Suka Naruto? Ini adalah 7 Naruto seperti anime terbaik yang mesti anda tonton

Anime Naruto sudah selesai, tetapi anda masih dapat merasakan kegembiraan anime ini dengan menonton 7 anime terbaik seperti Naruto

Siapa, siapa yang tidak kenal Naruto ? Anime ini berdasarkan manga Masashi Kishimoto , yang pertama kali ditayangkan pada tahun 2002.

Mengisahkan seorang Ninja yang mempunyai jiwa Kyuubi di tubuhnya. Kerana syaitan yang dimeteraikan di dalam tubuhnya, dia dijauhi oleh semua penduduk kampung Konoha.

Walaupun begitu, kegembiraan dan semangat Naruto dalam mencapai impiannya untuk menjadi Hokage tidak pernah padam. Dia juga berusaha mencari identiti dan kekuatan sebenarnya.

 • Tujuh Dosa Maut (2014)
 • Fairy Tail (2009)
 • Pemutih (2004)
 • Hunter x Hunter (2011)
 • Alkimia Fullmetal: Persaudaraan (2009)
 • Bola Naga (1986)
 • 7 Anime Terbaik Seperti Naruto yang Mesti Anda Tonton

  Malangnya, anime Naruto kini selesai, geng. Sekiranya anda peminat setia Naruto, mungkin anda akan menyaksikan Boruto mengikuti kisah Naruto.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda beberapa kisah anime terbaik yang hampir serupa dengan Naruto, geng.

  Kesamaan yang dimaksudkan oleh Jaka di sini tidak bermaksud bahawa mereka harus mempunyai tema ninja, mempunyai Kyuubi dan memperjuangkan kedudukan Hokage ya, geng.

  Kesamaan yang dimaksudkan oleh Jaka adalah pada sisi cerita secara garis besar sahaja! Seperti perjuangan, kegigihan, hingga konsep dari apa-apa hingga sesuatu.

  Daripada anda mati mencari pengganti Naruto, periksa artikel Jaka di bawah ini, ya. Lihatlah!

  1. Satu Keping (1999)

  One Piece adalah salah satu siri manga dan anime yang paling lama berjalan dalam sejarah. Bayangkan, sudah lebih dari 900 episod, anime ini juga belum selesai.

  Mengisahkan Luffy dan rakan-rakannya yang membentuk kumpulan lanun Straw Hat untuk memburu harta karun legenda bernama One Piece .

  Sekiranya anda menyukai Naruto, anda dijamin menyukai anime ini, geng. Sebabnya, One Piece juga menceritakan perjuangan Luffy yang bukan siapa-siapa untuk menjadi salah satu lanun terkuat di dunia.

  PerincianSatu Keping
  Penarafan 8.63 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod 909 Episod
  Tarikh Tayangan 20 Oktober 1999
  Studio Animasi Toei
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi, Kekuatan Super, Drama, Fantasi, Shounen

  2. Tujuh Dosa Maut (2014)

  Seven Deadly Sins adalah anime berdasarkan konsep 7 dosa asas dalam budaya Eropah kuno. Anime ini kini sudah selesai, tetapi kegembiraan di dalamnya sepertinya hampir habis.

  Mengisahkan 7 penjenayah yang masing-masing mewakili salah satu daripada 7 dosa asas yang ada. Mereka yang berpisah akhirnya mesti bersatu kembali untuk menyelamatkan dunia.

  Anime ini tidak hanya mengisahkan pertempuran epik, geng yang menarik. Walaupun sedikit suram, anime ini menceritakan kisah persahabatan yang tebal seperti Naruto.

  PerincianTujuh Dosa Maut
  Penarafan 8.17 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod Episod 24
  Tarikh Tayangan 5 Oktober 2014 - 29 Mac 2019
  Studio Gambar A-1
  Genre Aksi, Pengembaraan, Ecchi, Fantasi, Sihir, Shounen, Supernatural

  3. Fairy Tail (2009)

  Sekiranya anda sangat menyukai anime bertemakan persahabatan seperti Naruto, saya rasa anda sesuai untuk menonton anime ini bernama Fairy Tail .

  Mengisahkan Lucy Heartfillia yang benar-benar mahu menyertai kumpulan penyihir hebat yang bernama Fairy Tail . Setelah dia berjaya masuk, guild dilanda masalah besar.

  Walaupun tidak banyak pertempuran fizikal seperti Naruto, tetapi Fairy Tail menghadirkan pertempuran sihir yang sangat keren kepada kami. Anda mesti menontonnya!

  PerincianCerita dongeng
  Penarafan 7.95 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod 175 episod
  Tarikh Tayangan 12 Oktober 2009 - 30 Mac 2013
  Studio Satelight, Gambar A-1
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi, Sihir, Fantasi, Shounen

  4. Pemutih (2004)

  Mirip dengan anime Death Note, anime berjudul Bleach juga mengambil tema God of Death atau bahasa Jepunnya, Shinigami .

  Ichigo adalah pelajar yang mempunyai kemampuan untuk melihat perkara-perkara ghaib. Kerana kejadian itu, Ichigo mendapat kekuatan dari seorang Shinigami bernama Rukia .

  Dari situ lah, Ichigo kemudian berjuang untuk membasmi Hollow yang berkeliaran untuk menjadi mangsa jiwa manusia. Ichigo semakin kuat seperti Naruto, geng.

  PerincianPemutih
  Penarafan 7.95 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod Episod 366
  Tarikh Tayangan 5 Oktober 2004 - 27 Mac 2012
  Studio Studio Pierrot
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi, Kekuatan Super, Supernatural, Shounen

  5. Hunter x Pemburu (2011)

  Inilah anime kegemaran Jaka sebagai kanak-kanak, geng. Hunter x Hunter mempunyai 2 versi, versi asal yang ditayangkan pada tahun 90-an dan versi pembuatan semula pada tahun 2011.

  Beritahu Gon , anak kecil yang mempunyai impian untuk menjadi Pemburu profesional. Dia mengikuti pelbagai ujian Hunter sambil mencari ayahnya.

  Apabila diteliti, ceritanya sangat mirip dengan Naruto, geng. Walaupun ayah Naruto telah meninggal dunia, tetapi dia masih dapat menemui arwah ayahnya ketika melawan Madara.

  PerincianPemburu x pemburu
  Penarafan 9.11 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod 148 Episod
  Tarikh Tayangan 2 Oktober 2011 - 24 September 2014
  Studio Rumah Pangsa
  Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi, Shounen, Super Power

  6. Alkimia Fullmetal: Persaudaraan (2009)

  Sekiranya anda ingin mencari siri anime terbaik sepanjang masa, Fullmetal Alchemist: Brotherhood adalah jawapannya. Anime ini juga merupakan salah satu kegemaran Jaka, anda tahu.

  Mengisahkan dua saudara lelaki bernama Edward & Alphonse yang melakukan pantang larang dalam alkimia, iaitu membesarkan ibunya. Mereka juga mengalami akibat yang sangat membawa maut.

  Sebagai orang dewasa, Edward yang merupakan seorang State Alchemist yang genius mengembara dunia dengan adiknya, Alphonse, untuk mencari jalan untuk menebus dosanya.

  PerincianAlkimia Fullmetal: Persaudaraan
  Penarafan 9.23 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod 64 episod
  Tarikh Tayangan 5 April 2009 - 4 Julai 2010
  Studio Tulang
  Genre Aksi, Ketenteraan, Pengembaraan, Komedi, Drama, Sihir, Fantasi, Shounen

  7. Bola Naga (1986)

  Di antara semua anime dalam senarai ini, Dragon Ball adalah anime tertua, geng. Tidak akan ada anime bernama Naruto jika Dragon Ball tidak pernah dibuat.

  Mengisahkan seorang budak lelaki dari planet Saiyan bernama Son Goku yang dihantar ke bumi. Goku menjelajah dunia dalam mencari 7 Bola Naga yang didakwa memberikan kehendak pemiliknya.

  Sebagai anime yang memberi inspirasi kepada Naruto, jangan terkejut jika ada banyak persamaan antara kedua anime tersebut. Sebenarnya, terdapat begitu banyak telur Paskah Dragon Ball di anime Naruto.

  Perincianbola naga
  Penarafan 8.12 (myanimelist.com)
  Bilangan Episod 153 Episod
  Tarikh Tayangan 26 Februari 1986 - 12 April 1989
  Studio Animasi Toei
  Genre Pengembaraan, Komedi, Fantasi, Seni Mempertahankan Diri, Shounen, Super Power

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 anime terbaik yang mesti anda tonton sekiranya anda menyukai Naruto. Ketujuh anime di atas mempunyai kisah yang serupa, anda tahu.

  Jumpa di artikel Jaka yang lain, geng!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Padamesa Prameswara

  Artikel Berkaitan