Jangan Pasang Sambungan Antivirus Ini di Penyemak Imbas Sekiranya Anda Tidak Mahu Mempunyai Virus!

Syarikat antivirus bersaing untuk membuat ciri yang dapat membantu pengguna, serta mendapat keuntungan dari pelanjutan yang mereka berikan? Merugikan pengguna? Sudah tentu, kerana beberapa peluasan / add-o

Jangan Pasang Sambungan Antivirus Ini di Penyemak Imbas Sekiranya Anda Tidak Mahu Mempunyai Virus! - Pada kebanyakan antivirus untuk komputer yang beredar saat ini, tentunya memberikan pelbagai perlindungan yang tidak hanya terbatas pada pengimbasan fail. Mereka kini lebih lengkap dengan bergantung pada ciri yang juga menembusi garis penyemak imbas, seperti bar alat dan pemeriksa pautan yang dapat memberitahu anda sama ada laman web mengandungi kandungan berbahaya atau tidak.

Tetapi, perkara yang tidak diingini berlaku. Melihat potensi internet dan penyemak imbas yang sangat besar, syarikat antivirus bersaing untuk mencipta ciri yang selain dapat membantu pengguna, juga dapat memperoleh keuntungan dari pelanjutan yang mereka berikan? Merugikan pengguna? Sudah tentu, kerana beberapa sambungan / add-on mengandungi pepijat berbahaya. Oleh itu, melalui artikel berikut, kami akan menerangkan pelanjutan antivirus apa yang harus anda hindari agar tetap dilindungi dari virus degil di luar sana.

BACA JUGA
  • Perlu Menggunakan Antivirus pada Android?
  • Op, Antivirus Ini Bahkan Membuat Kata Laluan Anda Dengan Mudah Diretas HACKER!
  • Cara Menggunakan 68 Antivirus Serentak dalam Satu Komputer

Jangan Pasang Sambungan Antivirus Ini di Penyemak Imbas Sekiranya Anda Tidak Mahu Mempunyai Virus!

1. AVG Web TuneUp Adalah Pembawa untuk Google Chrome

Adakah anda tahu bahawa AVG mempunyai peluasan untuk Google Chrome yang disebut AVG Web TuneUp ? Sambungan yang sebenarnya berguna untuk melindungi pengguna dari laman web berbahaya nampaknya diketahui benar-benar membawa data peribadi anda kepada penggodam jahat di luar sana. Pada bulan Disember tahun lalu, seorang pekerja Google, Tavis Ormandy, menemui cacat keselamatan yang mematikan dalam badan AVG Web TuneUp setelah peluasan itu menambahkan banyak API JavaScript ke Chrome.

Sayangnya, sebahagian besar API rosak dan terdedah untuk memaparkan sejarah penyemak imbas pengguna ke setiap laman web yang dikunjungi. Selain itu, kerentanan ini juga berisiko dieksploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk merampas hasil carian dan juga tab baru dari penyemak imbas.

2. McAfee dan Norton Menilai bahawa Microsoft Edge Tidak Selamat Kerana Penyemak Imbas Tidak Boleh Dipasang Tambahan

Microsoft Edge, penyemak imbas baru yang dikembangkan oleh Microsoft sedang dibangun sebagai penyemak imbas yang sempurna untuk Internet Explorer . Keselamatan yang dijanjikan oleh penyemak imbas merangkumi ketersediaan kotak pasir dan meninggalkan keserasian untuk beberapa pemalam yang rentan seperti ActiveX . Langkah ini baik untuk pengguna kerana dapat mengelakkan lubang keselamatan yang mungkin timbul dari aktiviti melayari.

Namun, McAfee dan Norton mempunyai pendapat yang berbeza. mereka merasakan bahawa Microsoft Edge adalah penyemak imbas yang tidak selamat kerana tidak dapat dipasang oleh syarikat antivirus. Mereka bahkan memberikan pesan dalam bentuk pop-up sehingga pengguna Windows lebih baik kembali ke Internet Explorer daripada harus menggunakan Edge. Cadangan yang tidak masuk akal hanya kerana kes pemalam.

3. Sambungan Keselamatan Dalam Talian Avast memaparkan iklan dan mencatat aktiviti pengguna

Sekiranya anda pengguna antivirus Avast, maka anda akan menyedari bahawa perisian keselamatan juga mempunyai sambungan yang disebut Avast! Keselamatan Dalam Talian ke Google Chrome. Sambungan itu mempunyai ciri yang disebut SafePrice yang dapat memberikan cadangan harga terendah dari laman web kedai dalam talian yang lain ketika anda berbelanja dalam talian. Bagus memang, tapi itu rupanya iklan yang bertudung. Sekiranya anda mengklik cadangan apa yang ditawarkan oleh Avast, maka syarikat akan mendapat keuntungan dari setiap klik yang dibuat.

Itulah cara pengiklanan berfungsi di internet. Tetapi yang lebih mengerikan adalah, SafePrice juga merakam tingkah laku pengguna ketika bertualang di internet. melalui tingkah laku ini, SafePrice dapat mengetahui selera pengguna dan dapat memaparkan iklan dengan sewajarnya. Bayangkan, aktiviti melayari anda sebenarnya dirakam oleh orang lain. Sangat tidak selesa.

Itulah 3 ancaman yang anda dapat jika memasang sambungan dari antivirus terkenal. Niat mereka baik dengan memberikan pelbagai ciri keselamatan, tetapi bug yang timbul kemudian dan taktik yang salah dalam mencari wang menjadikan peluasan ini sebenarnya berbahaya bagi pengguna.

Artikel Berkaitan