Cara Membuat Status WhatsApp Lebih Dari 30 Saat tanpa Root

Ingin berkongsi video dengan jangka masa panjang di Status WhatsApp? Boleh! Inilah cara membuat Status WhatsApp lebih dari 30 saat tanpa perlu melakukan root pada telefon bimbit anda.

Bermula dari fitur dalam aplikasi Snapchat, hampir semua aplikasi sembang dan media sosial sekarang memiliki fitur cerita untuk pengguna berbagi foto atau video untuk jangka waktu tertentu. Salah satunya ialah WhatsApp (Status).

Tidak perlu risau tentang tempoh video yang terhad yang dapat anda kongsi, kali ini Jaka akan memberitahu anda cara membuat status WhatsApp lebih dari 30 saat .

BACA JUGA
  • Cara Menyimpan Status WhatsApp Orang Lain Tanpa Aplikasi Tambahan!
  • 100% Berkesan! Inilah Cara Menonton Status WhatsApp Tidak Diketahui
  • Hanya Tiga Bulan, Status Whatsapp Mengalahkan Snapchat!

Cara Membuat Status WhatsApp Lebih Dari 30 Saat tanpa Root

Ya, ciri cerita yang terdapat dalam pelbagai aplikasi (termasuk Status WhatsApp) memang menghadkan tempoh foto dan video yang dapat dikongsi. WhatsApp hanya membenarkan pengguna memuat naik video dalam Status tidak lebih dari 30 saat. Jangan risau, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan bantuan aplikasi Video2me.

MUAT TURUN Apl

Anda tidak perlu bersusah payah melakukan rooting pada ponsel Android anda kerana hanya dengan menggunakan aplikasi di atas, Anda dapat menerapkan cara membuat Status WhatsApp selama lebih dari 30 saat. Bagaimana? Ikuti langkah demi langkah di bawah:

  • Buka aplikasi Video2me, kemudian pilih GIF dari menu yang tersedia di skrin permulaan. Kemudian pilih Video2Gif .
  • Pilih video yang ingin anda kongsi melalui Status WhatsApp. Sudah tentu, pilih video yang berdurasi lebih dari 30 saat.
  • Video anda akan ditukar ke format GIF. Sebelum ini, anda dapat menyesuaikan bahagian video yang ingin anda kongsi, kelajuan video untuk menambahkan kesan tertentu seperti terbalik atau bumerang. Sekiranya demikian, pilih ikon semak untuk memproses video.
  • Video anda akan diproses dan diubah menjadi format GIF. Tunggu beberapa minit sehingga prosesnya selesai dan video anda siap digunakan.
  • Buka aplikasi WhatsApp kemudian pergi ke ciri Status . Tambahkan video dengan durasi lebih dari 30 saat yang sebelumnya anda 'racik' menggunakan aplikasi Video2me.
  • Muat naik video dan lihat hasilnya. Video dengan jangka masa lebih dari 30 saat kini dapat ditonton oleh rakan anda melalui Status WhatsApp.

Itulah kaedah mudah untuk membuat Status WhatsApp selama lebih dari 30 saat tanpa perlu melakukan root pada telefon pintar Android anda. Kini anda boleh berkongsi video menarik anda dengan rakan di WhatsApp melalui ciri Status secara bebas tanpa perlu takut tempohnya terhad. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai video atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan