21 Permainan Dalam Talian Berbilang Pemain Terbaik 2020 | Seronok untuk Mabar!

Adakah anda mencari permainan dalam talian berbilang pemain untuk mabar? Berikut adalah cadangan permainan berbilang pemain dalam talian terbaik dan terbaru untuk Android dan konsol (kemas kini 2020).

Bermain permainan dalam talian sememangnya menjadi perkara biasa bagi para pemain sekarang, termasuk mereka yang menggunakan platform mudah alih seperti Android dan iOS.

Sudah tentu, bermain permainan dalam talian yang paling menarik dimainkan dengan rakan dan orang lain yang tidak pernah anda kenal sebelumnya, geng.

Nah, adakah anda sedang mencari permainan yang boleh mabar? Jaka akan mengkaji beberapa cadangan permainan dalam talian berbilang pemain terbaik 2020 yang boleh anda mainkan di Android, PC dan konsol permainan lain.

 • Senarai Permainan Dalam Talian Berbilang Android Terbaik
  • Call of Duty: Mudah Alih
  • Mobile Legends: Bang Bang
  • Permainan Berbilang Pemain Dalam Talian Android yang lain ...
 • Senarai Permainan Dalam Talian PC, PS4 & Switch Multiplayer Terbaik
  • Medan Perang PlayerUnknown
  • Fornite: Battle Royale
  • Permainan Berbilang pemain PC lain ...
 • Video: Abis Teratas! Ini adalah Permainan Multiplayer Zombie Terbaik pada tahun 2019 (Wajib Bermain)
 • Permainan dalam talian berbilang pemain yang disyorkan terbaik di pelbagai platform (Kemas kini 2020)

  Pada masa ini untuk bermain permainan dalam talian tidak perlu menggunakan PC, komputer riba, atau pergi ke kafe internet.

  Kerana sekarang banyak platform tersedia, termasuk mudah alih yang menyediakan pelbagai tajuk permainan grafik HD yang tidak kurang hebatnya kualiti.

  Bagi anda yang mempunyai anggaran kecil, terdapat juga beberapa permainan berbilang pemain dalam talian yang terdapat di konsol seperti PlayStation 4 atau Nintendo Switch.

  Tertarik dengan cadangan permainan berbilang pemain dalam talian dari Jaka? Mari lihat ulasan penuh dalam artikel di bawah!

  Senarai Permainan Dalam Talian Berbilang Android Terbaik

  Pada masa kini, nampaknya telefon pintar telah menjadi perkara biasa yang digunakan oleh banyak orang.

  Harga telefon bimbit Android 3 juta dengan spesifikasi terbaru juga telah "diangkat" untuk memainkan permainan terbaru, sungguh!

  Untuk anda pengguna Android dan iOS, berikut adalah senarai permainan dalam talian berbilang pemain Android terbaik yang boleh anda muat turun secara percuma dan bermain.

  1. Call of Duty: Mudah Alih

  Hadir pada Oktober 2019, Call of Duty: Mobile aka COD Mobile menjadi pesaing dengan menawarkan permainan FPS terbaik dengan grafik yang realistik.

  Selain genre FPS yang dibawa dalam beberapa mod, seperti Team Deathmatch, Bomb Mission, ke Zombies Mode terbaru, anda juga dapat mengalami mode Battle Royale.

  Tentunya dengan pelbagai pilihan senjata yang dapat anda buka bersama seiring dengan meningkatnya tahap dan perjalanan permainan, geng.

  PerincianCall of Duty: Mobile - Garena
  Pemaju Garena Mobile Private
  OS minimum Android 4.3 dan lebih tinggi
  Saiz 73MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Genre FPS, Tindakan
  Penarafan 4.4 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Permainan Menembak Garena DOWNLOAD

  2. Mobile Legends: Bang Bang

  Permainan berbilang pemain Android seterusnya ialah Mobile Legends: Bang Bang . Setelah berusia lebih dari dua tahun, permainan ini tetap menjadi yang paling popular di Indonesia.

  Membawa genre Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) yang mudah dimainkan oleh sesiapa sahaja menjadi salah satu tarikan utama Mobile Legends.

  Dalam perlawanan tersebut, anda akan dibahagikan kepada dua pasukan 5 vs 5 dan ditugaskan untuk membunuh pahlawan musuh, menghancurkan menara, dan pangkalan lawan.

  Itulah sebabnya kerjasama antara pemain sangat penting dalam permainan Android MOBA terbaik ini.

  PerincianMobile Legends: Bang Bang
  Pemaju Moonton
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 97MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Genre MOBA, Tindakan
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Permainan Moonton DOWNLOAD

  Permainan Berbilang Pemain Dalam Talian Android yang lain ...

  3. PUBG Mudah Alih

  Mendapat kejayaan setelah dilancarkan di platform desktop, pembangun PUBG Corporation akhirnya bekerjasama dengan Tencent Games dalam mempersembahkan permainan PUBG Mobile .

  Permainan yang secara rasmi hadir pada bulan Mac 2019 membawa genre battle royale, di mana anda atau pasukan anda harus menjadi yang terakhir bertahan dalam permainan.

  Memiliki latar belakang pulau besar, anda harus menjarah senjata dan menghadapi 100 pemain lain yang bertanding secara serentak.

  Dalam kemas kini terbaru, PUBG Mobile juga menyajikan pelbagai mod lain seperti Team Deathmatch (TDM), mod Zombie, mod Payload, dan lain-lain.

  PerincianPUBG BERGERAK
  Pemaju Permainan Tencent
  OS minimum Android 4.3 dan lebih tinggi
  Saiz 45MB
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Genre Battle Royale, Aksi
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Permainan Menembak Tencent Mobile International Ltd. MUAT TURUN

  4. Api Percuma

  Sayangnya kehadiran PUBG Mobile tidak menggembirakan semua pemain, terutama bagi mereka yang mempunyai peranti dengan spesifikasi terhad.

  Mengisi kekosongan ini, pengembang Garena akhirnya melancarkan permainan light battle royale yang disebut Free Fire yang mempunyai beberapa perbezaan.

  Bermula dari ukuran peta yang lebih kecil, grafik sederhana, dan permainan yang lebih mudah sehingga lebih ringan untuk dimainkan, bahkan pada ponsel Android dengan harga 1 juta.

  Walaupun begitu, Free Fire masih mempunyai banyak peminat dan hingga kini ia sentiasa berada di kedudukan terbaik dalam permainan Google Play.

  PerincianGarena Free Fire - Takut Api
  Pemaju Garena International Private Limited
  OS minimum Android 4.0.3 ke atas
  Saiz 64MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Genre Battle Royale, Aksi
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Permainan Menembak Garena DOWNLOAD

  5. Catur Rush

  Permainan multiplayer dalam talian ringan seterusnya adalah Chess Rush , yang dikembangkan oleh Tencent Games dan menghadirkan genre baru di dunia permainan.

  Permainan genre auto battler ini mendapat inspirasi dari Auto Chess yang pada awalnya merupakan mod untuk permainan Dota 2.

  Tugas anda dalam permainan ini adalah bersaing dengan 7 pemain lain secara real-time, dengan meletakkan pahlawan dalam bentuk catur ke papan permainan.

  Bangun pasukan terkuat dengan menaikkan tahap pahlawan dan menetapkan kedudukan terbaik untuk menjadi yang terakhir bertahan, geng.

  PerincianCatur Rush
  Pemaju Permainan Tencent
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Genre Auto Battler, Strategi
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  DOWNLOAD Permainan

  6. Pokemon GO

  Persembahan pertama pada bulan Julai 2016, permainan Pokemon GO telah menjadi fenomena dunia kerana ia menawarkan permainan interaktif.

  Permainan yang menggabungkan francais Pokemon dengan ikon Pikachu yang sangat comel dengan teknologi augmented reality (AR) memerlukan anda menangkap Pokemon di sekeliling anda.

  Selain mengumpulkan Pokemon sebanyak mungkin, Anda dapat merasakan mod berbilang pemain di Pokemon GO ketika bermain pertandingan dengan pelatih lain.

  PerincianPokemon GO
  Pemaju Niantic, Inc.
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Genre Pengembaraan, Aksi
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Pokemon GO melalui Google Play

  7. Asfalt 9: Legenda

  Peminat permainan lumba kereta tidak akan lengkap sekiranya anda belum bermain ini, geng!

  Asphalt 9: Legends , dirilis pada bulan Julai 2018, memberikan peningkatan kualiti grafik yang ketara jika dibandingkan dengan pendahulunya, Asphalt 8: Airborne.

  Permainan ini dari pembangun Gameloft menyajikan tiga mod permainan, iaitu Kerjaya, Multiplayer, dan Acara yang boleh anda mainkan mengikut keinginan anda.

  PerincianAsfalt 9: Legenda
  Pemaju Gameloft SE
  OS minimum Android 4.3 dan lebih tinggi
  Saiz 84MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Genre Berlumba
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Gameloft Racing Games SE DOWNLOAD

  8. eFootball PES 2020

  Satu lagi untuk peminat bola sepak, di mana anda boleh bermain permainan eFootball Pro Evolution Soccer 2020 atau PES 2020 di platform mudah alih, seperti Android dan iOS.

  Tugas anda dalam permainan ini adalah membentuk pasukan bola sepak dengan mengumpulkan pemain dari semua liga terkemuka di dunia.

  Berbanding dengan pendahulunya, PES 2020 membawa peningkatan, terutama dalam sektor grafik dan permainan yang anda mainkan.

  PES 2020 juga telah bekerjasama dengan beberapa kelab dunia, seperti Barcelona, ​​Manchester United, Bayern Munich dan Juventus.

  PerincianeFootball PES 2020
  Pemaju Konami
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 75MB
  Muat turunnya 50,000,000 ke atas
  Genre Sukan
  Penarafan 3.9 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: eFootball PES 2020 melalui Google Play

  9. Pokemon TCG Dalam Talian

  Permainan kad perdagangan fizikal alias Pokemon beberapa waktu yang lalu secara rasmi hadir di Indonesia dan menarik banyak perhatian dari pelbagai kalangan.

  Tidak hairanlah bahawa permainan Pokemon TCG Online juga semakin meningkat, di mana anda boleh bermain dalam mod berbilang pemain dalam talian dengan pelbagai pemain di dunia.

  Permainan ini yang menyokong permainan silang antara platform desktop dan mudah alih membolehkan anda bermain di PC, komputer riba atau telefon pintar anda.

  PerincianPokemon TCG Dalam Talian
  Pemaju Syarikat Pokemon Antarabangsa
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 48MB
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Genre Permainan kad
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  DOWNLOAD Permainan

  10. Clash Royale

  Pertahankan menara untuk jangka masa tertentu! Itulah tugas utama yang harus anda jalankan dalam permainan Clash Royale dari pembangun Supercell.

  Clash Royale yang menyesuaikan watak-watak dari Clash of Clans membuat anda harus mengatur dek kad dengan pelbagai watak, seperti Barbarian, Goblin, dan lain-lain.

  Selain bermain dalam mod 1v1, anda juga dapat bermain dengan mod 2v2 yang menjadikan permainan lebih menarik dan sengit.

  PerincianClash Royale
  Pemaju Supercell
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 106MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Genre Strategi
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  DOWNLOAD Permainan Strategi Supercell

  11. 8 Bola Kolam

  Tidak perlu melepak di bar untuk bermain biliard! 8 Ball Pool menjadi permainan yang boleh anda mainkan untuk dimainkan bersama rakan anda.

  Permainan kegemaran ayah menawarkan permainan sederhana dan ringan. Tidak hairanlah jumlah muat turun di Google Play melebihi 500 juta muat turun.

  Hayo akui! Pasti ada di antara kamu yang pernah bermain permainan ini menggunakan pembaris, bukan?

  Perincian8 Bola kolam
  Pemaju Miniclip.com
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 58MB
  Muat turunnya 500,000,000 ke atas
  Genre Sukan
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  Permainan Sukan Miniclip.com MUAT TURUN

  Senarai Permainan Dalam Talian PC, PS4 & Switch Multiplayer Terbaik

  Sebenarnya, kelebihan permainan dalam talian berbilang pemain di telefon bimbit adalah anda boleh bermain bersama di mana sahaja dan bila-bila masa.

  Di samping itu, banyak pemain juga memilih untuk bermain di peranti PC atau konsol permainan yang popular, seperti PlayStation 4 atau Nintendo Switch.

  Berikut adalah senarai permainan dalam talian berbilang pemain PC dan konsol permainan lain yang boleh anda mainkan bersama.

  1. Dota 2

  Pertama ada Dota 2 yang merupakan permainan multiplayer PC dengan genre MOBA yang dikembangkan oleh Valve Corporation yang dikeluarkan pada bulan Julai 2013.

  Salah satu permainan percuma di Steam mempunyai permainan yang kompetitif dengan lima orang dalam satu pasukan.

  Dota 2 telah menjadi permainan andalan dalam banyak turnamen eSports di dunia, termasuk The Internationals, yang merupakan salah satu permainan eSports dengan hadiah terbesar pada masa ini.

  PerincianDota 2
  Pemaju Injap
  Penerbit Injap
  Pelantar Microsoft Windows
  Tarikh Tayangan 9 Julai 2013
  Genre MOBA

  2. Medan Perang PlayerUnknown

  Permainan Korea Selatan ini telah meningkat pada awal 2018, dan bahkan jumlah pemain aktif mengalahkan Dota 2.

  Player Unknown's Battlegrounds (PUBG) adalah permainan dalam talian berbilang pemain dalam genre battle royale yang dikembangkan oleh PUBG Corporation yang berada di bawah naungan Bluehole.

  Permainan menembak ini menyesuaikan grafik realistik dengan senjata seperti di dunia nyata, misalnya M4, UMP9, Crossbow, dan lain-lain.

  PerincianMedan Perang PlayerUnknown
  Pemaju PUBG Corporation
  Penerbit PUBG Corporation, Microsoft Studios
  Pelantar Microsoft Windows, Xbox One, PlayStation 4
  Tarikh Tayangan 20 Disember 2017
  Genre Battle Royale
  Harga Rp.109,999.

  3. Fornite: Battle Royale

  Berbeza dengan PUBG yang menawarkan grafik yang realistik, Fornite: Battle Royale dari pembangun Epic Games menawarkan penampilan gaya kartun yang lebih menyeronokkan.

  Dikeluarkan pada tahun 2017, Fortnite menawarkan lebih kurang permainan yang sama di mana anda harus bertahan dalam peta dengan 100 pemain lain.

  Salah satu kelebihan Fortnite ialah anda dapat memainkannya secara percuma selagi anda menggunakan Epic Games Launcher di PC atau komputer riba, kumpulan anda.

  PerincianFortnite: Battle Royale
  Pemaju Permainan Epik
  Penerbit Permainan Epik
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
  Tarikh Tayangan 26 September 2017
  Genre Penembak orang ketiga, Battle Royale

  Permainan Berbilang pemain PC lain ...

  4. Counter-Strike: Serangan Global

  Dalam populariti, permainan yang dibuat oleh Valve ini tidak perlu diragukan lagi. Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) menawarkan rasa permainan FPS yang cukup penting.

  Di sini anda akan dibahagikan kepada dua pasukan, Terrorist dan Counter Terrorist dalam peta untuk saling membunuh atau meletupkan bom.

  Dalam kemas kini terbaru, anda kini boleh memainkan CS: GO secara percuma. Lebih-lebih lagi, anda mendapat mod baru, Danger Zone yang serupa dengan battle royale.

  PerincianCounter-Strike: Serangan Global
  Pemaju Injap, Hiburan Laluan Tersembunyi
  Penerbit Injap
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
  Tarikh Tayangan 21 Ogos 2012
  Genre Penembak pertama

  5. Grand Theft Auto V

  Grand Theft Auto V atau GTA V bukan hanya permainan dunia terbuka terbaik yang boleh anda mainkan di pelbagai platform.

  Tetapi pembangun permainan ini, Rockstar Games juga menyediakan mod berbilang pemain yang dipanggil GTA Online yang membolehkan anda bermain dengan pelbagai orang di bahagian lain dunia.

  Salah satu mod menarik dalam GTA Online adalah Roleplay, di mana anda akan berperanan sebagai watak dan menjalankan misi mengikut watak yang anda dapatkan, geng.

  PerincianGrand Theft Auto V
  Pemaju Rockstar Utara
  Penerbit Permainan Rockstar
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One
  Tarikh Tayangan 17 September 2013
  Genre Pengembaraan aksi
  Harga Rp.145.000 (Steam)

  6. Tom Clancy's Rainbow Six Siege

  Bukan sekadar tembakan, Rainbow Six Siege Tom Clancy juga memerlukan strategi antara pemain untuk memenangi perlawanan.

  Sejak permainan ini dirilis, sudah ada 20 peta yang dapat dimainkan dalam berbagai mode, seperti Hostage, Bomb, Secure Area, Tactical Realism, dan lain-lain.

  Malah kini Rainbow Six Siege telah bekerjasama dengan ESL untuk menjadikan permainan penembak ini sebagai salah satu cabang eSports rasmi.

  PerincianTom Clancy's Rainbow Six Siege
  Pemaju Ubisoft Montreal
  Penerbit Ubisoft
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
  Tarikh Tayangan 1 Disember 2015
  Genre Penembak Taktikal
  Harga Rp.91.600, - (Steam)

  7. Takdir 2

  Destiny 2 boleh dibebaskan untuk menjadi penyelamat siri sebelumnya yang popularitinya telah menurun, kumpulan itu.

  Destiny 2, yang juga dihasilkan oleh Bungie dan Activision, menawarkan nuansa yang serupa dengan siri permainan Call of Duty dengan penambahan latar dunia yang luas dan menakjubkan.

  Selain mod berbilang pemain dalam talian, Destiny 2 juga mempunyai mod kempen, walaupun ia bukan titik penjualan utama permainan percuma di Steam yang satu ini.

  PerincianTakdir 2
  Pemaju Bungie
  Penerbit Activision, Bungie
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia
  Tarikh Tayangan 6 September 2017
  Genre Penembak pertama

  8. Minecraft

  Kerana popularitinya, Minecraft , yang merupakan salah satu permainan terlaris di dunia, tersedia di berbagai platform, dari PC, PlayStation, Xbox, hingga Nintendo.

  Di antara dua mod yang disajikan, dapat dikatakan bahawa mod Kreatif adalah apa yang menawan hati pemain untuk memainkan permainan ini yang dibuat oleh pembangun Mojang.

  Dalam mod ini, anda akan diberi kebebasan untuk mencipta dunia anda sendiri. Bahkan sekarang Minecraft juga menyediakan pelbagai mod, seperti mod perlumbaan untuk battle royale.

  PerincianMinecraft
  Pemaju Mojang
  Penerbit Mojang, Microsoft Studios, Sony Computer Entertainment
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
  Tarikh Tayangan 18 November 2011
  Genre Kotak Pasir, Survival
  Harga Rp.423.000, - (Kedai Windows)

  9. Monster Hunter: Dunia

  Seterusnya adalah Monster Hunter: World, yang merupakan permainan terlaris dalam sejarah asal pemaju Capcom.

  Permainan dalam talian berbilang pemain ini terjual lebih daripada 14 salinan di seluruh dunia menekankan pertempuran skuad menentang sekumpulan raksasa, geng.

  Dilancarkan pada tahun 2018, permainan ini mendapat pek pengembangan berjudul Monster Hunter World: Iceborne dengan dunia yang penuh dengan ais dan salji.

  PerincianMonster Hunter: Dunia
  Pemaju Capcom
  Penerbit Capcom
  Pelantar Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
  Tarikh Tayangan 26 Januari 2018
  Genre Main Peranan Aksi
  Harga Rp.249,999 (Steam)

  10. Penyeberangan Haiwan: Horizon Baru

  Selain pandemi Covid-19 , ada faktor lain yang menyebabkan harga Nintendo Switch menjadi terlalu tinggi, iaitu pelepasan permainan eksklusif Animal Crossing: New Horizons yang sangat viral.

  Mempunyai genre simulasi hidup, Animal Crossing: New Horizons boleh dikatakan serupa dengan siri Harvest Moon, hanya mempunyai permainan yang lebih besar.

  Tugas anda adalah mengembangkan pulau anda dengan bertani, memelihara ternakan, menjual produk kebun anda, dan juga bersosial dengan rakan-rakan pemain. Sangat menarik, bukan?

  PerincianPenyeberangan Haiwan: Horizon Baru
  Pemaju Nintendo, Perancangan & Pembangunan Hiburan Nintendo
  Penerbit Nintendo
  Pelantar Nintendo Switch
  Tarikh Tayangan 20 Mac 2020
  Genre Simulasi kehidupan
  Harga Rp.930.000 (Nintendo eShop)

  Video: Abis Teratas! Ini adalah Permainan Multiplayer Zombie Terbaik pada tahun 2019 (Wajib Bermain)

  Itulah cadangan dari JalanTikus mengenai 2020 permainan dalam talian berbilang pemain terbaik yang boleh anda mainkan di Android, PC, PS4, dan Nintendo Switch.

  Menarik bukan barisan permainan di atas? Lebih-lebih lagi, kebanyakan permainan berbilang pemain di atas anda boleh bermain secara percuma, geng.

  Di samping itu, jika anda menyeret kuota anda, ada juga permainan berbilang pemain luar talian yang tidak kalah menarik. Jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dan sampaikan pendapat anda di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Permainan Berbilang pemain atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan