Ini adalah 5 barang paling mahal di Dota 2 sepanjang masa Boleh Beli Rumah!

Suka bermain permainan Dota 2? MOBA yang dibuat oleh Valve ini ternyata telah melancarkan rangkaian barang dengan harga mencecah ratusan juta!

Adakah anda pemain Dota 2 ?

Sudah tentu anda sudah tahu Dota 2 yang bermula dari mod Defense of the Ancients dalam permainan Warcraft 3 mempunyai mekanisme jual beli barang-barang yang bersifat kosmetik.

Selain dikenali sebagai kejohanan bernilai berbilion dolar, permainan MOBA ini juga mempunyai banyak barang yang dijual oleh Valve dalam jumlah yang sangat terhad.

Oleh kerana kekurangan barang di Dota 2, ini menyebabkan kenaikan harga barang tertentu yang bahkan dapat mencapai ratusan juta rupiah .

 • Bayi Emas Roshan (182 juta)
 • Pembawa Warisan High End (168 juta)
 • Platinum Baby Roshan (42 juta)
 • Kapak Phractos (21 juta)
 • Item paling mahal dalam Dota 2 Game

  Dota 2 adalah salah satu permainan MOBA Valve yang paling popular dengan berjuta-juta pemain setiap bulan.

  Salah satu cara bagi Valve untuk mengekalkan tahap semangat pemain adalah dengan menatal item dalam permainan yang dapat memberikan nuansa grafik yang berbeza, juga tentunya prestij pemain yang memilikinya.

  Melalui barang peti dan barang rampasan yang dijual dalam permainan, banyak item Dota 2 mengalami kenaikan harga di pasaran komuniti Steam.

  Sejak awal, terdapat banyak item permainan Dota 2 yang telah mencapai status sangat langka dan melangkah ke harga jual dalam kisaran puluhan hingga ratusan juta rupiah.

  Apakah item Dota 2 yang paling mahal ? Di sini Jaka memberikan 5 ringkasan untuk anda yang ingin mengetahui.

  1. Dog War Ethereal Flames War (Rp. 533 juta)

  Pada 6 November 2013, sebuah utas muncul di platform media sosial Reddit, yang mengumumkan lelongan kurier pembawa barang dalam permainan Dota 2.

  Dinamakan Ethereal Flames War Dog , utusan anjing dengan aksesori topeng dan bendera yang menyerupai salah satu pahlawan Dota 2 Juggernaut akhirnya dilepaskan dengan harga 38,000 Dolar AS , sebuah geng.

  Sekiranya ditukarkan ke Rupiah, AS $ 38,000 ini mempunyai nilai Rp533,520,000 . Bayangkan, barang permainan boleh menjadi mahal seperti 533 juta!

  2. Golden Baby Roshan (182 juta)

  Di Dota 2, Roshan adalah makhluk yang masuk dalam kategori Creep Kuno dan ditempatkan di Roshan Pit.

  Dia akan mengeluarkan Aegis ketika dia pertama kali dikalahkan, serta barang habis pakai lain pada kesempatan berikutnya.

  Golden Baby Roshan adalah item kurier Dota 2. yang dikeluarkan oleh Valve pada acara Diretide 2012. Item kurier ini diberikan kepada pemain terpantas yang dapat mengalahkan Roshan pada acara ini.

  Dalam Dolar AS, Golden Baby Roshan mempunyai nilai US $ 13,000 , atau mencapai Rp182,520,000 .

  3. Pembawa Warisan Akhir (168 juta)

  High End Legacy Couriers adalah item bundling yang merupakan pakej item kurier yang terdiri daripada 6 kurir Immortal.

  Enam item kurier ini merangkumi Enduring War Dogs, Trusty Mountain Yak, Fearless Badger, Stumpy, Mighty Boar, dan Moroks .

  Secara statistik, pemilik 6 barang kurier ini sangat terhad, geng. Kerana untuk mendapatkannya, anda pasti bermain Dota 2 sejak dilancarkan pada 2011.

  Di samping itu, anda juga memerlukan kekayaan yang sangat besar untuk dapat memperoleh item drop High End Legacy Courier ini.

  Harga Kurir High End Legacy naik turun, tetapi tidak pernah mencapai 13.000 Dolar AS yang, jika ditukar menjadi Rupiah sekitar Rp 168,480,000, - .

  4. Platinum Baby Roshan (42 juta)

  Platinum Baby Roshan adalah penerus Golden Baby Roshan. Dikeluarkan pada acara Diretide 2013, item kurier ini mempunyai perbezaan warna yang mendasar dari pendahulunya.

  Pemain yang menyertai acara Diretide 2013 yang mengiringi gelaran The International harus mengalahkan Roshan dan layak ke Sugar Rush Hall of Fame.

  Kerana terhad kepada acara Diretide 2013, Platinum Baby Roshan yang jarang berlaku ini mengalami kenaikan harga di pasaran masyarakat.

  Item ini direkodkan setelah mencapai harga 3,000 Dolar AS , atau sekitar Rp42,120,000 .

  5. Kapak Phractos (21 juta)

  Ax of Phractos ini cukup unik dari item Dota 2 yang paling mahal sebelumnya, kerana untuk memilikinya anda perlu membeli tokoh aksi wira Ax dari Bengkel Weta.

  Hanya dibuat sebanyak 1000 unit, pembeli tokoh aksi ini juga dihadiahkan dengan barang-barang dalam bentuk kapak berapi yang dapat digunakan oleh Ax di Dota 2.

  Ax adalah wira di Dota 2 yang menggunakan senjata kapak, milik wira jenis Kekuatan dengan kemahiran Counter Helix dan Culling Blade.

  Angka aksi Ax ini berharga 1,500 Dolar AS , atau sekitar Rp21,060,000 .

  5 item di atas adalah item permainan paling mahal setakat ini di Dota 2. Faktor yang menjadikannya mahal tentunya kekurangan, di mana edisi terhad dapat membuat pengguna bangga.

  Apa pendapat kamu? Bolehkah obsesi permainan membenarkan membeli barang Dota 2 yang paling mahal ?

  Baca juga artikel mengenai Dota 2 atau artikel menarik lain dari Tidar Sentausa .

  Artikel Berkaitan