Bagaimana Menukar Kuota Pendidikan Indosat menjadi Kuota Utama, Sangat Mudah!

Indosat menawarkan kuota 30GB percuma untuk mengakses aplikasi dan laman e-Pembelajaran. Inilah cara mengubah pendidikan kuota Indosat menjadi kuota utama

Untuk mendukung kempen Jarak Jauh Fisik & Sosial untuk mengurangi penyebaran virus Corona, Indosat sebagai salah satu penyedia telekomunikasi Indonesia telah melancarkan program Home Study.

Program ini akan memberi anda kuota pendidikan Indosat 30GB . Malangnya, kuota 30GB ini hanya dapat digunakan untuk mengakses aplikasi pembelajaran dan portal Universiti.

Tetapi Jaka tahu bagaimana mengubah kuota pendidikan Indosat menjadi kuota utama , sehingga dapat digunakan untuk hal-hal lain. Ingin tahu? Lihat artikel berikut, geng!

 • Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat
  • Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat melalui UMB / Dial
  • Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat melalui MyIM3
 • Cara Mengubah Kuota Pendidikan Indosat menjadi Kuota Utama
  • Keputusan. . .
 • Apa itu Program Pengajian Rumah Indosat?

  Sebelum kita memasuki perbincangan mengenai cara mendapatkan kuota Indosat percuma, Jaka terlebih dahulu ingin menjelaskan kepada anda apa itu Program Pengajian Rumah Indosat .

  Belajar di Home Indosat adalah program dari IM3 Ooredoo untuk menyokong aktiviti pembelajaran dalam talian dengan menyediakan akses data percuma ke aplikasi pembelajaran kegemaran dan juga Portal Universiti Indonesia.

  Program ini, yang telah berjalan sejak 19 Mac 2020 , akan memberi anda kuota 30GB percuma yang sah selama 30 hari untuk tujuan belajar. Kuota percuma ini hanya dapat diperoleh sekali sahaja tanpa dapat diperpanjang. Dengan kuota ini, anda boleh mengakses aplikasi pembelajaran dalam talian seperti Ruangguru atau Quipper untuk isi hati anda , geng.

  Program ini berlaku untuk semua pengguna Indosat, baik prabayar maupun pascabayar. Jadi, tidak perlu takut anda tidak ketat, geng.

  Namun, orang Indonesia memang pintar. Terdapat begitu banyak yang berusaha mengatasi kuota pendidikan percuma ini dari Indosat sehingga dapat digunakan sebagai kuota utama.

  Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat

  Sebelum anda dapat mengikuti tutorial bagaimana mengubah kuota pendidikan Indosat menjadi kuota utama, anda mesti terlebih dahulu mengetahui cara mendaftar dan mendapatkan pakej ini, geng.

  Terdapat 2 kaedah yang boleh anda lakukan untuk mendaftar program pengajian di rumah Indosat, iaitu melalui UMB dan aplikasi MyIm3 . Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti:

  Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat melalui UMB / Dial

  Pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda cara mendaftarkan program pengajian di Indosat melalui kaedah UMB atau menu dail, geng.

  Ia sangat mudah dilakukan. Lihatlah!

  Langkah 1: Pastikan kad Indosat yang anda gunakan masih aktif.

  Langkah 2: Buka Panggilan, kemudian masukkan kod 123 369 #.

  Langkah 3: Pada menu seterusnya, ketik pilihan 1 untuk mengaktifkan pakej kemudian OK .

  Langkah 4: Tunggu sebentar sehingga Indosat memproses permintaan anda.

  Langkah 5: Anda akan mendapat pemberitahuan SMS sekiranya berjaya mendaftarkan pakej kuota pendidikan Indosat.

  Cara Mendaftar Program Pengajian di Rumah Indosat melalui MyIM3

  Cara seterusnya adalah dengan menggunakan aplikasi MyIM3 yang boleh anda dapatkan di Google Play Store. Kaedah ini juga sangat mudah, geng.

  Langkah 1: Muat turun aplikasi MyIM3 melalui pautan di bawah jika anda tidak mempunyai aplikasi ini di telefon Android anda.

  MUAT TURUN Apl

  Langkah 2: Buka aplikasi MyIM3, kemudian pada menu utama pilih tab Beli yang terletak di bahagian bawah.

  Langkah 3: Kajian di Rumah pilihan akan muncul di bahagian atas tab pakej. Klik pada pakej.

  Langkah 4: Di halaman seterusnya, klik Beli untuk mendapatkan pakej pendidikan Indosat. Selepas itu, tekan butang Beli Sekarang .

  Cara Mengubah Kuota Pendidikan Indosat menjadi Kuota Utama

  Setelah anda mendapat kuota percuma Indosat 30GB, sekarang adalah masa untuk menukar kuota pendidikan Indosat anda menjadi kuota utama.

  Cara menukar kuota pendidikan Indosat menjadi kuota utama yang satu ini akan berfungsi dengan lebih optimum jika anda tidak mempunyai kuota internet sama sekali.

  Kaedahnya agak mudah dan anda boleh mengikuti arahan Jaka di bawah:

  Langkah 1: Pastikan anda mempunyai aplikasi Android bernama Psiphon Pro yang terpasang di telefon pintar anda . Sekiranya tidak, pasangkannya melalui pautan berikut:

  Muat turun aplikasi Psiphon Pro melalui pautan berikut

  Langkah 2: pastikan telefon bimbit anda tidak disambungkan ke sambungan WiFi dan menggunakan Data Mudah Alih .

  Langkah 3: Setelah memasang, buka aplikasi Psiphon Pro. Anda boleh meningkatkan aplikasi ini untuk mendapatkan kelajuan internet yang lebih cepat.

  Langkah 4: Di halaman utama, periksa Tunnel Whole Device & Nonaktifkan timeout untuk pilihan rangkaian perlahan . Jangan mulakan dengan segera, geng.

  Langkah 5: Klik pada butang Pilihan Lebih untuk menetapkan aplikasi lebih jauh.

  Langkah 6: Pada halaman pilihan, periksa Sambungkan melalui Proksi HTTP . Kemudian, klik pada butang tajuk HTTP Custom yang terletak di bawahnya.

  Langkah 7: Periksa Tambahkan tajuk HTTP tersuai , kemudian masukkan Header mengikut arahan Jaka berikut:

  Header 1

  Original text

  Contribute a better translation

  Langkah 8: Oh iya, supaya koneksi internet kamu makin stabil, kamu bisa mengganti setelan APN Indosat kamu dengan APN terbaik seperti dalam artikel berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  Langkah 9: Setelah beres menyetel Psiphon Pro dan APN, kembali ke halaman utama Psiphon Pro, lalu klik tombol Start.

  Langkah 10: Tunggu beberapa detik lalu izinkan Psiphon Pro menyalakan VPN di HP kamu.

  Hasilnya . . .

  Setelah Jaka mencoba, Jaka malah merasa internet di HP Jaka jadi makin lemot. Selain itu, kuota Belajar di Rumah Jaka juga nggak berkurang sama sekali.

  Dari hasil tersebut Jaka menarik kesimpulan bahwa sepertinya kamu harus nggak memiliki kuota internet sama sekali dulu baru bisa menggunakan cara mengubah kuota edukasi Indosat menjadi kuota utama ini.

  Daripada kamu memanfaatkan kebaikan Indosat untuk berbuat curang seperti ini, mendingan kamu manfaatkan kuota belajar ini untuk media belajar.

  Lagipula, paket Internet Indosat termasuk murah dan juga memiliki koneksi internet yang ngebut, kok.

  Demikian artikel Jaka mengenai cara merubah kuota edukasi Indosat menjadi kuota utama. Artikel ini cuma bermaksud untuk mengedukasi bukan untuk memberi tahu kamu cara untuk curang.

  Sampai jumpa lagi di artikel menarik Jaka lainnya. Jangan lupa tinggalkan jejak berupa komentar di kolom yang tersedia, yah!

  Baca juga artikel seputar Internet atau artikel menarik lainnya dari Prameswara Padmanaba

  Artikel Berkaitan