Tanpa Instal, 5 Software Editing Video Ini Bisa Langsung Kamu Gunakan

Ternyata ada loh software editing video tanpa instal! Jadi kamu tinggal operasikan langsung melalui web browser saja. Kira-kira apa saja ya?

Semakin berkembangnya dunia teknologi seperti saat ini membuat orang semakin mudah mencari sumber pengetahuan yang murah bahkan gratis. Di dunia maya, salah satu tempat yang dijadikan sumber pencarian wawasan atau hiburan adalah YouTube.

YouTube menyediakan akses ke pelbagai tutorial video yang dibuat dalam waktu singkat. Terutama jika proses penyuntingan video menggunakan PC dengan spesifikasi minimum. Untuk menyelesaikan perkara seperti ini sekarang ada seperti Cloud Editing Software yang boleh dikendalikan hanya melalui Penyemak Imbas Web . Apa pendapat anda mengenai perisian penyuntingan video tanpa memasang yang hanya perlu anda gunakan? Lihat segera!

BACA JUGA
  • Cara Memuat turun Banyak Senarai Main Video Youtube Sekaligus
  • 7 Laman Muat Turun Stok Video Percuma Berkualiti Tinggi, YouTuber Harus Tahu!
  • 20 Video Paling Popular di YouTube pada tahun 2016 oleh Indonesia

Perisian Penyuntingan Video Tanpa Pemasangan

1. Penyunting Video FileLab

Sumber gambar: Foto: filelab.com

FileLab Video Editor adalah salah satu perisian cloud yang mudah digunakan untuk pemula. Penampilan yang sederhana memudahkan pengguna baru memahami. Dengan pelbagai kesan peralihannya , FileLab Video Editor membuat video anda lebih hebat digabungkan dengan audio yang jelas.

2. Loopster

Sumber gambar: Foto: loopster.com

Edit video dengan Loopster mungkin ada yang merasa sukar, tetapi jika anda sering melakukan penyuntingan dengan perisian cloud yang satu ini, pastinya anda akan terbiasa terlalu lama dan yang menjadikan perisian penyuntingan video ini berbeza dari yang lain, hasil rendering video tanpa tanda air .

3. WeVideo

Sumber gambar: Foto: wevideo.com

Untuk pemula atau profesional kedua-duanya sesuai untuk menggunakan WeVideo ini, kerana paparannya yang mudah dan hasil rendering video yang baik. Terdapat juga versi berbayar untuk kualiti yang lebih tinggi dan juga dapat menambahkan tanda air khas.

LIHAT ARTIKEL

4. Klip pukulan

Sumber gambar: Foto: shotclip.com

Shootclip mempunyai fitur penyuntingan video khas yang dapat digunakan bersama-sama mengedit , sehingga Anda dapat melakukan penyuntingan video dengan rakan anda walaupun mereka tidak bersama anda.

5. MixMov

Sumber gambar: Foto: mixmoov.com

Semasa mengedit video dengan MixMoov, anda akan merasa seperti menggunakan aplikasi penyuntingan video profesional seperti FinalCut atau PremierePro kerana garis masa MixMoov mempunyai lebih dari satu trek video atau audio yang akan menjadikan anda lebih kreatif.

Dari 5 perisian penyuntingan video tanpa memasang di atas mempunyai banyak kelebihan dan kekurangan masing-masing , tetapi kedua-duanya menggunakan perisian awan yang tentunya juga memerlukan sambungan internet ketika menyunting.

Menggunakan editor cloud tidak bermaksud bahawa PC anda tidak akan menjadi berat, kerana semakin lama anda melakukan penyuntingan, PC juga akan terasa lebih perlahan . Tetapi kelebihannya ialah ketika membuat video akan lebih cepat daripada menggunakan PC dengan spesifikasi minimum. Penyuntingan boleh dilakukan di mana sahaja walaupun di kafe internet.

Artikel Berkaitan