Kerap Ditinggalkan Semasa Bermain Permainan HD? Inilah Cara Mengatasinya

Bagi anda yang suka bermain permainan, _lag_ selalu menjadi bencana.

Bagi anda yang gemar bermain permainan, lag selalu menjadi bencana. Mana tidaknya, semasa dia bermain, dia harus bermain mesti terganggu kerana pergerakan watak permainan yang rosak. Bayangkan jika anda sedang bermain permainan aksi.

Masalah seperti ini boleh mempengaruhi perjalanan permainan. Sekiranya anda menggunakan telefon pintar kelas atas, anda mungkin jarang ketinggalan. Tetapi bagi anda pengguna telefon pintar kelas menengah dan rendah, adakah anda harus menyerah kalah? Tenanglah. Dengan petua berikut, dijamin akan lebih tahan dalam bermain permainan HD.

BACA JUGA
  • 7 Petua untuk Tetap Sihat Semasa Bermain Permainan dalam Maraton
  • 10 Petua Membeli Telefon Pintar Android Terbaik untuk Permainan
  • 5 Petua Berkesan untuk Bermain Simulasi Dating Permainan Dress Up Diary

5 Cara Bermain Permainan HD Tanpa Kelewatan

1. Pastikan Bateri Tidak Kurang Dari 20%

Sumber gambar:

Untuk menjalankan permainan grafik tinggi, komponen utama telefon pintar seperti pemproses, GPU, dan RAM memerlukan kuasa bateri yang cukup tinggi. Inilah sebabnya mengapa bateri menjadi lebih boros ketika digunakan untuk bermain permainan berat. Apabila bateri melebihi 20%, keperluan untuk kuasa ini tidak akan menjadi masalah. Tetapi jika kapasiti bateri telah menyentuh 20%, pasti prestasi telefon pintar anda akan berkurang secara drastik.

2. Tutup Semua Aplikasi Lain Yang Sedang Dijalankan

Sumber gambar:

Sebelum bermain permainan HD, lebih baik menutup semua aplikasi yang sedang berjalan. Ini bertujuan untuk mengoptimumkan sumber daya telefon pintar seperti CPU, GPU dan RAM sehingga mereka dapat lebih fokus pada menjalankan permainan HD. Dengan menutup aplikasi lain, RAM yang tersedia juga lebih besar dan mampu memenuhi syarat minimum untuk menjalankan permainan HD.

3. Tukar Tetapan Grafik Permainan ke Medium

Sumber gambar:

Secara lalai, sistem akan menyesuaikan tetapan grafik permainan mengikut kemampuan telefon pintar. Tetapi jika ketinggalan masih terasa, anda boleh menurunkan tetapan grafik. Untuk telefon pintar kelas pertengahan hari ini, tetapan grafik sederhana sebenarnya dapat menunjukkan prestasi grafik yang baik dan lancar. Dari segi grafik sahaja, tetapan sederhana sudah cukup untuk merosakkan mata.

4. Perhatikan Suhu Telefon Pintar

Sumber gambar:

Semakin lama anda menggunakan telefon pintar anda, semakin panas suhunya. Kenaikan suhu ini dapat lebih cepat apabila digunakan untuk bermain permainan HD. Suhu tinggi boleh memberi kesan kepada prestasi telefon pintar. Semakin panas suhu, semakin teruk ketinggalan. Sekiranya panas, merehatkan telefon pintar sebentar adalah keputusan terbaik. Tetapi jika anda masih mahu bermain, anda boleh mengalahkannya dengan menggunakan alat pendingin di sisi telefon pintar yang terasa panas.

5. Pasang Game Booster

Sumber gambar:

Supaya telefon pintar dapat menjalankan permainan HD secara optimum, anda boleh menggunakan aplikasi penggalak permainan . Aplikasi ini berfungsi dengan menutup aplikasi lain yang berjalan di latar belakang sehingga prosesor dan RAM mempunyai lebih banyak ruang untuk menjalankan permainan.

Terdapat penggalak permainan yang hanya dapat dipasang pada telefon pintar yang di-root. Tetapi jika anda tidak mahu mengganggu rooting, ada juga permainan penggalak yang dapat dipasang tanpa harus melakukan root terlebih dahulu.

Berikut adalah 5 cadangan supaya anda dapat menjalankan permainan tanpa ketinggalan pada telefon pintar. Ada cadangan lain? Segera kongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan