Keliru Pilih 32 Bit OS atau 64 Bit? Cuba Lihat 5 Perkara Penting Ini Pertama

Penentuan antara OS 32-bit dan 64-bit sering membingungkan. Oleh itu, agar anda tidak tersalah memilih versi bit yang sesuai untuk komputer anda, anda harus membaca artikel Jaka berikut.

Memilih OS yang betul untuk sistem komputer kita sangat penting. Dengan menggunakan OS yang betul , sudah tentu sistem komputer kita dapat berjalan dengan optimum. Tetapi jika kita memilih OS yang salah, tidak mustahil akan memberi kesan buruk kepada sistem komputer kita.

Seperti salah satu dari mereka dalam penentuan antara OS 32-bit dan 64-bit. Jadi, jadi anda tidak memilih versi bit yang salah untuk komputer anda, anda harus membaca artikel Jaka berikut.

BACA JUGA
  • Wow, Ada Permainan GTA 8-Bit! Boleh Dimainkan dengan telefon pintar kuno!
  • Sejuk! Ini adalah Kematian Star Wars dalam Video 8-bit
  • Koleksi wallpaper Android HD yang hebat dengan format 8-bit

Ini adalah Cara Menentukan Pilihan OS 32 Bit atau 64 Bit

Dalam menentukan OS yang sesuai untuk komputer kita, sering menjadi pertimbangan yang agak membingungkan. Kerana, tidak mustahil komputer dapat berjalan dengan baik menggunakan OS 32-bit atau 64-bit . Tetapi mana yang lebih baik?

Oleh itu, daripada anda keliru, anda harus merujuk kepada 5 perkara penting dari Jaka ini. Jaka akan memberitahu anda perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa menentukan bit OS mana yang sesuai untuk sistem komputer anda. Berikut adalah 5 perkara penting.

1. Apakah Perbezaan antara 32 Bit dan 64 Bit OS?

Perkara pertama yang perlu anda ketahui untuk menentukan bit OS mana yang sesuai di komputer anda tentunya perbezaan dari pilihan bit OS itu sendiri. Secara umum, perbezaannya adalah dalam pengiraan nombor per saat yang dapat dilakukannya. Sudah tentu ini akan mempengaruhi prestasi sistem komputer anda.

Untuk keterangan lebih lanjut seperti apa, kebetulan Jaka sudah membuat artikelnya. Oleh itu, anda hanya perlu mendengar artikel Jaka pada pautan berikut .

LIHAT ARTIKEL

Sekiranya anda masih keliru, mungkin sebagai tambahan, anda juga dapat menonton video berikut . Video ini akan cuba memberi penjelasan mengenai perbezaan asas dalam 32 bit dan 64 bit secara ringkas.

2. Adakah Sistem Saya Menyokong OS 64-Bit?

Maka perkara yang perlu anda ketahui, sama ada sistem komputer anda menyokong OS 64-bit . Contohnya jika anda menggunakan sistem komputer dengan pemproses yang masih 32 bit, tentu ini memerlukan anda menggunakan OS 32-bit . Tetapi jika anda menggunakan pemproses 64-bit, anda sudah boleh memilih, anda ingin menggunakan OS 32-bit atau 64-bit.

Sumber gambar: Foto: Penasihat PC

Atau jika ternyata anda menggunakan komputer lama , sudah tentu anda harus berfikir semula untuk menggunakan OS 64-bit. Sebabnya tidak mustahil pemacu yang dimaksudkan untuk sistem komputer anda tidak akan memberikan sokongan 64-bit.

3. Berapa banyak RAM yang anda perlukan?

Perkara-perkara berikut yang perlu anda ketahui, berapa banyak RAM yang anda perlukan? Tetapi sebelum melangkah lebih jauh, adakah anda tahu apa itu RAM?

RAM bermaksud Memori Akses Rawak, berfungsi sebagai penyimpanan data berkelajuan tinggi sementara dan digunakan untuk sistem fail.

Sumber gambar: Foto: PC Komputer rumah saya

Pautan dalam menentukan bit OS adalah kerana 32 bit OS hanya dapat digunakan untuk maksimum 4 GB RAM , sementara 64 bit dapat mencapai hingga 16 miliar GB (bergantung pada versi OS yang anda gunakan). Sekiranya anda ingin menggunakan RAM melebihi 4 GB, tentu anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan OS 64-bit.

4. Apakah Kelebihan OS 64 Bit?

Perkara seterusnya adalah kelebihan yang ditawarkan oleh OS 64-bit. Sebagai contoh, dengan menggunakan OS 64-bit, perisian berat anda akan berjalan lebih ringan, multitasking juga jauh lebih baik jika anda menggunakan OS 64-bit.

Untuk keterangan lebih lanjut seperti apa, anda dapat melihat dalam video berikut . Video ini akan memberi anda penjelasan terperinci mengenai perbezaan prestasi yang anda dapat ketika menggunakan OS 32-bit dan OS 64-bit.

5. Kesimpulannya, OS 64 Bit atau 32 Bit?

Setelah melihat beberapa perkara di atas, anda pasti dapat membuat kesimpulan seperti perkara berikut.

  • Sekiranya anda menggunakan pemproses yang menyokong 64-bit, menggunakan OS 64-bit akan menjadikan prestasi pemproses anda jauh lebih optimum .
  • Sekiranya RAM anda melebihi 4 GB , tentu anda wajib menggunakan OS 64-bit. Sekiranya tidak, kemudian RAM anda hanya akan dibaca sebanyak 4 GB.
  • Pastikan sokongan pemacu untuk sistem komputer anda menyokong 64-bit . Sekiranya tidak, kelak sistem komputer anda tidak akan dapat berfungsi sebagaimana mestinya.

Demikianlah artikel dari Jaka mengenai 5 perkara penting yang perlu anda ketahui sebelum menentukan bit OS untuk komputer anda. Semoga ini berguna! Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, sila tinggalkan di ruangan komen!

Sepanduk: Final Fantasy Wiki dan Wallpaper Lebar

Artikel Berkaitan