tidak bertanggung jawab apabila terjadi hal yang tidak diinginkan pada Android kamu. Namun saya sendiri sudah pernah mencobanya dan hasilnya memuaskan.

Keperluan untuk melakukan ini adalah:

 1. Kad SD dengan saiz melebihi 4GB dan Kelas di atas 4. Sebenarnya untuk Kad SD 2GB juga dibenarkan tetapi tidak digalakkan.
 2. Android yang di-root.
 3. Muat turun aplikasi Aparted
 4. Lakukan sandaran pada fail pada Kad SD. Ini adalah pilihan tetapi saya sangat mengesyorkannya kerana ada langkah di mana kita diminta untuk memformat Kad SD yang menyebabkan semua fail hilang.

Langkah-langkahnya:

 • Masuk ke menu Tetapan dan pilih " Penyimpanan "
 • Seterusnya anda menjumpai Kad SD anda kemudian Lepaskan Kad SD . Anda juga boleh Padam terlebih dahulu jika anda mahu.

 • Setelah melepaskan kad SD , kemudian buka aplikasi Aparted yang anda muat turun lebih awal dan tekan butang hijau tiga kali untuk membuat tiga partisi. Sebenarnya dua sudah cukup tetapi yang ketiga adalah untuk Ram Swap .

 • Selepas anda membahagikannya kepada tiga, anda perlu menukar setiap sistem partisi ke FAT32 , EXT2 , dan SWAP . Selepas itu anda boleh mula menyesuaikan ukuran setiap partisi yang anda buat dengan menggeser bulatan pada setiap partisi. Berikut adalah beberapa cadangan untuk ukuran setiap bahagian bergantung pada pengguna, sama ada anda mahukan partisi besar atau kecil, tetapi jika anda menggunakan Link2SD , anda tidak perlu membuatnya terlalu besar. Tetapi jika anda menggunakan Mounts2SD, anda mesti menjadikannya besar.

Mikrosd 16GB: FAT32 (10GB), EXT2 (5GB), SWAP (256MB)


Microsd 8GB: FAT32 (4GB), EXT2 (3.3GB), SWAP (256MB)


Mikrosd 4GB: FAT32 (1.7GB), EXT2 (2GB), SWAP (128MB)


Microsd 2GB: FAT32 (500MB), EXT2 (1.4GB), SWAP Saya rasa ia tidak perlu.

 • Setelah anda menetapkannya, anda hanya menekan butang Guna Perubahan .

Tidak selesai di sana, maka anda mesti meneruskan hubungan antara memori dalaman dan Kad SD.

5. Menggunakan Link2SD

Dengan link2sd anda akan menyimpan aplikasi secara dalaman tetapi data akan disimpan pada partition kad sd ke-2.

 • Muat turun aplikasi Link2SD.

  Produktiviti Aplikasi B akpinar MUAT TURUN
 • Buka aplikasi, akan ada pemberitahuan bahawa partisi kedua telah terdeteksi dan akan membuat skrip.

 • Setelah selesai, yang perlu anda lakukan ialah klik Pilihan Multi-pilih .

 • Klik Pilih Semua jika anda mempunyai banyak aplikasi sehingga tidak rumit.
 • Klik Opsyen sekali lagi kemudian pilih Buat Pautan .
 • Periksa semua pilihan dan pilih OK .

Dengan cara itu, beberapa data dari aplikasi anda akan disimpan pada partisi ke-2 dan akan memberi kesan memperluas memori dalaman, sehingga anda dapat memasang lebih banyak permainan. Cara yang paling optimum adalah mengesyorkan reboot di Android setelah melakukannya, kerana kadang-kadang ada aplikasi yang terpaksa ditutup, tetapi setelah reboot aplikasi akan berjalan normal.

6. Menggunakan Mounts2SD

Dengan menggunakan MountsSD aplikasi anda akan disimpan pada Kad SD sebanyak 90%, sehingga hanya memakan sedikit ruang pada internal. Di sini saya menggunakan partisi EX3 untuk keduanya tepat, jika anda sudah menggunakan EX2 anda boleh menggantinya di Aparted, walaupun EX2 juga kadang-kadang boleh digunakan.

 • Pasang dahulu aplikasi Mounts2SD. Pasang dan buka aplikasi kemudian klik butang pilihan kemudian Tetapan Aplikasi .
 • Klik pasang Skrip Permulaan
 • Keluar dari Tetapan, pindah ke tab kedua kemudian cari Aplikasi, Perpustakaan, Data, dan Dalvik Cache dan senarai semak.
 • Cari Pemandu sekali lagi kemudian pilih partisi kedua yang telah kita buat. Di sini, misalnya menggunakan EXT3, anda juga dapat menggunakan EXT2, setelah menyelesaikannya, reboot Android anda sahaja.
 • Inilah hasilnya:
 • Selepas ini anda tidak perlu meneruskan pautan lagi kerana aplikasi akan dipasang secara automatik ke partisi kedua.

Dengan lima cara di atas, storan Android yang sebelumnya penuh akan lebih luas dan siap diisi dengan aplikasi baru. Tetapi jangan menolak kemungkinan memori dalaman anda akan penuh lagi. Untuk menjangkakan anda lebih baik membeli telefon Android baru dengan memori dalaman yang sangat besar seperti 128GB, maka semua aduan anda mengenai memori penuh akan hilang.

Artikel Berkaitan