Cara menggunakan Teamviewer 2019 | Telefon PC dan Android jauh

Sekiranya anda tahu bagaimana menggunakan Teamviewer, anda dapat mengawal PC Android dan HP anda dari jauh. Hebat kan?

Kadang-kadang, ada situasi di mana kita perlu mengakses PC atau telefon bimbit, walaupun PC atau telefon bimbit kita jauh dari kita.

Nah, Teamviewer adalah aplikasi yang mudah dan senang digunakan untuk tujuan seperti mengakses PC atau telefon bimbit dari jauh, dengan memanfaatkan rangkaian internet.

Bukan hanya itu, aplikasi ini juga mempunyai fitur untuk memindahkan fail. Cara menggunakan Teamviewer agak mudah. Yang anda perlukan hanyalah sambungan internet, ID, dan juga kata laluan yang disediakan oleh Teamviewer pada peranti anda.

 • PC jauh ke PC
 • PC jarak jauh ke telefon Android dan telefon Android ke PC
 • Cara menggunakan Teamviewer untuk PC Jauh dan Telefon Android

  Di sini Jaka akan memberikan panduan ringkas supaya anda tahu bagaimana menggunakan Teamviewer pada PC atau komputer riba dan pada telefon Android.

  Muat turun Teamviewer pada PC dan Android Android

  Untuk menggunakan aplikasi ini, anda mesti memuat turunnya terlebih dahulu.

  Aplikasi Teamviewer ini mesti dimuat turun di PC atau telefon bimbit anda yang ingin anda kendalikan.

  Untuk versi PC, anda boleh memuat turunnya secara percuma di sini. Saiz fail sekitar 21MB.

  Sementara untuk telefon Android anda boleh memuat turunnya di sini. Ukuran aplikasi ini juga tidak terlalu besar sekitar 26 Mb sehingga proses memuat turun tidak memerlukan waktu yang lama.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 4+
  Saiz 26MB
  Android minimum 4.0 dan ke atas

  PC jauh ke PC

  Selepas anda memuat turunnya, pasang program terlebih dahulu seperti biasa. Kemudian, dan periksa Senarai semak Pemasangan Asas dan Peribadi / Bukan komersial untuk versi percuma.

  Selanjutnya, jika PC anda masih tersambung ke internet, ID dan kata laluan Teamviewer anda akan muncul. ID dan Kata Laluan ini digunakan untuk PC dari jarak jauh.

  Perlu diingat, anda boleh membuat kata laluan baru atau sama sekali (kata laluan dan ID akan berubah secara rawak setiap kali anda menggunakan aplikasi ini).

  Selepas itu, pada PC atau komputer riba anda, masukkan ID PC Teamviewer yang ingin anda kendalikan di ruangan ID Rakan Kongsi. Kemudian klik Sambungkan ke jauh.

  Masukkan kata laluan PC atau komputer riba yang ingin anda jauhkan dan tunggu sebentar. Sekiranya berjaya, skrin PC rakan atau saudara anda akan muncul di skrin PC anda dan sekarang anda boleh mengakses PC sepenuhnya.

  Selain melakukan jarak jauh, anda juga boleh melakukan pemindahan fail .

  Caranya, ubah tetapan di Teamviewer ke 'transfer file' dan ubah sambungan yang pada awalnya 'Remote Contril' ke File Transfer.

  PC jarak jauh ke telefon Android dan telefon Android ke PC

  Selain PC ke PC, Teamviewer juga dapat digunakan untuk mengendalikan PC ke ponsel Android atau sebaliknya.

  Sekarang, setelah anda memuat turun Teamviewer di PC anda, anda juga harus memuat turun Teamviewer di telefon bimbit anda .

  Selepas itu, muat turun juga Teamviewer Quicksupport di PlayStore. Dan, muat turun Tambah.

  Sekiranya telefon bimbit Samsung anda memilih Samsung Add-on, jika LG memilih LG Add-on atau cari jenama HP anda dan tunggu proses pemasangan selesai.

  Seterusnya, ke PC jarak jauh ke HP, berikut adalah langkah-langkahnya.

  • Buka Teamviewer di PC dan buka Teamviewer di HP (QuickSupport).
  • Masukkan ID telefon bimbit atau ID rakan anda, kemudian klik Sambung .
  • Nah, sekarang anda boleh mengawal telefon bimbit atau rakan anda sepenuhnya dari PC. Ia mudah?

  Sementara itu, jika anda mahu dari jauh ke HP ke PC, berikut adalah langkah-langkahnya.

  • Buka Teamviewer di PC dan buka Teamviewer di HP.

  • Masukkan ID Rakan Kongsi anda (ID PC yang ingin anda jauhkan) di telefon bimbit anda.

  • Klik Alat kawalan jauh dan tunggu beberapa saat kemudian masukkan kata laluan PC Teamviewer anda di telefon bimbit. Kemudian, klik OK.

  • Sekiranya berjaya, skrin PC anda akan muncul dan sekarang anda dapat mengawal sepenuhnya PC anda melalui telefon bimbit anda.

  • Untuk memutuskan sambungan alat kawalan jauh, klik X di sebelah kiri telefon bimbit atau pada PC klik X pada pop timbul Teamviewer di kanan bawah.

  Begitu banyak artikel mengenai cara menggunakan Teamviewer pada PC dan Android 2019. Semoga panduan Jaka ini dapat berguna.

  Artikel Berkaitan