7 Situs Streaming Video Terbaik Selain YouTube, Bisa Video Sampai 8K?

Selain YouTube, ada situs streaming video lainnya yang nggak kalah keren dan berkualitas. Berikut daftarnya!

Siapa sih yang nggak tahu dengan YouTube? Salah satu situs/aplikasi streaming terbaik dan paling populer ini sudah disinggahi ratusan juta pengunjung setiap harinya untuk menonton berbagai macam konten video yang disediakan.

Namun, YouTube juga masih memiliki sejumlah kekurangan khususnya masalah konten berkualitas rendah yang sering muncul. Maka tentu nggak ada salahnya jika kamu coba melirik beberapa situs streaming alternatif lainnya selain YouTube.

Apa saja situs-situs streaming terbaik yang bisa dikunjungi selain YouTube? Tenang aja, berikut hasil penelusuran Jaka!

 • Vimeo
 • Dailymotion
 • Twitch
 • Veoh
 • Vidio
 • TED
 • Laman Streaming Video Terbaik Selain YouTube

  YouTube sememangnya merupakan salah satu laman menonton video paling popular di dunia. Tetapi tidak ada salahnya anda juga melihat deretan laman web / aplikasi menonton video selain YouTube yang tidak kurang hebatnya dan menawarkan banyak kelebihan berbanding YouTube. Inilah senarai!

  1. Metacafe

  Sumber foto: Pangkalan OSINT

  Metacafe adalah laman streaming dengan berjuta-juta video pendek yang dibahagikan kepada kategori mulai dari permainan, muzik, filem dan TV .

  Sangat keren, laman web ini menggunakan sistem algoritma khas sehingga kemudian, anda dapat menonton video berkualiti tinggi mengikut minat anda.

  Hebat sekali lagi, anda juga boleh mendapatkan wang secara percuma dari sini, geng. Caranya sangat mudah, cukup muat naik video di laman web ini, maka jika video anda mendapat lebih dari 20,000 tontonan, anda akan mendapat wang.

  Pautan ke Metacafe -> KLIK DI SINI

  2. Vimeo

  Sumber gambar: variety.com

  Selain YouTube, Vimeo adalah laman streaming video popular yang terus berkembang pada tahun 2020. Tidak hairanlah, Vimeo telah menjadi saingan terberat YouTube hingga kini.

  Uniknya, Vimeo disekat sejak 2014 oleh Pemerintah Indonesia. Sebabnya, Vimeo menyajikan kandungan yang bertentangan dengan nilai budaya Indonesia.

  Sebenarnya, Vimeo sendiri boleh dikatakan jauh lebih baik kerana kandungannya yang lebih berkualiti. Di samping itu, Vimeo menyokong kualiti video hingga 4K . Tidak hairanlah kualiti streaming Vimeo selalu baik dan jelas.

  Pautan ke Vimeo -> KLIK DI SINI

  3. Dailymotion

  Sumber foto: Netsec

  Tidak jauh berbeza dengan Vimeo, Dailymotion adalah laman streaming video seterusnya yang boleh menjadi saingan kepada YouTube.

  Ini dapat difahami kerana penampilan Dailymotion itu sendiri serupa dengan YouTube , bermula dari video yang sedang tren di halaman utama dan pemisahan video mengikut kategori.

  Laman web yang berpusat di Perancis menawarkan streaming berkualiti hingga 720p dan tentu saja pelbagai kandungan berkualiti dari para profesional, walaupun ada juga isi pengunjung biasa.

  Pautan ke Netsec -> KLIK DI SINI

  4. Berkedut

  Sumber foto: PCMag

  Jangan mengaku pemain sejati sekiranya anda belum pernah mendengar nama laman streaming ini. Selain YouTube, Twitch adalah salah satu laman web yang paling popular untuk para pemain .

  Ini kerana Twitch 100% dikhaskan untuk memberikan kemas kini mengenai perkembangan dunia permainan. Di sini, anda dapat melihat pelbagai permainan video streaming langsung

  Di samping itu, anda juga dapat melihat video streaming langsung yang berkaitan dengan perbincangan permainan tertentu. Anda juga boleh berbual dengan pemain lain yang menggunakan Twitch, dan tentu saja memuat naik video anda sendiri.

  Pautan ke Twitch -> KLIK DI SINI

  5. Veoh

  Sumber gambar: veoh.id.aptoide.com

  Veoh adalah laman perkhidmatan streaming yang berpusat di San Diego . Laman web ini memuat berbagai video, termasuk video anime dan video musik yang popular.

  Kelebihan laman web ini ialah anda boleh memuat naik video dengan ukuran apa pun kerana laman web ini tidak mempunyai had ukuran muat naik video dan juga menyokong banyak format fail video.

  Berkat penampilannya yang sederhana, laman web ini sedikit lebih pantas semasa memuatkan kandungan yang besar. Anda boleh menonton video kegemaran anda dengan segera di sini!

  Pautan ke Veoh -> KLIK DI SINI

  6. Bercinta

  Sumber gambar: Fucking

  Vidio adalah perkhidmatan streaming video yang ditubuhkan pada Oktober 2014. Pada masa ini, pemilikan berada di tangan Emtek Group. Betul, laman web ini diasaskan oleh anak bangsa sendiri!

  Biasanya, Vidio menyajikan rancangan popular yang kini sedang hangat di Indonesia, termasuk siaran langsung pelbagai acara sukan atau pertandingan.

  Adakah anda masih ingat Sukan Asia 2018 dan Sukan Para Asia 2018 ? Semua acara disiarkan secara langsung melalui Video. Tidak hairanlah prestasinya juga meningkat.

  Pautan ke Persetan -> KLIK DI SINI

  7. TED

  Sumber gambar: Blog TED - Ceramah TED

  Kesal? Otak tersumbat? Perlukan inspirasi? TED adalah jawapannya! TED, atau biasanya dikenali sebagai TED Talk, adalah laman menonton video selain YouTube yang sangat sesuai untuk anda, terutamanya generasi milenial.

  TED itu sendiri adalah sebuah organisasi non-provit yang mengandungi pelbagai video inspirasi, sama ada program perbincangan, seminar, hingga pidato tokoh penting di dunia, di mana semua itu berasal dari acara TED Talk yang mereka adakan.

  Sebut saja Bill Gates, Michelle Obama, hingga Paus Francis pernah menjadi tetamu TED Talk. Dijamin, setelah menonton video mereka, hidup anda akan lebih tenang dan bahagia, geng!

  Pautan ke TED -> KLIK DI SINI

  Itulah cadangan 7 laman streaming video terbaik dan terbaru selain YouTube pada 2020. Mana satu laman web kegemaran anda, geng?

  Baca juga artikel mengenai Laman Streaming atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan