Cara Membatalkan E-mel yang Telah Dihantar di Gmail

Ternyata Gmail mempunyai ciri untuk membatalkan e-mel yang telah dihantar. Inilah caranya.

Adakah anda pernah menghantar e-mel secara tidak sengaja tetapi sebenarnya belum menyelesaikannya? Atau adakah anda pernah menghantar e-mel kepada atasan anda di pejabat ketika ia sepatutnya digayakan? Pasti anda panik kan? Sekiranya berlaku perkara lain, bagaimana mengatasinya? Jangan risau, Jaka ada petua untuk menangani perkara ini!

Kali ini Jaka akan memberikan petua bagaimana membatalkan e-mel yang telah dihantar . Petua yang akan dikongsi Jaka kali ini adalah khusus untuk pengguna Gmail. Oleh itu, bagi anda pengguna Gmail, tidak perlu risau jika anda ingin menarik e-mel yang sudah dihantar!

BACA JUGA
  • 7 Petua dan Trik Gmail pada Telefon Pintar Android
  • Cara Membuat Sandaran Kenalan di Android Menggunakan Gmail
  • Cara mengesan telefon bimbit menggunakan Gmail, sangat mudah!

Cara Membatalkan E-mel yang Telah Dihantar di Gmail

Walaupun ciri ini hanya dapat anda lakukan di komputer / komputer riba sahaja. Dilaporkan tidak lama lagi, ciri ini akan ada di Android. sekiranya terdapat kemas kini mengenai perkara ini, Jaka pasti akan mengemas kini untuk anda. Berikut adalah langkah-langkah untuk membatalkan e-mel yang telah dihantar.

Langkah-langkah untuk membatalkan e-mel yang telah dihantar

Anda tidak secara automatik memadam atau mengambil e-mel yang telah dihantar. Anda mesti mengaktifkan ciri Undo Send terlebih dahulu dalam tetapan Gmail anda.

Langkah pertama, buka akaun Gmail anda dan pilih simbol tetapan berbentuk gear di sudut kanan atas wajah Gmail.

Langkah kedua, pilih menu tetapan

Langkah ketiga, lihat menu Undo Send , pastikan anda memilih pilihan Enable Undo Send

Langkah keempat, tetapkan berapa lama anda boleh membuat asal e-mel yang telah dihantar. Anda boleh memilih 5,10,20 dan 30 saat.

Langkah kelima, setelah anda mengaktifkan Undo Send , setiap kali anda mengirim e-mel akan ada pemberitahuan seperti gambar di bawah. Sekarang untuk membatalkan e-mel yang telah dihantar, anda hanya perlu memilih Undo

Selesai! Sekarang anda boleh menarik e-mel yang sudah dihantar di Gmail. Tetapi perlu diingat, bahawa e-mel hanya dapat ditarik sebelum had masa yang telah anda tetapkan sebelumnya (5,10,15,20 atau 30 saat)

Itulah kaedah mudah untuk membatalkan e-mel yang telah dihantar di Gmail. Jadi mulai sekarang anda tidak perlu takut lagi jika anda tidak salah menulis atau e-mel belum selesai menulis. Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

Baca juga artikel mengenai Gmail atau artikel menarik lain dari Naufal .

Artikel Berkaitan