Dibantah oleh Ramai Orang, Kapten Marvel akan digantikan dengan pemain Game of Thrones?

Pada pendapat anda, adakah Brie Larson layak melakonkan watak Captain Marvel? Nampaknya, banyak yang tidak setuju sehingga petisyen itu muncul!

Sekiranya anda mengikuti filem Marvel, anda pasti sudah tahu nama Captain Marvel . Superhero wanita dimainkan oleh Brie Larson .

Malangnya, ada petisyen untuk menggantikan Larson sebagai Kapten Marvel atas sebab tertentu, geng!

Apa yang mencetuskan petisyen itu? Sekiranya ia mesti diganti, siapa yang harus menggantinya?

Semua akan disemak dalam artikel di bawah!

 • Sebab Petisyen
 • Tidak sesuai menjadi Kapten Marvel?
 • Artis yang mungkin menggantikan Brie Larson
  • Emilia Clarke
  • Jessica Biel
  • Felicity Jones
  • Lily James
  • Carey Mulligan
 • Petisyen Menggantikan Brie Larson

  Petisyen untuk menggantikan pemeran Kapten Marvel muncul di laman Change.org. Petisyen bertajuk Pull Brie Larson dari Kapten Marvel telah ditandatangani oleh lebih daripada 2,000 orang.

  Apa yang menyebabkan orang mahu menggantikan Brie Larson dengan yang lain?

  Bio Pendek Brie Larson

  Sumber gambar: ABC News

  Brianne Sidonie Desauniers adalah seorang pelakon yang dilahirkan pada 1 Oktober 1989 di Sacramento, California, Amerika Syarikat.

  Majalah Time pernah meletakkannya dalam senarai sebagai salah satu wanita paling berpengaruh di dunia pada tahun 2019.

  Dia telah lama mempelopori kariernya di dunia hiburan, walaupun lebih sering muncul sebagai watak komedi. Salah satunya, di Tonight Show bersama Jay Leno.

  Setelah sekian lama bekerja di dunia sitkom, Larson berkembang dengan bermain filem. Selain Captain Marvel, filemnya yang terkenal adalah Kong: Skull Island and Room.

  Sebab Petisyen

  Sumber gambar: ScreenGeek

  Dari hasil penyelidikan Jaka, ada beberapa alasan yang mendasari mengapa orang mengemukakan petisyen ini ke permukaan.

  Pertama, Larson dianggap tidak sesuai berada di MCU. Dia dianggap tidak layak tampil di satu layar bersama Robert Downey Jr. atau pelakon terkenal lain.

  (Sebenarnya, Larson memenangi Oscar untuk pelakon filem wanita terbaik pada 2016 untuk filem Room)

  Selain itu, ciri-ciri Captain Marvel yang dimainkan olehnya kelihatan berbeza dengan versi komik. Lebih-lebih lagi, superhero wanita ini mengembangkan tugas yang menakutkan, sebagai simbol kesetaraan gender.

  Petisyen lain meminta sesuatu yang lebih melampau. Mereka mahu watak Monica Rambeau menjadi Kapten Marvel hitam.

  Tidak sesuai menjadi Kapten Marvel?

  Captain Marvel menjadi filem Marvel pertama yang mengangkat superhero wanita sebagai watak utamanya. Sudah jelas bahawa banyak peminat berharap bahawa sesiapa sahaja dapat mewakili kesetaraan gender.

  Menurut Jaka, tidak ada yang salah dengan Brie Larson. Dia berjaya memperlihatkan watak wanita tangguh yang sepertinya tidak takut.

  Lebih-lebih lagi, kita semua tahu bagaimana usaha Larson untuk membentuk tubuhnya agar sesuai dengan peranan Kapten Marvel.

  Dia berlatih judo, tinju dan gusti selama sembilan bulan, bahkan berinteraksi dengan tentera udara Amerika Syarikat. Sudah tentu tidak adil jika kita menganggap bahawa Larson tidak sesuai untuk menggambarkan watak itu.

  Artis yang mungkin menggantikan Brie Larson

  Tetapi, jika Brie Larson benar-benar harus diganti, siapa yang mungkin menggantinya? Jaka mempunyai beberapa pencalonan!

  1. Emilia Clarke

  Sumber gambar: GoldDerby

  Sekiranya anda mengikuti siri Game of Thrones, pastinya anda sudah biasa dengan nama Emilia Clarke . Dia menjadi watak utama dengan melakonkan watak Daenerys Targayen.

  Bermain dalam filem aksi bukanlah perkara baru bagi Clarke. Selain GoT, dia juga bermain dalam filem Solo: A Star Wars Story.

  Membayangkan Clarke sebagai Kapten Marvel, mungkin kita akan mendapat sosok yang lebih lucu dan ceria, walaupun kekuatannya masih menakutkan.

  2. Jessica Biel

  Sumber foto: StyleCaster

  Jessica Biel tidak pernah bermain dalam filem superhero. Namun, Biel mempunyai pengalaman dan kemampuan untuk bermain dalam filem aksi.

  Biel layak menjadi Kapten Marvel kerana dia memiliki keperibadian dan kehendak yang kuat untuk memberikan segalanya untuk peranan yang dimainkannya.

  3. Felicity Jones

  Sumber foto: Kepelbagaian

  Setelah memenangi Oscar sebagai pelakon wanita terbaik dalam filem Theory of Everything, Felicity Jones juga akan sesuai dengan watak Kapten Marvel.

  Dia telah bermain di hampir semua genre filem, dari aksi, komedi romantis, drama, hingga Sci-Fi. Lebih-lebih lagi, dia juga berperanan sebagai pemimpin pemberontakan dalam filem Rogue One.

  4. Lily James

  Sumber gambar: Majalah Hello

  Pelakon seterusnya adalah Lily James yang pernah bermain dalam filem Pride and Prejudice and Zombie. Dia dapat menggambarkan watak wanita yang sukar dalam filem.

  Ramai orang menganggap bahawa James mampu melakonkan watak wanita utama dengan ciri-ciri yang sangat kuat.

  5. Carey Mulligan

  Sumber gambar: Majalah W

  Yang terakhir adalah Carey Mulligan . Dia tidak pernah berlakon dalam filem superhero. Walaupun begitu, dia terbukti dapat melakukan apa sahaja peranan yang ditawarkan kepadanya.

  Sekiranya ada peluang untuk menggantikan Brie Larson sebagai Kapten Marvel, Muilligan dapat menjadi pilihan yang tepat.

  Petisyen yang muncul mungkin membuat Brie Larson sedikit terbeban. Belum lagi kritikan yang muncul dari pelbagai arah.

  Namun, itu tidak akan menghalangnya daripada memberikan kemampuan terbaik untuk menggambarkan watak Kapten Marvel.

  Dia telah memainkan watak dalam dua filem, dan akan ada wacana mengenai filem Captain Marvel 2. Sekiranya Jaka masih berharap watak ini dimainkan oleh Larson.

  Lebih-lebih lagi, petisyen yang dibuat untuk menggantikan Brie sebagai Kapten Marvel sama sekali tidak masuk akal dan tidak berasas.

  Bagaimana dengan anda, geng? Adakah anda fikir Brie Larson sesuai untuk menggambarkan watak Kapten Marvel? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Marvel atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan