4 Cara Mendua Aplikasi pada Telefon Android Paling Mudah dan Praktikal

Adakah anda mahu menduplikasi aplikasi yang sama dalam 1 telefon bimbit? Daripada membeli telefon baru atau rumit menggunakan komputer, inilah cara untuk mengklon aplikasi paling mudah untuk anda.

Sistem operasi Android memudahkan anda memasang aplikasi dari pelbagai sumber selain Google Play Store. Sebenarnya, anda boleh membuat aplikasi anda sendiri dengan mudah, untuk mengklon atau mendua aplikasi Android.

Dengan mengklon aplikasi Android, anda boleh memasang 2 aplikasi Android yang sama dengan mudah pada satu telefon pintar. Contohnya, memasang 2 aplikasi Clash of Clans, atau 2 WhatsApp pada 1 telefon bimbit.

Nah, kali ini anda tidak perlu rumit untuk mendua aplikasi. Ikuti panduan ini, anda sudah boleh mempunyai 2 aplikasi di telefon bimbit yang sama.

 • Cara Klon Aplikasi Menggunakan 2Face
 • Cara Mendua Aplikasi dengan 2Akaun
 • Cara Mendua Permohonan Tanpa Aplikasi
 • Cara Mendua Aplikasi Android dengan Mudah

  Untuk menggandakan aplikasi Android, anda biasanya harus menggunakan bantuan perisian khas untuk penyusunan , penyahkompilasian , hingga penandatanganan .

  Dengan kecanggihan dan pengembangan aplikasi hari ini, anda dapat menggandakan aplikasi Android dengan mudah tanpa bantuan komputer!

  Bukan hanya 1 cara, kali ini Jaka akan berkongsi 3 cara untuk menggandakan aplikasi sekaligus dan anda hanya memilih yang paling senang digunakan.

  Cara Menglon Aplikasi Menggunakan Ruang Selari

  Parallel Space adalah aplikasi Android yang membolehkan anda mengakses aplikasi di telefon bimbit anda dengan 2 akaun berbeza.

  Seperti namanya, Parallel Space akan membuat antara muka paralel yang dapat diakses menggunakan akaun kedua anda, dan cara menggunakannya juga sangat mudah.

  Berikut adalah langkah-langkah yang dapat Anda ikuti dalam serangkaian cara untuk menggandakan aplikasi menggunakan Parallel Space.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Parallel Space di telefon bimbit anda, dan bagi mereka yang memilikinya, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi Ruang Selari di sini!

  Alat Pembangun Aplikasi Ruang Selari DOWNLOAD
  • Langkah 2 - Buka aplikasi Parallel Space, tekan butang lanjutkan untuk meneruskan, dan izinkan permintaan akses dari aplikasi ini.
  • Langkah 3 - Setelah kebenaran diberikan, anda akan diarahkan ke pilihan aplikasi yang boleh digandakan. Pilih aplikasi mana yang ingin anda gandakan, dan tekan butang Tambah ke Ruang Selari.
  • Langkah 4 - Jika aplikasi yang anda gandakan adalah aplikasi 64bit, Parallel Space akan meminta izin untuk memasang aplikasi sokongan untuk aplikasi 64bit, kemudian tekan pasang.
  • Langkah 5 - Setelah aplikasi sokongan selesai dipasang, buka aplikasi Parallel Space sekali lagi dan pilih aplikasi yang ingin anda jalankan, dan selesaikan. Cara mengklon aplikasi pertama berjaya.

  Aplikasi yang anda tambahkan ke pendua di Parallel Space akan meminta masuk lagi seperti aplikasi yang baru dimuat turun.

  Di sinilah anda memasukkan akaun alternatif yang ingin anda gunakan untuk mengakses aplikasi penting seperti WhatsApp, Line, Facebook, dan sebagainya.

  Walaupun diklasifikasikan sebagai aplikasi dengan tingkat pekerjaan yang kompleks, Parallel Space cukup ringan dan responsif, anda tidak perlu risau kerja HP ‚Äč‚Äčanda terlalu berat.

  Cara Klon Aplikasi Menggunakan 2Face

  Sama seperti aplikasi sebelumnya, 2Face adalah aplikasi yang membantu anda mengklon pelbagai aplikasi di telefon bimbit yang anda gunakan.

  Cara menduplikasi aplikasi menggunakan 2Face juga cukup praktikal dan antara muka mudah difahami walaupun untuk pemula.

  Ingin tahu bagaimana menduplikasi aplikasi menggunakan 2Face? Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi 2Face yang akan digunakan sebagai kaedah alternatif untuk mengklon aplikasi. Bagi mereka yang tidak memilikinya, anda boleh memuat turunnya secara langsung di bawah.

  Muat turun Aplikasi 2Face di sini

  MUAT TURUN Apl
  • Langkah 2 - Buka aplikasi 2Face dan klik butang mula, izinkan kebenaran yang diminta oleh aplikasi ini jika ia muncul.
  • Langkah 3 - Setelah menekan butang mula, 2Face akan mengimbas sebarang aplikasi di telefon bimbit anda, dan anda hanya memilih aplikasi yang ingin anda salin.
  • Langkah 4 - Setelah selesai memilih aplikasi yang ingin anda gandakan, tekan butang Tambah ke multi-master.
  • Langkah 5 - Tunggu sebentar sehingga 2Face selesai menyalin aplikasi yang anda pilih, dan setelah selesai aplikasi yang anda salin siap digunakan.

  Sama seperti aplikasi pertama, anda boleh memuat turun dan menggunakan 2Face secara percuma, tetapi 2Face menunjukkan iklan lebih kerap daripada aplikasi pertama.

  Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan iklan dalam aplikasi ini, anda boleh meningkatkan ke versi pro untuk menyingkirkan iklan ini dan mendapatkan ciri lain.

  Cara Mendua Aplikasi dengan 2Akaun

  Aplikasi yang digunakan dalam kaedah klon aplikasi ketiga sebenarnya mempunyai prinsip kerja yang sama dengan 2 aplikasi sebelumnya.

  2Akun akan membuat ruang maya untuk aplikasi yang ingin anda gandakan sehingga dapat diakses menggunakan akaun lain.

  Cara menggunakan aplikasi untuk menduplikasi aplikasi ini juga sangat mudah. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi 2Akaun di telefon bimbit anda, dan mereka yang tidak memilikinya boleh dimuat turun secara langsung dari pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi 2Akaun di sini!

  DOWNLOAD Teknologi Pengalaman Produktiviti Aplikasi
  • Langkah 2 - Buka aplikasi 2Akun yang sudah dipasang. Aplikasi ini akan mengesan aplikasi yang dapat digandakannya secara automatik.
  • Langkah 3 - Jika aplikasi yang ingin anda gandakan tidak dapat dilihat di layar permulaan, tekan butang Tambah lebih banyak aplikasi untuk mencari aplikasi yang anda inginkan.
  • Langkah 4 - Cari aplikasi yang ingin anda salin dan periksa di sebelah kanan.
  • Langkah 5 - Apabila semua aplikasi telah ditambahkan, tekan butang Aktifkan untuk menggandakan aplikasi yang dipilih.

  Selesai, aplikasi yang anda salin sekarang dapat diakses secara langsung melalui aplikasi 2Accounts.

  2Akun memberi anda kebebasan untuk memilih aplikasi baru untuk digunakan, dan tidak terlalu banyak iklan pada aplikasi ini.

  Selain itu, 2Akun juga dapat digunakan sebagai cara alternatif untuk menduplikasi lebih dari 2 aplikasi, tetapi anda harus membeli versi Pro terlebih dahulu.

  Cara Mendua Permohonan Tanpa Aplikasi

  Kaedah terakhir yang dikongsi Jaka sebenarnya mengambil langkah berbeza bergantung pada jenis telefon bimbit yang anda gunakan.

  Sebagai contoh, Jaka menggunakan telefon bimbit Xiaomi dengan MIUI 11.0. Versi MIUI ini sudah menyediakan ciri pendua aplikasi lalai di dalamnya.

  Berikut adalah langkah-langkah bagaimana menduplikasi aplikasi tanpa aplikasi dengan Xiaomi MIUI 11 HP.

  • Langkah 1 - Masukkan menu tetapan dan pilih menu Dual Apps.
  • Langkah 2 - Pilih aplikasi yang ingin anda gandakan dengan menatal pilihan aplikasi yang tersedia ke bawah.
  • Langkah 3 - Tekan suis di sebelah kanan untuk memulakan proses menyalin aplikasi yang diinginkan.
  • Langkah 4 - Jika ini pertama kalinya anda menyalin aplikasi, Sistem akan meminta untuk menyalin Perkhidmatan Google terlebih dahulu, tekan Hidupkan untuk meneruskan.
  • Langkah 5 - Jika Perkhidmatan Google telah diduplikasi, sistem akan segera menggandakan aplikasi yang sebelumnya dipilih, dan jika selesai, aplikasi tersebut dapat langsung diakses di menu utama.

  Bagi anda yang menggunakan telefon bimbit jenama lain, anda boleh melihat menu tetapan pada telefon bimbit anda kerana biasanya pilihan untuk menggandakan aplikasi ada di sana.

  Cara menyalin aplikasi tanpa aplikasi ini diklasifikasikan sebagai yang terbaik kerana sistem ini dibuat oleh pengeluar telefon bimbit yang digunakan.

  Sudah tahu cara mendua aplikasi? Cukup mudah kan? Gunakan kaedah ini untuk menggandakan aplikasi dengan bijak.

  Jangan gunakan perkara yang pelik, seperti menghubungi menipu, menipu orang lain, dll. Pastikan anda menggunakan kaedah percuma dan mudah ini untuk tujuan produktif, geng.

  Semoga kaedah ini berguna untuk anda, dan sampai jumpa di artikel menarik seterusnya. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan