5 Perbezaan Sistem Operasi Android dan iOS | Android lebih unggul?

Sama seperti sistem operasi unggul yang banyak digunakan di dunia, berikut adalah beberapa perbezaan antara keduanya.

Android dan iOS adalah dua sistem operasi gergasi yang kini paling popular di kalangan pengguna telefon pintar di dunia.

Sebenarnya, kedua-dua sistem operasi ini juga mampu mengalahkan banyak sistem operasi HP lain seperti Symbian atau BlackBerryOS yang kini akhirnya muflis.

Sama popular dan sangat berpengaruh dalam perkembangan dunia HP, apa sebenarnya perbezaan antara kedua sistem operasi ini?

 • Kedai Aplikasi Rasmi
 • Perkongsian Data
 • Model Sumber (Sumber)
 • Pembantu Maya
 • BONUS: Jadual Perbandingan Perbezaan Android dan iOS
 • Perbezaan antara Sistem Operasi Android dan iOS

  Mampu bertahan dan menjadi penguasa dalam dunia alat, tentu saja, sistem operasi Android dan iOS mempunyai banyak kelebihan yang tidak dimiliki oleh OS lain.

  Tetapi, dari OS itu sendiri, apa bezanya? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel penuh berikut.

  1. Penyesuaian Paparan

  Apabila dilihat dari antara muka atau kedua-dua antara muka, kedua-dua sistem operasi Android atau iOS mempunyai bentuk gerakan sentuhan yang sama seperti meluncur, mengetuk, dan mencubit.

  Hanya dari segi kebebasan penyesuaian antara muka pengguna (UI), terdapat dua perbezaan, geng.

  Sistem operasi Android itu sendiri membolehkan pengguna menyesuaikan penampilan mereka seperti menambahkan widget dan jalan pintas ke halaman utama, atau bahkan mengubah keseluruhan paparan UI menggunakan aplikasi pelancar.

  Sementara itu, dalam sistem operasi iOS pengguna tidak diberi kebebasan untuk melakukan itu, geng.

  Walaupun anda masih dapat menambahkan widget, widget pada OS iOS tidak dapat dipasang di halaman utama tetapi hanya pada bar pemberitahuan.

  2. Kedai Aplikasi Rasmi

  Pada masa ini semua telefon pintar dilengkapi dengan kedai aplikasi yang menyediakan banyak aplikasi menarik yang boleh dimuat turun oleh pengguna.

  Walaupun mereka berdua mempunyai kedai aplikasi, hanya gedung aplikasi yang terdapat di telefon bimbit Android dan iOS yang berlainan adalah geng.

  Telefon Android dilengkapi dengan gedung aplikasi bernama Google Play yang dapat diakses secara bebas dan mudah melalui peranan wang HP atau PC yang disambungkan ke akaun Google kami.

  Sementara itu, iOS sendiri mempunyai sebuah kedai aplikasi bernama App Store yang hanya dapat diakses melalui geng peranti Apple.

  3. Perkongsian Data

  Berkongsi data adalah salah satu aktiviti yang sering dilakukan oleh pengguna telefon pintar hari ini, sama ada dari HP ke PC, PC ke HP, atau HP ke HP.

  Malangnya, ini akan menjadi sangat sukar bagi pengguna yang mempunyai telefon bimbit dengan sistem operasi iOS, kumpulan itu.

  Ini kerana peranti iOS tidak dapat berkongsi data ke peranti lain dengan OS yang berbeza kecuali menggunakan iTunes.

  Tidak hairanlah jika peranti iOS sering disebut-sebut sebagai peranti anti-sosial kerana keterbatasan ini.

  Sementara itu, pada peranti Android pengguna dapat berkongsi data dengan bebas ke peranti lain menggunakan Bluetooth atau kabel USB.

  Namun, keterbatasan yang dimiliki oleh iOS sebenarnya menjadikan peranti iOS lebih sukar diserang oleh virus yang berpotensi merosakkan fail, geng.

  4. Model Sumber

  Perbezaan seterusnya antara kedua sistem operasi adalah model sumber, kumpulan itu.

  Android adalah sistem operasi dengan sumber terbuka atau biasanya dikenal sebagai "sumber terbuka", yang bermaksud bahawa peranti dengan OS ini membolehkannya dimodifikasi secara bebas oleh penggunanya.

  Sementara itu, iOS adalah sistem operasi dengan sumber tertutup atau "sumber tertutup" sehingga pengguna peranti dengan OS ini tidak diberi kebebasan untuk menukar peranti mengikut kehendak mereka sendiri.

  Walaupun sekilas OS dengan sumber terbuka kelihatan unggul, tetapi ia juga boleh menjadi kelemahan, anda tahu, geng.

  Ini kerana sistem operasi sumber ope dapat digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang berpotensi menyebarkan virus dan malware pada OS Android yang digunakan.

  5. Pembantu Maya

  Seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kini pembangun juga menyediakan sistem operasi mereka dengan pembantu maya peribadi yang dapat membantu mempermudah pengguna.

  Anda boleh membuat sebarang arahan menggunakan bantuan pembantu maya ini seperti memanggil seseorang, menetapkan penggera, membuka aplikasi tertentu, dan sebagainya.

  Sistem operasi Android itu sendiri bergantung pada pembantu maya bernama Google Assistant, sementara iOS bergantung pada bantuan Siri.

  Pada dasarnya, kedua-dua pembantu maya mempunyai fungsi yang sama untuk membantu pengguna.

  Hanya Pembantu Google yang menawarkan lebih banyak perkara di mana pengguna boleh meminta hiburan atau permainan, sementara Siri lebih monoton dan kaku.

  BONUS: Jadual Perbandingan Perbezaan Android dan iOS

  BezaAndroidiOS
  Penyesuaian Paparan Boleh menambahkan widget di skrin utama


  Boleh menggunakan pelancar aplikasi

  Widget hanya muncul di bar pemberitahuan
  Kedai Aplikasi Rasmi Google Play Stor aplikasi
  Perkongsian Data Boleh menggunakan kabel Bluetooth dan USB Mesti menggunakan iTunes
  Model Sumber Sumber terbuka Sumber tertutup
  Pembantu Maya Pembantu Google Siri

  Itulah perbezaan antara sistem operasi Android dan iOS yang popular, geng.

  Dengan beberapa perbezaan yang dimiliki oleh kedua-duanya, tentunya kedua sistem operasi ini juga mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

  Oleh itu, sangat sukar untuk menentukan mana yang terbaik, kerana kedua-duanya menawarkan ciri yang jelas berbeza.

  Baca juga artikel mengenai Sistem Operasi atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan