Cara Mengaktifkan Instagram Mode Gelap untuk Android & iOS | Ciri IG Terkini 2019

Adakah anda mahu menukar penampilan IG menjadi hitam? Sangat mudah! Inilah cara untuk mengganti mod gelap dan gelap Instagram Android dan iOS, lengkap dengan ulasan dan panduan gambar.

Adakah anda kecewa dengan penampilan Instagram sekarang yang membuat mata saya sakit? Atau bosan dan mahu menukar tema Instagram yang anda suka, geng?

Nah, baru-baru ini Instagram secara rasmi telah melancarkan ciri mod gelap dengan paparan hitam putih yang dominan agar mata tidak jemu ketika anda menatal!

Ciri ini sahaja boleh digunakan pada pengguna Android dan iPhone! Ingin tahu bagaimana?

Berikut adalah ulasan Jaka mengenai cara mengganti Instagram mode gelap untuk Android dan iPhone yang boleh anda praktikkan dengan mudah. Mari lihat lebih banyak lagi!

 • Cara Gelap Mode Instagram iOS & iPadOS
 • Bonus: Cara Dark Mode Instagram Android yang tidak Menyokong
 • Video: Tidak memerlukan VPN! Inilah Cara Menambah Muzik di Cerita Instagram
 • Panduan Mengubah Instagram Mode Gelap pada Android & iOS

  Kemarin (8/10) Instagram yang kini sedang dikembangkan oleh Facebook telah mengeluarkan kemas kini yang membolehkan pengguna menggunakan fitur mod gelap di dalamnya.

  Instagram juga membuang ciri Aktiviti Berikut yang diklaim dapat menjaga privasi penggunanya. Jadi sekarang anda tidak boleh mengejar bekas suka anda dan mengikuti siapa diri anda. Sob!

  Sumber gambar: gadgetmatch.com

  Kembali untuk membincangkan ciri mod gelap, seperti yang dilaporkan oleh Cnet, pengguna Instagram sudah dapat merasakannya jika mereka menggunakan peranti Android 10 atau iOS 13 .

  Untuk mengaktifkan mod gelap Instagram pada Android dan iOS cukup mudah. Untuk maklumat lebih lanjut, anda dapat melihat langkah-langkahnya seperti berikut, geng!

  Cara Dark Mode Instagram Android

  Walaupun dikatakan bahawa fitur mod gelap Instagram hadir untuk sistem operasi Android 10, tetapi ciri ini sebenarnya dapat dinikmati oleh versi sebelumnya.

  Sebagai Jaka diuji menggunakan Samsung Galaxy S10 + yang masih menggunakan Android 9.0 Pie. Syaratnya ialah telefon Android mendukung fitur Mode Gelap / Mode Malam di dalamnya.

  Selain itu, aplikasi Instagram anda harus menggunakan versi beta untuk mendapatkan kemas kini lebih cepat. Bagaimana langkahnya?

  • Langkah 1: Pastikan aplikasi Instagram anda masih mempunyai latar belakang putih yang dominan. Ini bermakna Instagram anda belum dikemas kini dan mempunyai ciri mod gelap, geng.
  • Langkah 2: Pergi ke Google Play dan cari Instagram. Pastikan anda telah mendaftar untuk penguji beta Instagram dengan mengetuk pilihan Sertai penguji beta . Sekiranya anda mesti mengemas kini ke versi Instagram terkini.

  Catatan:


  Jaka menggunakan versi Instagram (Beta) 114.0.0.38.120. Pada beberapa pengguna, bahkan tidak memerlukan gabung versi beta untuk mendapatkan dark mode .

  • Langkah 3: Seterusnya, anda hanya perlu mengaktifkan ciri Mode Gelap / Mod Malam pada peranti anda. Pada telefon bimbit Samsung anda, pergi ke menu Tetapan> Paparan> Mod malam.
  • Langkah 4: Voila! Buka semula aplikasi Instagram anda dan sekarang mod gelap diaktifkan. Sekiranya tidak berjaya, cuba tutup dan mulakan semula aplikasi Instagram anda lagi!

  Cara Gelap Mode Instagram iOS & iPadOS

  Berbanding dengan Android, sistem operasi mudah alih Apple, iOS dan iPadOS, akan mendapat kemas kini lebih cepat. Termasuk untuk ciri mod gelap Instagram, geng.

  Untuk menukar Instagram mode gelap pada iPhone sekurang-kurangnya anda semestinya telah mengemas kini iOS 13.

  Ini bermaksud bahawa peranti yang tidak disokong oleh iOS 13, seperti iPhone 6 ke bawah, kemungkinan besar tidak akan dapat kemas kini ini.

  Lalu bagaimana anda mengubah penampilan Instagram menjadi hitam untuk iPhone? Berikut adalah langkah mudah!

  • Langkah 1: Sama seperti pada Android, kira-kira seperti inilah aplikasi Instagram untuk iPhone sebelum ciri mod gelap diaktifkan.
  • Langkah 2: Pastikan anda menggunakan sistem operasi iOS 13 dan kemas kini aplikasi Instagram melalui App Store. Seterusnya pergi ke pilihan Tetapan> Paparan & Kecerahan .
  • Langkah 3: Di bahagian Penampilan , anda hanya menukar pilihan ke Gelap . Supaya paparan skrin menjadi hitam dominan seperti di bawah ini, geng.
  • Langkah 4: Kembali ke Instagram, maka ciri mod gelap automatik telah diaktifkan pada peranti iPhone anda, geng. Sangat mudah, bukan?

  Bonus: Cara Dark Mode Instagram Android yang tidak Menyokong

  Telefon bimbit Android anda belum menyokong ciri Mode Gelap / Mode Malam lalai? Tetapi masih mahu mengalami mod gelap di Instagram, geng?

  Nah, Jaka juga ada jalan keluar untuk anda yang ingin merasainya. Inilah cara mengaktifkan mod gelap Android Instagram pada peranti yang tidak menyokong.

  • Langkah 1: Kali pertama, anda mesti memuat turun aplikasi GBInsta + yang boleh anda dapatkan di bawah.
  MUAT TURUN Apl
  • Langkah 2: Sebelum mula memasang GBInsta + pastikan anda telah menyahpasang aplikasi Facebook dan Instagram rasmi dari peranti anda. Kemudian pasang GBInsta + seperti biasa.
  • Langkah 3: Buka aplikasi GBInsta + dan terus log masuk menggunakan akaun Instagram yang sudah anda miliki.
  • Langkah 4: Ini adalah bagaimana aplikasi GBInsta + kelihatan seperti Instagram seperti biasa. Semasa pertama kali dibuka, anda akan diberi perubahan dari aplikasi GBInstagram terkini.
  • Langkah 5: Sebelum mula mengaktifkan mod gelap, anda mesti memuat turun format Instagram .XML yang boleh anda dapatkan di bawah.
  Koleksi Tema GBInstagram Mod Gelap
  Tema Pink Pink untuk GBInstagram
  Tema Pink Biru Hitam untuk GBInstagram
  Tema Hitam & Putih untuk GBInstagram

  Catatan:


  Setelah selesai terunduh, pindahkan file tema GBInstagram .XML ke folder Internal storage/GBInstagram/Themes/saved.

  • Langkah 6: Untuk mula menukar tema Instagram, anda pergi ke halaman Profil dan ketuk ikon roda gigi di bahagian atas. Selanjutnya dalam Tema pilih pilihan Lagi .
  • Langkah 7: Kemudian pilih pilihan Muatkan dan pilih tema Instagram yang ingin anda gunakan. Di sini Jaka menggunakan Tema Hitam & Putih untuk GBInstagram .
  • Langkah 8: GBInstagram akan dimulakan semula secara automatik, geng. Apabila anda kembali ke halaman Feed , anda akan mendapati bahawa ciri mod gelap Instagram sedang aktif.
  • Langkah 9: Malangnya tidak semua bahagian GBInstagram mengaktifkan tema ini. Untuk mengubahnya, kembali ke pilihan GBInsta> Appearance Settings dan tetapkan setiap bahagian, geng.

  Video: Tidak memerlukan VPN! Inilah Cara Menambah Muzik di Cerita Instagram

  Ini adalah petua dan trik dari Jaka untuk anda yang ingin mencuba mengubah mod gelap Instagram di Android dan iPhone.

  Bagi anda yang belum mendapatkannya, kenapa anda masih boleh menggunakan kaedah menukar tema Instagram pada aplikasi GBInsta +. Sangat mudah, bukan?

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik, dan berita mengenai teknologi dari JalanTikus.com.

  Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan