Elakkan Penyebaran Foto Peribadi, Berikut adalah 6 Cara untuk Memastikan Foto Peribadi Anda

Suka selfie seksi tetapi takut digodam seperti skandal #Fappening yang menimpa artis terkenal seperti Jennifer Lawrence dan Kate Upton? Jangan risau, Jaka ada jalan penyelesaiannya

Akhir-akhir ini kita dikejutkan dengan kebocoran sejumlah gambar artis dunia yang bogel dalam kes Fappening seperti Jennifer Lawrence, Kate Upton, Ariana Grande, dan lain-lain melalui akaun simpanan awan peribadi mereka dan diedarkan melalui laman sosial 4chan tanpa nama. Kami juga memikirkannya, bagaimana jika kes itu menyerang anda yang suka menyimpan gambar selfie peribadi anda atau menyimpan fail berharga di telefon pintar anda dan ternyata anda juga menggunakan kemudahan penyandaran awan atau penyegerakan automatik yang lain.

Jangan dicuri oleh orang lain. Oleh itu kami melalui artikel ini akan memberitahu anda cara mematikan sandaran automatik (penyegerakan automatik) fail foto anda ke media penyimpanan awan dan petua untuk mengelakkan pencurian fail berharga.

BACA JUGA
  • 7 Cara untuk Melindungi Privasi Data dari Serangan Peretas
  • Petua untuk Telefon Pintar dengan Cap Jari Untuk Selamat
  • Cara Melindungi Papan Kekunci dari Keylogger yang Tidak Anda Ketahui

Elakkan Penyebaran Foto Peribadi, Berikut adalah 6 Cara untuk Memastikan Foto Peribadi Anda

1. Bagaimana kecurian data boleh berlaku seperti itu?

Pengguna kemudahan penyimpanan awan sebenarnya tidak perlu takut dengan keselamatan dan penyulitan akaun yang digunakan. Tetapi perkara yang perlu diperiksa adalah dalam hal kata laluan yang digunakan sebagai pintu masuk akaun, kerana kebanyakan pengguna yang diretas disyaki menggunakan kata laluan yang terlalu mudah ditebak.

Selain itu anda juga tidak lupa, walaupun foto atau fail di telefon pintar anda telah dihapus, tetapi fail tersebut mungkin masih ada di awan sehingga rentan untuk dicuri.

2. Matikan ciri Stream Foto di iCloud

Untuk pengguna iPhone, anda hanya perlu pergi ke Tetapan> iCloud> Foto , kemudian matikan pilihan Aliran Foto Saya dan Perkongsian Foto . Anda juga perlu menghapus foto atau dokumen yang sebelumnya disandarkan dalam Foto> Album> Aliran Foto Saya

3. Matikan ciri Muat Naik Kamera di Dropbox

Sekiranya anda pengguna Dropbox di Android, Anda juga dapat mematikan kemudahan Muat Naik Kamera dengan mengakses Tetapan> Matikan Muat Naik Kamera . Selain itu anda perlu memadam semua fail yang tidak anda mahukan secara manual.

4. Gunakan Pengesahan 2 Langkah

Walaupun memerlukan lebih banyak masa untuk menyiapkan akaun anda untuk melakukan verifikasi dua lapis, ini adalah langkah pasti sehingga orang yang tidak diinginkan tidak mengakses akaun anda. Setiap awan seperti Google Drive dan iCloud dilengkapi dengan kemudahan ini sehingga setelah anda log masuk ke akaun anda, anda juga mesti memasukkan nombor selular sehingga setiap tindakan yang anda lakukan, anda akan menerima pemberitahuan melalui telefon pintar anda.

5. Gunakan Boxcryptor

Anda juga dapat menggunakan aplikasi tambahan untuk meningkatkan perlindungan file Anda melalui fasilitas penyimpanan awan. Aplikasi bernama Boxcryptor tersedia untuk Android dan PC dan dapat mengenkripsi fail anda yang berada di awan sehingga walaupun ia telah dicuri, failnya hanya anda yang dapat membukanya.

6. Kata Laluan

Ini juga penting. Walaupun banyak orang sudah mengetahui bahawa kata laluan sensitif dan mesti dipertimbangkan dengan teliti, masih ramai yang tidak memahami bahawa kata laluan yang digunakan nampaknya mudah diteka. Itulah kebimbangan utama dalam kes fappening yang berlaku semalam.

Berikut adalah beberapa petua mengenai langkah-langkah berkesan untuk melindungi gambar peribadi anda dari orang-orang yang tidak tahu. Adakah kita kehilangan apa-apa? Jangan lupa memberikan pendapat anda melalui komen di bawah.

Aplikasi Produktiviti Dropbox DOWNLOAD Aplikasi Office & Business Tools Google DOWNLOAD Apps Antivirus & Security Secomba GmbH DOWNLOAD

Artikel Berkaitan