Apakah Phishing dan Petua untuk Mengelakkannya | Tidak akan tertipu lagi!

Anda sudah tahu apa itu pancingan data? Adakah anda pernah hampir dengan pancingan data? Kali ini Jaka akan menerangkan pancingan data dan bagaimana menghindarinya!

Adakah anda pernah menjadi mangsa pancingan data? Atau adakah anda tidak tahu apa itu pancingan data?

Seiring dengan perkembangan teknologi yang semakin canggih, tahap jenayah siber yang tersebar di internet juga meningkat.

Kurangnya pengetahuan yang dimiliki, tidak jarang menjadikan sebilangan pengguna internet menjadi mangsa jenayah ini.

Dari sekian banyak jenayah siber yang ada, satu jenis yang juga sering dijumpai adalah pancingan data .

Oleh itu, anda tidak terperangkap dengan jenis jenayah ini, di sini Jaka akan memberi anda maklumat lengkap mengenai apa itu pancingan data.

Ayuh, cari maklumat lebih lanjut di bawah, geng!

 • Jenis Pancing
  • Spear Phishing
  • Phishing yang menipu
  • Smishing (SMS)
  • Paus Memancing
 • Petua untuk Mengelakkan Pancing
 • Apakah itu Phishing?

  Pernahkah anda mendengar perkataan phishing, geng?

  Phishing itu sendiri adalah kaedah penipuan untuk mencuri maklumat penting seperti kata laluan media sosial atau lebih buruk lagi kad kredit mangsa melalui media e - mel .

  Biasanya mereka menyamar sebagai seseorang atau syarikat yang dipercayai dengan menghantar e-mel kepada mangsa untuk mengklik pautan palsu yang telah dimasukkan di dalamnya.

  Melalui tindakan ini, pelaku dapat memanfaatkan walaupun tanpa banyak modal dan usaha.

  Istilah phishing itu sendiri dalam bahasa Inggeris berasal dari kata memancing (memancing), yang dalam hal ini bermaksud memancing pengguna maklumat penting.

  Kaedah phishing pertama kali digunakan sekitar tahun 1996 di mana pada masa itu penggodam mula mencuri akaun pengguna untuk AOL (American On-Line) dengan menghantar e-mel seolah-olah mereka dihantar dari AOL.

  Seiring dengan perkembangan teknologi, pelaku penipuan dengan kaedah pancingan data ini tidak hanya menggunakan e-mel untuk menipu mangsa tetapi juga melalui iklan atau media sosial yang anda tahu, geng.

  Jenis Pancing

  Sekiranya anda berpendapat bahawa pancingan data hanya mempunyai satu jenis, ternyata penipuan dengan kaedah ini mempunyai beberapa jenis, geng.

  Sebenarnya terdapat banyak jenis pancingan data, tetapi modnya hampir sama. Pikat mangsa untuk memberikan maklumat peribadi dan sulit.

  Ayuh, cari jenis apa supaya anda lebih peka dan tidak mudah tertipu.

  1. Spear Phishing

  Spear phishing adalah salah satu teknik pengedaran e-mel yang disasarkan kepada individu, organisasi atau perniagaan tertentu.

  Ciri penipuan pancingan data jenis ini adalah bahawa penipu biasanya memasukkan maklumat peribadi mengenai mangsa mereka seperti nama, kedudukan mereka di syarikat, kad kredit atau nombor telefon.

  Ini dilakukan agar mangsa percaya dan bersedia memberikan maklumat penting yang diperlukan oleh pelaku penipuan.

  Walaupun sering bertujuan untuk mencuri maklumat penting dari pengguna, penipu siber mungkin juga bermaksud memasang perisian hasad di komputer pengguna yang telah disasarkan.

  2. Penipuan Palsu

  Pemalsuan pancingan data adalah jenis pelaku pancingan data yang paling biasa dilakukan terhadap mangsa mereka.

  Pelaku pancingan data yang menipu biasanya menyamar sebagai orang atau syarikat lain yang diketahui oleh mangsa untuk mendapatkan maklumat penting atau data penting dan sulit dari mangsa.

  Terdapat dua kaedah yang biasa digunakan oleh penjenayah siber ketika menggunakan jenis pancingan data ini.

  Pertama, pelakunya mendakwa bahawa dia adalah wakil syarikat dan meminta mangsa memberikan maklumat tertentu.

  Kedua, pesalah memasukkan laman web berbahaya dalam pautan yang diklik oleh mangsa.

  3. Smishing (SMS)

  Adakah anda pernah mendapat teks yang mengumumkan bahawa anda memenangi loteri, geng?

  Bukan hanya melalui e-mel, phishing juga dapat dilakukan melalui pesanan ringkas yang dihantar kepada mangsa.

  Jenis pancingan data ini dipanggil smishing . Masih serupa dengan jenis pancingan data sebelumnya, di sini pelaku juga berpura-pura sebagai orang lain atau syarikat yang dipercayai.

  Dalam SMS yang dikirimkan, pelaku menggunakan mod tertentu yang mengharuskan mangsa mengklik pada pautan yang disediakan, memanggil nombor tertentu, atau membalas mesej dengan maklumat data yang diperlukan.

  Salah satu mod yang paling biasa digunakan adalah memenangi undian daripada syarikat besar.

  Selain memenangi mod loteri, terdapat banyak mod lain. Oleh itu, anda harus berhati-hati dan tidak mempercayainya dengan mudah.

  4. Paus Phishing

  Whale phishing adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan jenis serangan phishing yang ditujukan khusus untuk mangsa kaya, kuat, atau bereputasi baik.

  Sekiranya orang seperti ini menjadi mangsa phishing maka dia disebut sebagai ikan pish besar (ikan besar) atau ikan paus (ikan paus).

  Sementara itu, taktik yang digunakan oleh pelaku phishing jenis ini sama dengan phishing spear.

  Petua untuk Mengelakkan Pancing

  Sekarang anda mempunyai sedikit gambaran, kumpulan, apakah jenis pancingan data dan jenis apa.

  Lalu, bagaimana untuk mengelakkan jenayah siber yang satu ini? Senyap! Kerana Jaka akan memberi anda beberapa petua untuk mengelakkan ini.

  • Sebelum mengklik dan memasukkan maklumat yang merupakan privasi, selalu periksa ejaan pautan URL yang dimasukkan ke dalam e-mel.

  • Gunakan perisian anti-pancingan data.

  • Sekiranya anda menerima e-mel dari sumber yang sepertinya anda kenal, tetapi anda curiga, hubungi sumbernya dengan membuat e-mel baru dan bukannya memilih butang balas dalam e-mel.

  • Jangan meletakkan maklumat peribadi seperti tarikh lahir, alamat, atau nombor telefon anda di platform yang boleh diakses oleh orang ramai seperti media sosial.

  Itulah beberapa perkara yang mesti anda ketahui mengenai pancingan data, geng. Bagaimana anda memahami apa itu pancingan data?

  Dengan mempunyai pengetahuan asas mengenai pancingan data, anda dapat lebih berwaspada dan mengelakkan jenayah siber ini.

  Baca juga artikel menarik lain mengenai Out of Tech dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan