4 Cara Memeriksa Nombor Telkomsel (simPATI, Kartu As, Loop) Dikemas kini 2020

Suka melupakan nombor anda sendiri? Kali ini Jaka akan berkongsi empat cara termudah untuk memeriksa nombor Telkomsel untuk pengguna simPATI, US Card dan Loop anda.

Kadang-kadang kita sering lupa nombor kita sendiri, baik kerana terlalu kerap menukar nombor atau kerana sudah lama tidak ada yang bertanya mengenai nombor yang digunakan.

Mungkin ini tidak terlalu banyak masalah kerana ciri simpan automatik dan seumpamanya yang selalu memudahkan kita, tetapi melupakan nombor ketika kritikal boleh membawa maut, geng.

Oleh itu, kali ini Jaka akan membincangkan cara memeriksa nombor Telkomsel bagi anda yang lupa nombor telefon, lupa untuk tidak menyimpan nombor anda sendiri, atau mengalami masalah lain yang serupa.

 • Cara memeriksa nombor Telkomsel melalui Dail
 • Cara memeriksa nombor Telkomsel melalui aplikasi
 • Cara memeriksa nombor Telkomsel tanpa aplikasi
  • Cara memeriksa Nombor Telkomsel dengan Bantuan Operator
 • Cara memeriksa nombor Telkomsel

  Jaka pasti, sekarang tidak ramai di antara anda yang kerap menggunakan ciri telefon atau SMS di telefon bimbit anda dan lebih suka menggunakan aplikasi sembang seperti WhatsApp dan seumpamanya.

  Ini menjadikan banyak pengguna HP yang sekarang tidak terlalu peduli dengan jumlah yang mereka gunakan walaupun sebenarnya masih dianggap penting.

  Sebagai contoh, semasa anda ingin melamar pekerjaan, anda diminta memasukkan nombor anda sehingga anda mesti tahu cara memeriksa nombor telefon bimbit Telkomsel anda sendiri.

  1. Cara memeriksa nombor Telkomsel melalui Dail

  Kaedah pertama yang akan dibincangkan Jaka adalah menggunakan ciri dail, di mana anda hanya menekan sebilangan kombinasi dan maklumat yang diperlukan dapat diperoleh secara langsung.

  Perlu diingatkan, kaedah yang akan dijelaskan oleh Jaka di sini dapat digunakan untuk semua kad starter Telkomsel seperti simPATI , Kartu As , dan Loop .

  Nah, bagi anda yang keliru tentang cara memeriksa nombor simPATI, kaedah pertama yang akan dijelaskan adalah menggunakan perkhidmatan nombor cek rasmi dari Telkomsel.

  • Langkah 1 - Buka aplikasi dail yang anda gunakan di telefon bimbit anda.

  • Langkah 2 - Masukkan nombor * 808 # dan tekan OK atau _Call_ pada telefon bimbit anda.

  • Langkah 3 - Anda akan menerima pop timbul yang mengandungi nombor telefon bimbit yang anda gunakan sekarang bermula dengan kod negara lokasi semasa anda.

  Note: Di contoh ini, nomor tersebut di awali dengan kode 62 karena Jaka saat ini sedang berada di Indonesia.

  • Langkah 5 - Anda juga akan mendapat SMS dari Nombor Cek yang mengandungi butiran nombor telefon bimbit anda yang boleh anda akses bila-bila masa, geng!

  Harap maklum, anda akan dikenakan biaya Rp55 untuk kaedah cek nombor simPATI, jadi pastikan anda mempunyai kredit yang mencukupi.

  Bagi anda yang masih gemar telfonan, pastikan anda menyemak senarai pakej telefon simPATI untuk menyimpan kredit anda.

  2. Cara memeriksa nombor Telkomsel melalui aplikasi

  Seterusnya, Jaka akan menerangkan cara memeriksa nombor Telkomsel secara dalam talian melalui aplikasi rasmi MyTelkomsel yang sangat berguna kerana mempunyai banyak fungsi.

  Sekiranya anda lupa nombornya, aplikasi ini boleh menjadi alternatif yang boleh dipercayai untuk mendapatkan bantuan kerana MyTelkomsel menyimpan nombor telefon yang telah dilog secara automatik.

  Bagaimana anda melihat nombor Telkomsel melalui aplikasi rasmi ini? Inilah langkah-langkah yang boleh anda ikuti.

  • Langkah 1 - Bagi anda yang tidak mempunyai aplikasi MyTelkomsel, anda boleh memuat turun aplikasi MyTelkomsel secara langsung melalui pautan yang disediakan di bawah.
  Telkomsel DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti
  • Langkah 2 - Buka aplikasi MyTelkomsel dan ketuk butang Enter merah yang terletak di bahagian bawah skrin.
  • Langkah 3 - Sekiranya anda telah log masuk ke aplikasi ini sebelumnya, maka nombor anda telah diisi secara automatik.

  Note: Nomor HP hanya dibutuhkan saat kamu pertama kali login. Data ini akan disimpan otomatis selama kamu tidak melakukan pembersihan data dan sejenisnya

  • Langkah 4 - Setelah log masuk, nombor telefon bimbit anda akan dipaparkan di halaman utama bersama dengan maklumat berguna lain.

  Selain cara untuk memeriksa nombor As, SimPati dan Loop, aplikasi multifungsi ini juga boleh digunakan sebagai kaedah praktikal untuk memeriksa kuota Telkomsel , geng!

  3. Cara memeriksa nombor Telkomsel tanpa aplikasi

  Untuk sebilangan jenama HP, anda boleh menggunakan menu Tetapan pada telefon bimbit anda sendiri sebagai kaedah untuk memeriksa nombor Telkomsel, geng.

  Dan anda boleh menggunakan kaedah ini pada iPhone atau telefon Android tetapi kaedah ini tidak tersedia di semua telefon Android.

  Sistem Android dan iPhone secara umum akan menyimpan data mengenai nombor telefon yang telah anda gunakan, dan apabila anda lupa nombor anda sendiri, anda boleh bergantung pada data ini.

  Cara Memeriksa Nombor Telkomsel Melalui Telefon Bimbit iPhone

  • Langkah 1 - Masukkan menu Tetapan dari Skrin Utama iPhone anda .

  • Langkah 2 - Masukkan menu Profil yang seharusnya berada di bahagian atas skrin menu Tetapan .

  • Langkah 3 - Ketik Nama, Nombor Telefon, pilihan E-mel yang terletak betul-betul di bawah Gambar Profil anda .

  • Langkah 4 - Nombor telefon bimbit yang anda gunakan akan ditulis tepat di bawah alamat e-mel yang berkaitan dengan Apple ID anda .

  Dengan cara ini anda dapat melihat nombor anda sendiri dengan jelas, dan jangan lupa mencatatnya, geng.

  Cara melihat nombor Telkomsel anda sendiri di telefon Android

  Note: Contoh ini menggunakan sistem antarmuka **MIUI 11** dan mungkin akan sedikit berbeda tergantung jenis sistem antarmuka yang kamu gunakan

  • Langkah 1 - Masukkan menu Tetapan dari telefon bimbit anda.

  • Langkah 2 - Ketik pilihan kad SIM & Rangkaian Mudah Alih .

  • Langkah 3 - Pilih kad SIM yang anda mahu cari nombornya. Untuk telefon bimbit yang menggunakan Dual SIM , dua pilihan akan tersedia di skrin ini.

  • Langkah 4 - Nombor telefon bimbit yang anda gunakan akan dipaparkan tepat di bawah nama kad SIM yang anda gunakan.

  Beberapa varian telefon bimbit Android secara langsung dapat menunjukkan nombor yang disambungkan ke telefon bimbit yang digunakan, tetapi ada juga yang mengharuskan anda memasukkannya secara manual.

  4. Cara memeriksa Nombor Telkomsel dengan Bantuan Operator

  Cara memeriksa nombor Telkomsel terbaru ini dengan menggunakan perkhidmatan Khidmat Pelanggan yang disediakan oleh Telkomsel itu sendiri.

  Untuk pengguna Telkomsel, anda boleh menghubungi 188 dan meminta nombor telefon bimbit yang anda gunakan kepada operator.

  Sekiranya anda ingin mengakses perkhidmatan ini, anda mesti mempunyai kredit yang mencukupi untuk membuat panggilan telefon, dan harganya hanya IDR 300-400, geng.

  Itulah, geng, 4 cara untuk memeriksa nombor Telkomsel yang boleh anda gunakan. Seperti banyak jalan yang menuju ke Rom, Telkomsel telah menyediakan banyak cara untuk anda gunakan.

  Aplikasi MyTelkomsel bahkan boleh digunakan untuk memeriksa senarai harga pakej Internet Telkomsel dan merupakan aplikasi wajib untuk Jaka, geng!

  Semoga artikel Jaka ini dapat bermanfaat untuk anda semua. Kaedah mana yang biasanya anda gunakan? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan