Cara Menyekat Pengguna WiFi Tidak Sah, Biarkan Tidak Dicuri Sahaja!

Sambungan perlahan kerana WiFi sering dicuri oleh orang lain? Daripada menukar kata laluan anda, lebih baik menyekat pengguna WiFi haram berikut (Kemas kini 2020)

Sambungan internet tidak dapat dinafikan adalah keperluan yang dapat dianggap utama bagi manusia moden di era teknologi seperti.

Semua aktiviti kini dapat dilakukan melalui telefon pintar, selagi ia disambungkan ke internet. Malangnya, ada keadaan di mana seseorang tidak mempunyai hubungan alias kuota miskin .

Yang biasa dilakukan orang adalah mencari WiFi, walaupun menggunakannya tanpa izin atau menerobos masuk. Walaupun banyak. anda tahu, aplikasi untuk mencuri WiFi.

Sekiranya anda tidak mahu WiFi anda digunakan oleh orang yang tidak dikenali dan menjadi lambat, ikuti Jaka untuk memberi petua cara menyekat pengguna WiFi anda tanpa kebenaran.

 • Cara Menyekat Pengguna WiFi di Desktop
 • Cara Menyekat Pengguna WiFi Anda Tanpa Izin

  Tidakkah anda mahu sambungan internet anda menjadi perlahan kerana WiFi anda digodam dan digunakan oleh orang asing tanpa izin ?

  Bukan sahaja membuat anda lambat, WiFi juga sering digunakan oleh penggodam jahat untuk mencuri data peribadi anda. Cukup ngeri, deh!

  Betul, geng. Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda beberapa cara untuk menyekat WiFi, aka menyekat pencuri yang memecah masuk WiFi anda.

  Lihatlah!

  1. Cara Menyekat Pengguna WiFi Tidak Sah melalui Aplikasi Freeloader Blok WiFi

  Pertama sekali, Jaka ingin memberitahu anda cara menyekat pencuri WiFi melalui aplikasi Block WiFi Freeloader , yang boleh anda muat turun secara percuma.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Block WiFi Freeloader melalui pautan Jaka yang disediakan di bawah:

  • Langkah 2: Pastikan peranti Android anda disambungkan ke WiFi anda . Buka aplikasi, nama WiFi anda akan muncul secara automatik bersama dengan peranti yang menggunakannya. Anda boleh melakukan Rescan untuk memastikan semua pengguna kembali.
  • Langkah 3: Anda boleh mengubah status peranti ini. " Dikenal " untuk peranti yang anda kenali (mungkin keluarga atau rakan anda). Sekiranya anda menjumpai peranti asing yang tidak anda ketahui, ubah statusnya menjadi " Stranger ".
  • Langkah 4: Masukkan Router Manager > Pilih Blok untuk menyekat peranti dari rangkaian WiFi anda. Peranti tidak lagi dapat disambungkan ke WiFi anda.

  2. Cara Menyekat Pengguna WiFi di Desktop

  Cara menyekat pencuri WiFi seterusnya memerlukan aplikasi di desktop Android +. Walaupun lebih rumit, tetapi kaedah ini lebih berkesan untuk menyekatnya secara kekal.

  Aplikasi yang anda perlukan adalah WiFi Thief Detector . Aplikasi ini berfungsi untuk mengesan peranti yang disambungkan ke WiFi anda dan menampilkan maklumat lengkap mengenai peranti tersebut.

  Ingin tahu bagaimana? Segera, lihat lebih banyak di bawah!

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi WiFi Thief Detector , yang boleh anda muat turun secara percuma di Google Play Store. Anda juga boleh memuat turun secara langsung melalui pautan di bawah:

  • Langkah 2: Buka dan jalankan aplikasi seperti biasa. Klik Let's Start di halaman aplikasi utama untuk mula mengimbas peranti yang disambungkan ke WiFi anda.

  • Langkah 3: Tunggu sebentar sehingga proses pengimbasan selesai. Klik Perincian Peranti untuk mengetahui peranti mana yang disambungkan ke sambungan WiFi anda.

  • Langkah 4: Klik pada peranti yang tidak dikenali yang muncul. Kerana tidak ada peranti lain yang disambungkan ke WiFi, Jaka akan memberikan contoh dengan peranti Jaka (Xiaomi).

  • Langkah 5: Maklumat peranti akan kelihatan. Perhatikan alamat MAC peranti supaya dapat disekat.

  • Langkah 6: Hidupkan PC , kemudian buka aplikasi penyemak imbas kegemaran anda. Pastikan PC anda disambungkan ke WiFi, geng.

  • Langkah 7: Di bar alamat, taipkan alamat IP anda . Rata-rata, di Indonesia, menggunakan 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 . Sekiranya anda tidak mengetahui alamat IP anda, gunakan Command Prompt, geng.

  • Langkah 8: Anda akan memasuki halaman konfigurasi modem. Penampilan halaman ini akan berbeza bergantung pada jenama modem yang anda gunakan. Masukkan " admin " (lalai) di lajur nama pengguna dan kata laluan.

  • Langkah 9: Setelah berjaya masuk, masukkan tab Keselamatan di bahagian atas. Kemudian pilih Penapisan MAC di lajur di sebelah kiri.

  • Langkah 10: Aktifkan MAC Filtering Enable , dan pilih Blacklist pada pilihan MAC Filtering Blacklist / Whitelist .

  • Langkah 11: Dalam jadual Penapisan Alamat MAC, pilih Tambah . Masukkan alamat MAC peranti yang anda nyatakan sebelumnya.

  • Langkah 12: Pada lajur Masa Mula , masukkan 0 dan 0 . Semasa berada di lajur Waktu Akhir , masukkan 24 dan 0 . Pilih pilihan Nonaktifkan , jika ya, pilih Terapkan

  Ini akan menjadikan pemilik Alamat MAC disekat selama 24 jam alias tidak dapat mengakses WiFi anda sama sekali. WiFi anda akan selamat dari pencuri!

  Itulah cara untuk menyekat pengguna WiFi anda tanpa izin dengan menggunakan aplikasi di telefon Android dan melalui konfigurasi modem pada PC.

  Sekarang, anda tidak perlu risau bahawa sambungan internet anda lambat atau rangkaian WiFi anda dipecah masuk dan digunakan oleh sesiapa sahaja. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Blok atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan