8 Cara Mudah Mempercepat Android Lambat Dalam 5 Minit

Tidak semuanya dapat dengan mudah menggantikan telefon pintar yang sedang digunakan bukan? Inilah cara membuat telefon pintar lebih cepat dalam masa 5 minit, jadi anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk membeli yang baru.

Alat , terutamanya telefon pintar, jika ia digunakan dalam jangka masa yang lama, tentu juga akan menjadi perlahan. Telefon pintar yang perlahan pasti membawa mood buruk dan kegusaran kepada penggunanya. Oleh itu, jika sudah perlahan, bolehkah anda menggantinya dengan unggul?

Tidak semuanya boleh mengganti telefon pintar yang digunakan dengan mudah bukan? Inilah cara untuk menjadikan telefon pintar anda lebih pantas dalam masa 5 minit, jadi anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk membeli telefon pintar baru.

BACA JUGA
 • Cara Nyahpasang Banyak Aplikasi Lalai 'Bloatware' Android Sekaligus
 • Kaedah Berkesan untuk Membuat Google Chrome Android Lebih Pantas
 • 7 ROM Custom Android Terbaik untuk Telefon Pintar Anda

8 Cara Mudah Mempercepat Android Lambat Dalam 5 Minit

1. Kosongkan cache aplikasi

Setelah jangka waktu penggunaan, program cache pada aplikasi ponsel Android akan mengisi satu hari dan memakan sumber data sistem, menjadikan ponsel Android Anda sehari lebih lambat. Oleh itu untuk mempercepat Android yang perlahan, anda mesti membersihkan cache aplikasi.

 1. Buka Tetapan , kemudian cari dan klik Penyimpanan untuk melihat berapa banyak ruang cache dihuni.
 2. Kemudian klik Data Cache .
 3. Klik OK untuk mengesahkan penghapusan.

Anda juga dapat menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk mempercepat Android seperti App Cache Cleaner . Aplikasi ini secara automatik akan menghapus cache pada perangkat Android sesuai dengan jadwal tertentu.

Produktiviti Aplikasi INFOLIFE LLC DOWNLOAD

2. Lumpuhkan Bloatware

Anda boleh memasang dan menjalankan puluhan aplikasi pada telefon pintar anda. Tetapi jika tidak digunakan, Anda harus menghapus aplikasi, alasannya adalah karena aplikasi dapat berjalan di latar belakang walaupun saat ini Anda tidak membuka aplikasi. Sekiranya telefon Android anda tidak mempunyai akses root, anda tidak dapat menyahpasang aplikasi pra-pemasangan, tetapi anda masih boleh menonaktifkannya.

 1. Buka Tetapan > Aplikasi > Pengurus Aplikasi .
 2. Tekan tab Semua untuk melihat senarai semua aplikasi di telefon bimbit anda.
 3. Klik aplikasi yang ingin anda nyahpasang.
 4. Klik Lumpuhkan atau Nyahpasang .
 5. Tekan untuk memilih OK .

Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan bantuan dari aplikasi pemantauan dan pencadangan Android terbaik seperti Titanium Backup untuk mematikan bloatware.

Alat Pembangun Aplikasi Titanium Track DOWNLOAD

3. Tingkatkan had memori Penyemak Imbas Chrome

Secara lalai, penyemak imbas Chrome hanya menggunakan RAM 128MB yang tersedia, tetapi anda boleh meningkatkannya hingga 4 kali untuk menggunakan Chrome dengan lebih pantas dan lancar.

 1. Dalam penyemak imbas Chrome pada peranti Android anda, arahkan ke chrome: // flags / # max-tiles-for-interest-area atau anda hanya boleh mengetik chrome: // flag dan tatal ke bawah sehingga anda menemui bahagian " jubin maksimum untuk kawasan minat " "Butang.
 2. Sekarang di layar peranti Android anda, PopUp akan muncul, tekan pilihan 512 .
 3. Akhirnya klik Lancarkan Semula Sekarang .

4. Lumpuhkan Animasi

 1. Buka Tetapan , kemudian cari dan klik untuk memilih Tentang Telefon .
 2. Selanjutnya pada skrin Tentang Telefon, cari dan klik pilihan Nombor Binaan 7 kali. Sekarang anda akan mendapat pemberitahuan yang mengatakan Mod Pembangun telah diaktifkan. Sekiranya Mod Pembangun telah diaktifkan sebelumnya, anda boleh melangkau langkah ini.
 3. Dalam aplikasi Tetapan , anda dapati pilihan Pilihan Pembangun . Pilihan ini muncul hanya setelah anda mengaktifkan Mod Pembangun.
 4. Cari dan klik Skala Animasi Tetingkap .
 5. Tukar kepada pilihan Animasi adalah MATI .
 6. MATI juga pada pilihan lain.

5. Nyahaktifkan animasi skrin kunci

Cara lain untuk mempercepat Android perlahan adalah dengan mematikan animasi skrin kunci. Ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan , kemudian pilih Skrin Kunci .
 2. Klik Kesan buka kunci .
 3. Pilih Tiada .

6. Gunakan App2SD

Secara lalai, aplikasi ini dilengkapi dengan banyak ciri. App2SD membenarkan pemindahan fail dan aplikasi ke kad SD. Dengan menggunakan ciri ini, anda dapat mengosongkan memori ROM untuk meningkatkan prestasi telefon, tetapi ingat, tidak semua aplikasi mendukung fitur ini.

Namun, jika telefon anda di-root, maka anda dapat memindahkan aplikasi yang anda inginkan ke kad SD menggunakan aplikasi khas. Dalam kes ini DroidSail Super App2SD adalah salah satu aplikasi terbaik yang dapat membantu anda melakukannya. Aplikasi Produktiviti Vicky Bonick MUAT TURUN

7. Gunakan Kernel Overclock

Secara lalai, setiap telefon Android ditetapkan dengan frekuensi CPU tertentu dan dikuasai oleh Kernel pada perangkat. Terdapat banyak pembangun Android yang mengembangkan kernel mereka sendiri yang memungkinkan pengguna melakukan overclock CPU. Ini akan membantu meningkatkan jam CPU untuk peranti anda dan menjadikan peranti anda berjalan lebih pantas.

8. Gunakan ROM tersuai yang sentiasa dikemas kini

Setiap telefon pintar baru yang dihasilkan dilengkapi dengan ROM secara lalai. Tetapi dengan ROM kilang, pengguna akan sukar untuk mengoptimumkan dan menyesuaikan telefon pintar mengikut kemampuan dan keinginan mereka.

Sementara itu, Custom ROM, yang dikembangkan oleh seseorang atau pasukan, telah dioptimumkan untuk beroperasi lebih cepat dengan skalabilitas yang lebih baik. Anda boleh menemui kernel dan Custom ROM untuk telefon pintar anda di forum Android XDA Developers dan JalanTikus .

Artikel Berkaitan