Adakah anda ingin mengetahui cara membuka kafe dengan modal 2 juta?

modal yang dibelanjakan Jaka sendirian kecil, hanya Rp. 2 juta! Ingin tahu bagaimana membuka kafe dengan modal 2 juta?

Seiring dengan tuntutan yang disebut ekonomi, kadang-kadang memaksa kita yang sudah bekerja untuk memiliki perniagaan sampingan. Pilihan perniagaan sampingan itu sendiri agak pelbagai. Contohnya seperti perkhidmatan dobi, kafe internet, dan lain-lain.

Kerana kepakaran Jaka dalam teknologi, tentu saja akan memilih perniagaan yang berkaitan dengan teknologi juga. Jadi Jaka memilih untuk membuka perniagaan kafe internet, dan modal yang dibelanjakan Jaka sendirian kecil, hanya Rp2 juta ! Ingin tahu bagaimana membuka kafe dengan modal 2 juta?

BACA JUGA
  • Lelaki Ini Tergeletar Setelah Dua Minggu Bermain Permainan di Internet Cafe
  • Peningkatan protes terhadap iklan paksa dari Telkom Speedy
  • Cara Mudah Memperbaiki Internet Mati di Android

Mengenal Konsep Warnet dengan Modal 2 Juta

Sumber gambar: Gambar: Wikimapia

Sebelum kita membuka perniagaan kafe internet kecil, itu membantu kita memahami terlebih dahulu bagaimana konsepnya. Kini kafe ini sendiri merupakan singkatan dari kafe internet. Seperti namanya, maksudnya adalah tempat yang menjual Internet tanpa had.

Biasanya kafe internet sebenarnya tidak hanya menjual Internet tanpa had, tanpa kita sedari ia juga menyewa komputer untuk digunakan. Bagaimanapun, inti utama kafe internet adalah menjual Internet tanpa had.

Cara Membuka Perniagaan Kafe Internet Modal 2 Juta

Sumber gambar: Gambar: Kampung Hotspot

Lalu bagaimana anda membuka kafe dengan modal 2 juta? Sangat mudah, hanya dengan menjual Internet tanpa had. Jangan menyewa tempat dengan komputer untuk kegunaan pelanggan. Konsep ini sendiri dikenali sebagai RT RW net .

RT RW net pada dasarnya sama dengan internet cafe, yang juga penjualan Internet tanpa had kepada pelanggannya. Perbezaannya di sini ialah RT RW net menjual internet tanpa had melalui rangkaian tanpa wayar. Tidak seperti kafe di mana pemilik mesti menyediakan PC dan tempat.

Persiapan untuk Membuka Perniagaan RW RT Net

Sumber foto: Gambar: Aliran Udara

Sekarang anda sudah tahu bahawa sebenarnya ada cara yang lebih mudah untuk menjual Internet tanpa had. Anda tidak perlu bersusah payah menyiapkan PC dan tempat, hanya menjualnya melalui rangkaian tanpa wayar. Rangkaian kabel itu sendiri adalah contoh WiFi .

Untuk apa sahaja yang mungkin perlu disiapkan, anda boleh mendengar seperti berikut.

  • WiFi luaran, boleh menjadi Mikrotik atau UBNT Bullet . Julat harga Rp1 juta .
  • Kabel LAN dan lain-lain secukup rasa. Julat harga IDR 500 ribu .
  • Talian internet utama, boleh menjadi Astinet atau kelasnya. Julat harga IDR 500 ribu .

Dengan anda menyiapkan beberapa alat ini, itu sudah cukup sebagai permulaan untuk menjual Internet tanpa had. Konfigurasikan mengikut panduan, dan anda sudah selesai. Sekarang anda telah membuka perniagaan kafe internet kecil dengan modal hanya Rp2 juta .

Begitulah cara dia baru saja membuka perniagaan kafe internet kecil dengan modal hanya Rp2 juta. Semoga maklumat ini dapat bermanfaat. Oh ya, jika anda mengalami masalah, tinggalkan di ruangan komen. Jaka akan berusaha membantu memberikan jalan penyelesaian. Semoga berjaya dan terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan perniagaan atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: 1220HSL

Artikel Berkaitan