Ustadz Jaka: Bolehkah anda melihat hantu pada bulan puasa?

Pada bulan puasa syaitan dibelenggu oleh Allah SWT. Tetapi bagaimana dengan hantu? Bolehkah kita melihat hantu di bulan puasa?

Soalan

Assalamu'alaikum Wr. Wb.

Saya Gilang, calon suami bagi wanita yang belum saya temui. Sekiranya ada cadangan dari wanita yang boleh saya buat sebagai sah, tidak mengapa diberitahu. Itu sahaja untuk perkenalan.

Jadi, seperti ini, pada bulan puasa terdapat banyak amalan di malam hari. Bermula dari solat tarawih, witir, hingga bangun pada waktu subuh; sedangkan saya seorang yang pemalu. Soalan saya adalah, jika syaitan dibelenggu pada bulan puasa, jadi pada malam bulan puasa kita tidak dapat melihat hantu? Ya, ada pelbagai penampilan, Ustadz. Yang benar adalah saya malas bangun pada waktu subuh, takut melihat hantu.

Wassalamu'alaikum Wr. Wb.

Gilang Permana, 26 tahun

BACA JUGA
  • Ustadz Jaka: Benarkah Syaitan terikat pada Bulan Puasa?
  • Ustadz Jaka: Apa Hukum Menelan Semasa Berpuasa?
  • Ustadz Jaka: Apa peraturan menggunakan WiFi tanpa izin?

Jawapan

Wa'alaikumsalam Wr. Wb.

Untuk menjawab soalan anda, Gilang, dalam artikel Adakah Syaitan benar-benar terikat pada bulan puasa? Saya telah menyebut bahawa Syaitan memang dibelenggu. Di dalamnya juga disebutkan bahawa iblis dan hantu adalah berbeza. Kemudian, adakah anda masih dapat melihat hantu di bulan Ramadhan? Jawapannya masih ada.

Kita masih dapat melihat hantu di bulan puasa ini. Kerana hantu itu sendiri bukanlah iblis yang termasuk dalam senarai belenggu Tuhan di bulan puasa. Hantu adalah unjuran dari Qorin (jin pendamping) dari orang yang telah meninggal dunia. Berbeza dengan semangat yang kembali ke akhirat, Qorin, yang merupakan jin, akan kekal abadi hingga akhir.

Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap nabi itu musuh, yaitu setan-setan (dari jenis) manusia dan (dari jenis) jin, sebahagian mereka membisikkan kepada sebahagian yang lain perkataan-perkataan yang indah-indah untuk menipu (manusia). Jikalau Tuhanmu menghendaki, niscaya mereka tidak mengerjakannya, maka tinggalkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan. (Q.S. Al-An'am 6:112)

Nah, dalam ayat itu tertulis "Syaitan Jin". Maka jelas bahawa Syaitan berbeza dengan Jinn, dan juga berbeza dengan hantu. Begitu jelas hantu itu masih ada di bulan puasa. Sekiranya anda masih ragu bahawa syaitan berbeza dengan hantu, kerepek setan tidak sama dengan kerepek hantu, bukan?

Bagaimana kita melihat hantu? Hantu yang merupakan jin dapat memproyeksikan diri mereka dalam keadaan tertentu, boleh berada di malam hari, di tempat yang lembap, dan lain-lain. Ini kerana ia hanya dapat diproyeksikan di mata kita pada frekuensi tertentu. Lebih jelas mengenai kemunculan hantu yang boleh anda baca dalam artikel Ini adalah Penjelasan Ilmiah di Sebalik Penampilan Hantu pada Waktu Malam .

Saudara Gilang tidak perlu takut untuk bangun subuh. Kerana makanan di bulan puasa pasti ada bersama yang lain. Dan sekali lagi, makanan itu penting untuk menjadikan puasa kita cepat dan lancar kerana mengadu kelemahan atau kelaparan ketika berpuasa. Jangan takut dengan hantu, mereka berbeza dengan alam semula jadi. Allah maha mengetahui.

Artikel Berkaitan