Dedahkan! Tokoh Rahsia Anggota Penggodam Tanpa Nama Astra

Seorang tokoh yang mengenali Anonymous, dilaporkan bernama Astra. Siapa Astra ini, adakah ahli atau apa, bagaimana anda boleh mengetahui tentang Anonymous? Mari lihat kisahnya!

Salah satu kumpulan penggodam paling terkenal di dunia, iaitu Anonymous. Merupakan kumpulan penggodam yang paling dahsyat dan tidak diketahui. Diketahui bahawa banyak mangsa telah diserang oleh pasukan penggodam ini.

Seorang tokoh yang mengenali Anonymous, dilaporkan bernama Astra. Siapa Astra ini, adakah ahli atau apa, bagaimana anda boleh mengetahui tentang Anonymous? Mari lihat kisahnya!

BACA JUGA
  • Untuk selamat! Cara membuat Peretas Senjata Pencegah Flash
  • Rakan Ditangkap, Penggodam Suara Ketidakadilan di Indonesia!
  • Takut! 7 Penggodam Topi Hitam ini Terkenal dengan Kejahatannya

Serangan Peretasan Maut Selama 6 Tahun Berturut-turut

Sumber gambar: Gambar: Mobil berita

Astra adalah penggodam topi hitam yang memulakan kariernya pada tahun 2002 . Bermula di forum web yang mendalam, hingga akhirnya melakukan serangan terhadap sebuah syarikat tentera yang bernama Perancis Dassault Group untuk 6 tahun ke depan.

Serangan ke atas syarikat ketenteraan ini akhirnya membuatnya terkenal. Dia mencuri pelbagai jenis maklumat, reka bentuk senjata, reka bentuk pesawat terbang dan lain-lain. Semua data yang dia jual di seluruh negara, diperkirakan dia mendapat pendapatan minimum Rp 3,3 triliun .

Maklumat yang Dilindungi, Terkenal Tidak Dikenal

Sumber gambar: Gambar: Impian Biasa

Tetapi sayangnya, pada tahun 2008 Astra ditangkap. Telah diketahui bahawa dia adalah ahli matematik Yunani dan berumur 58 tahun. Selepas kejadian itu, berita mengenai Astra mula menyatu. Ada yang mengatakan bahawa dia bekerja, dibunuh, dipenjara dan lain-lain.

Tidak hanya berita selepas itu tidak jelas, nampaknya kes Astra itu sendiri juga diliputi tanpa alasan yang jelas. Contohnya, nama sebenar yang belum dinyatakan kepada umum pada masa ini, kerana Astra sendiri hanya nama kod untuk penggodam.

Orang Di Sebalik Pembuat Topeng Tanpa Nama?

Sumber gambar: Gambar: Kompleks

Di sebalik rahsia mengenai Astra, dikatakan bahawa ini berkaitan dengan Anonymous. Dia mengatakan bahawa Astra adalah salah seorang pengasasnya. Sekiranya anda melihat garis masa, ia sangat sesuai. Setahun selepas Astra memulakan aksinya pada tahun 2003 Anonymous ditubuhkan, maka pada tahun 2008 Anonymous mengalami masalah kejutan dengan bergabung dengan LulzSec .

Dikatakan juga bahawa salah satu dana terbesar untuk aktiviti Anonymous sebenarnya berasal dari Astra, di satu pihak Astra mendapat pembeli dari Anonymous. Ini menjadikannya agak samar-samar, ada yang mengatakan mereka adalah orang yang sama tetapi ada yang mengatakan mereka adalah orang yang berbeza.

Dengan rahsia di sebalik nama Astra, wajarlah dia menjadi salah satu penggodam topi hitam terbaik di dunia. Apa pendapat anda, adakah rahsia Astra lain yang belum didedahkan Jaka? Kongsi di ruangan komen!

Oh ya, pastikan anda membaca artikel berkaitan Peretas atau tulisan menarik lain dari 1S.

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan