Inilah Urutan Filem Senja Dari Awal | Adakah anda Team Edward atau Team Jacob?

Ingin tahu di mana untuk memulakan dengan kisah cinta segitiga The Twilight Saga? Lihat perbincangan urutan filem Twilight dari permulaan berikut, geng!

Anda di sini yang memasuki akil baligh pada akhir tahun 2000-an pasti akan mengingati siri filem The Twilight Saga, yang pernah digemari oleh remaja perempuan.

Mengangkat tema segitiga cinta remaja dengan rempah-rempah supranatural, hampir semua rakan wanita Jaka tertidur dengan penampilan pelakon Robert Pattinson dalam filem ini, geng!

Baiklah, bagi anda yang sudah lama berkenalan dengan siri yang diadaptasi dari novel terlaris ini, di sini Jaka ingin membincangkan susunan filem Twilight untuk membantu anda.

 • Bulan Baru (2009)
 • Gerhana (2010)
 • Berbuka Subuh: Bahagian 1 (2011)
 • Breaking Dawn: Part 2 (Filem terakhir dalam urutan filem Twilight Series)
 • Urutan Filem Senja Dari Awal

  Walaupun sudah 10 tahun berlalu, siri ini tetap terbukti popular dan bahkan memberi inspirasi kepada siri kontroversi Fifty Shades, yang sama-sama popular, geng.

  Berkat kejayaan siri ini, pasangan utama Kristen Stewart dan Robert Pattinson juga berjaya menempuh karier di Hollywood hingga kini.

  Jaka sendiri tidak begitu menyukai siri ini tetapi dia terus menontonnya kerana soundtracknya dipenuhi dengan pemuzik berkualiti seperti Bon Iver .

  Nah, bagi anda yang baru berkenalan dengan siri filem Twilight Saga, berikut adalah urutan filem Twilight yang betul!

  1. Twilight (2008) (Filem pertama dalam urutan filem Twilight Saga)

  Setelah proses produksi filem ini tidak bergerak maju di tangan studio Paramount Pictures selama 3 tahun, hak novel ini akhirnya berpindah ke Summit Entertainment .

  Dengan melibatkan novelis Stephenie Meyer dalam produksi filem, Summit akhirnya berjaya mengeluarkan filem Twilight pada tahun 2008, geng!

  Di sini, kita diperkenalkan dengan watak Bella Swan (Kristen Stewart) , seorang gadis sekolah menengah yang baru-baru ini berpindah ke bandar kecil Forks, Washington .

  Di bandar, dia bertemu dan jatuh cinta dengan Edward Cullen (Robert Pattinson) , seorang pemuda misteri yang ternyata menjadi vampir abadi.

  Sayangnya, kisah cinta mereka rumit dengan kedatangan 3 vampir jahat yang suka memburu manusia dan Edward dan keluarganya mesti melindungi Bella.

  Uniknya, Stewart dan Pattinson akhirnya menjalin hubungan di dunia nyata setelah memainkan peranan sebagai pasangan yang sedang jatuh cinta dalam filem ini, geng!

  2. Bulan Baru (2009)

  Judul kedua filem Twilight Saga adalah filem New Moon, yang dirilis hanya satu tahun selepas filem Twilight dilancarkan, geng!

  Dalam filem ini, kita menyaksikan hubungan Bella dan Edward yang berakhir dengan tragis kerana Edward menganggap hidup Bella terancam kerana wujudnya Edward.

  Edward dan seluruh keluarga Cullen akhirnya memutuskan untuk meninggalkan bandar Forks , meninggalkan Bella bersama rakan karibnya, Jacob Black (Taylor Lautner) .

  Tidak bernasib baik, Victoria (Rachelle Lefevre) , salah satu vampir jahat dari filem sebelumnya, kembali melakukan serangan balas dan memburu Bella, kumpulan itu!

  Nasib baik, Jacob dan keluarganya yang ternyata sekumpulan manusia serigala berjaya melindungi Bella dari ancaman Vicotria.

  Dalam filem ini kisah cinta segitiga antara Bella, Edward dan Jacob menjadi tumpuan yang sukar kerana suku vampire dan manusia serigala adalah musuh yang fana.

  3. Gerhana (2010)

  Urutan menonton filem Twilight Saga berterusan dalam filem Eclipse di mana hubungan antara Bella dan Edward mula memasuki tahap geng yang serius.

  Setelah berakhirnya filem New Moon, di sini Bella harus memutuskan untuk bersetuju dengan permintaan Edward untuk berkahwin sebelum Edward mengubah Bella menjadi vampir.

  Bella juga harus menghadapi perasaannya terhadap Jacob, yang telah menjadi lebih daripada sekadar kawan dan harus memilih antara Edward dan Jacob .

  Masalah Bella tidak berhenti dalam kekacauannya kerana Victoria belum lagi mengancam Bella dengan pelayan vampire barunya, geng!

  Menariknya, pelakon Rachel Levefre, yang memainkan Victoria dalam 2 filem sebelumnya, digantikan oleh Bryce Dallas Howard yang menjadi kontroversi, geng.

  4. Berbuka Subuh: Bahagian 1 (2011)

  Mengikuti jejak adaptasi filem Harry Potter dan novel Deathly Hallows yang terbahagi kepada dua lakonan, siri Twilight Sage juga mengikuti kaedah yang sama, kumpulan itu.

  Hasilnya, urutan filem Twlight yang lengkap diteruskan dalam Breaking Dawn: Part 1 yang hanya mengadaptasi separuh awal novel Breaking Dawn .

  Dalam filem ini, kita disajikan dengan permulaan kehidupan Bella dan Edward sebagai suami isteri dan kehamilan Bella setelah bulan madu pasangan itu, geng.

  Malangnya, kehamilan bayi vampir ini juga membawa komplikasi tersendiri kepada kehidupan Bella dan keselamatannya bergantung pada keluarga Edward dan keluarga Cullen yang lain.

  Mengingat banyak adegan di sini yang menunjukkan hubungan intim antara Bella dan Edward dan majoriti peminat remaja, filem ini banyak disensor ketika pertama kali dilancarkan, geng!

  5. Breaking Dawn: Bahagian 2 (Filem terakhir dalam urutan filem Twilight Series)

  Oleh kerana novel Breaking Dawn yang mesti dibahagikan kepada dua filem, konflik utama novel baru muncul dalam filem klimaks Breaking Dawn: Bahagian 2 .

  Di sini, Bella dan Edward mesti melindungi anak perempuan mereka, Renesmee (Mackenzie Foy) dari ancaman Volturi , sekumpulan vampir 'mulia' yang mempunyai kekuatan tinggi di kalangan vampir.

  Dibantu oleh semua keluarga Cullen dan rakan-rakan mereka seperti Jacob dan kawanannya, Bella dan Edward bertekad untuk menentang pemerintahan diktator Volturi .

  Walaupun filem ini umumnya disukai oleh peminat, namun banyak peminat terkejut dengan plot yang berkaitan dengan watak Jacob pada akhir filem ini, geng!

  Dalam visi masa depan, ditunjukkan bahawa Jacob sedang menjalin hubungan dengan Renesmee dan banyak peminat merasa jijik melihat Jacob berpacaran dengan anak perempuan wanita yang menolaknya .

  Itulah urutan grid filem Twilight dari Jaka, geng! Masih belum terlambat untuk anda tertidur dengan kisah cinta segitiga remaja ikonik ini!

  Sebagai persiapan untuk melihat penampilan pelakon Robert Pattinson sebagai Batman , cukup menarik untuk melihat permulaan karier pelakon kacak ini, geng!

  Adakah membincangkan pesanan filem Twlight dari Jaka dapat membantu anda? Adakah anda termasuk Team Edward atau Team Jacob? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan