Inilah Cara Memeriksa Spesifikasi HP dengan Mudah

Anda ingin mengetahui spesifikasi seperti HP yang anda ada sekarang? Cukup baca cara memeriksa spesifikasi HP pada Android dengan mudah.

Semasa membeli telefon pintar Android , perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah spesifikasi telefon bimbit, bukan? Adakah memenuhi kehendak kita dan dapat menjalankan pelbagai tugas yang ingin kita laksanakan.

Namun, mungkin ramai pengguna Android masih keliru tentang cara memeriksa spesifikasi pada telefon pintar mereka. Kali ini, JalanTikus akan berkongsi cara memeriksa spesifikasi telefon bimbit anda dengan mudah.

BACA JUGA
  • Jangan Beli Telefon Pintar dengan 5 Spesifikasi HARAM ini!
  • Google Secara Rasmi Melancarkan Versi Laptop Google Pixel, Berikut adalah Spesifikasi Lanjutan!
  • Spesifikasi PC Untuk Main PES 2018, Perlu RAM 8GB!

Cara memeriksa Spesifikasi HP dengan Mudah

Bagi anda yang ingin mengetahui cara memeriksa spesifikasi telefon bimbit Android anda , berikut adalah beberapa aplikasi yang dapat menampilkan spesifikasi telefon bimbit anda. Ingin tahu apa aplikasinya? Ayuh, dengar segera!

1. Tanda Aras AnTuTu

Aplikasi pertama dan paling popular adalah Penanda Aras AnTuTu kerana dapat memaparkan spesifikasi lengkap. Di samping itu, terdapat ciri di mana anda boleh menguji telefon bimbit anda untuk melihat skor prestasinya dan membandingkannya dengan telefon bimbit lain.

KelebihanKekurangan
Menunjukkan spesifikasi lengkap Saiz terbesar daripada aplikasi memeriksa spesifikasi lain
Pantau penggunaan CPU dan suhu bateri secara real-time melalui bar pemberitahuan Memerlukan aplikasi tambahan ketika cuba menguji HP
Ciri ujian untuk ujian keupayaan HP dan melihat skor
Boleh membandingkan skor HP anda dengan kemampuan jenama lain
Terdapat petunjuk kesihatan bateri
Terdapat ciri pengesahan peranti untuk melihat telefon bimbit kami asli atau palsu
AnTuTu DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

2. CPU / RAM / Pengecam Peranti

Selain memeriksa spesifikasi telefon pintar anda, aplikasi ini juga akan menjelaskan maklumat dari spesifikasi itu sendiri, seperti maklumat mengenai CPU yang digunakan oleh telefon pintar anda. Jadi, semestinya aplikasi ini sangat bermaklumat bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jeroan HP.

KelebihanKekurangan
Menunjukkan spesifikasi lengkap Paparan yang kurang kemas
Maklumat mengenai spesifikasi lebih mendalam Navigasi aplikasi yang mengelirukan
Memberi maklumat mengenai penggunaan CPU
DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Davy Bartoloni

3. CPU-Z

CPU-Z adalah salah satu aplikasi terbaik untuk menampilkan "spesifikasi HP Android". Selain memperlihatkan jeroan anda secara lengkap, aplikasi ini juga memiliki penampilan yang rapi dengan ** membezakan beberapa kategori maklumat mengenai spesifikasi HP anda .

KelebihanKekurangan
Pandangan yang kemas Terdapat iklan dalam aplikasi tersebut
Navigasi aplikasi ringkas
Menunjukkan maklumat spesifikasi lengkap
Terdapat maklumat mengenai sensor di telefon bimbit anda
Saiz aplikasi kecil
CPUID Produktiviti DOWNLOAD

4. Maklumat Perkakasan Droid

Sama seperti aplikasi di atas sebelumnya, aplikasi ini dapat digunakan untuk memeriksa spesifikasi telefon bimbit anda sepenuhnya. Anda akan mendapat maklumat mengenai peranti, sistem, memori, kamera, suhu, bateri, dan sensor . Sekali lagi, anda boleh mengeksport maklumat mengenai telefon bimbit anda dalam bentuk laporan PDF .

KelebihanKekurangan
Memaparkan spesifikasi HP yang lengkap Terdapat iklan dalam bentuk video yang sangat menjengkelkan
Paparan yang kemas dengan beberapa kategori spesifikasi Meminta kebenaran ke internet, sesuatu yang mencurigakan dan tidak diperlukan
Suhu monitor masa nyata, penggunaan CPU dan keadaan bateri
Boleh mengeksport maklumat HP dalam bentuk laporan PDF
Aplikasi Utiliti InkWired DOWNLOAD

5. Aida64

Anda boleh mengatakan aplikasi untuk memeriksa spesifikasi HP ini dibuat untuk pakar. Kerana, Aida64 mempunyai maklumat yang cukup lengkap , dari perkakasan hingga perisian. Jadi, bagi anda yang ingin mengetahui maklumat mendalam tentang telefon bimbit anda, aplikasi ini sangat sesuai untuk anda pasang.

KelebihanKekurangan
Maklumat yang ditunjukkan sangat lengkap, dari perkakasan hingga perisian Terdapat iklan, tetapi bukan masalah besar
Paparan ringkas
Navigasi aplikasi yang sangat mudah
Penyemak Imbas Aplikasi Devi MUAT TURUN LIHAT ARTIKEL

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Mengenai Perkakasan Telefon Pintar

Setelah anda melihat spesifikasi telefon bimbit anda melalui aplikasi di atas, apakah perkara-perkara yang perlu anda perhatikan dalam maklumat tersebut?

1. Skrin

Pada maklumat skrin, mesti ada maklumat mengenai resolusi skrin pada telefon bimbit anda, seperti 240 x 320, 640 x 480, dan sebagainya. Angka-angka ini menggambarkan berapa piksel yang terdapat di skrin. Semakin besar, pastinya skrin telefon bimbit anda akan lebih cerah .

2. Pemproses

Pemproses atau CPU itu sendiri sering disebut oleh otak telefon bimbit anda kerana menjalankan tugasnya untuk menjalankan proses dan pengawal kerja telefon bimbit anda . Semakin banyak bilangan teras pemproses, kerja yang dilakukan dapat diedarkan ke teras lain secara merata dan terasa lebih ringan . Namun, semuanya kembali ke kepantasan teras mereka yang dilambangkan oleh HZ alias Hertz.

3. GPU (Unit Pemprosesan Grafik)

GPU itu sendiri adalah pemproses khas untuk bahagian grafik mikropemproses 3D. Kuasa GPU itu sendiri ditentukan oleh frekuensi MHZ (mega Hertz), GFLOPS (Floating Point), Direct X, Open GL ES, Open CL, dan lain-lain.

4. RAM

RAM sering dianggap sebagai ukuran kekuatan telefon pintar. Sebilangan besar orang akan berfikir bahawa semakin banyak RAM, semakin baik telefon bimbit.

Anda perlu tahu, ada beberapa faktor yang dapat menentukan sama ada RAM pada telefon bimbit anda adalah yang terbaik atau tidak, iaitu jenis RAM , konfigurasi RAM , dan frekuensi RAM . Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai spesifikasi jinjing telefon pintar, anda boleh membaca artikel JT di bawah , kawan-kawan .

LIHAT ARTIKEL

Nah, itulah beberapa cara untuk memeriksa spesifikasi HP menggunakan aplikasi yang boleh anda muat turun melalui Playstore. Semua aplikasi yang JT sebutkan di atas bagus, semuanya kembali kepada pilihan mereka. Jadi, kembali kepada citarasa masing-masing.

Artikel Berkaitan