Cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru tanpa kehilangan data & sembang

Mempunyai telefon bimbit baru dan ingin menggunakan akaun WhatsApp lama? Mudah, sungguh! Ikuti sahaja cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru di bawah. Data dijamin selamat!

WhatsApp adalah aplikasi pesanan dalam talian yang sangat popular di dunia. Kegunaan aplikasi ini juga sangat banyak dan berguna, mulai dari mengirim pesan, data, hingga membuat panggilan video.

Pelbagai data penting sering dihantar melalui aplikasi ini kerana lebih praktikal daripada menghantarnya melalui e-mel. Bermula dari sembang, foto, video, dan fail lain boleh didapati di sini.

Tetapi, anda mungkin tidak selalu menggunakan telefon bimbit anda sekarang dan akan menggantinya dengan yang baru. Lalu, apa yang akan berlaku pada WhatsApp dan semua data di dalamnya?

Jangan keliru, kerana anda boleh menggunakan akaun WhatsApp anda tanpa kehilangan data di telefon bimbit baru anda. Ikuti sahaja cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru di bawah, geng.

 • Cara memindahkan akaun WhatsApp anda ke telefon bimbit baru
 • Cara Menukar Nombor WhatsApp pada Telefon bimbit Baru
 • Cara Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan
 • Cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru

  Apabila anda mempunyai telefon bimbit baru, anda pasti ingin terus menggunakan akaun WA yang anda gunakan pada telefon bimbit lama anda. Sememangnya, kerana akaun tersebut mempunyai banyak kenangan dan data penting.

  Untuk itu, cuba ikuti cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru dengan nombor yang sama yang akan dijelaskan oleh Jaka di bawah. Semua data tidak akan hilang , geng.

  1. Cara Membuat Sandaran Data WhatsApp

  Sebelum memulakan cara memindahkan akaun WhatsApp anda ke telefon bimbit baru , perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat sandaran atau membuat sandaran data WhatsApp melalui Google Drive.

  Dengan ini, semua sembang dan data penting akan selamat dan tidak akan hilang semasa anda memindahkan akaun anda ke telefon bimbit baru. Untuk maklumat lebih lanjut, ikuti kaedah di bawah.

  - Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp yang anda gunakan. Klik butang tiga titik di sudut kanan atas. Pilih pilihan Tetapan .

  - Langkah 2: Setelah menu Tetapan dibuka, klik pilihan Sembang . Kemudian pilih menu Chat Backup .

  - Langkah 3: Pilih akaun Google Drive untuk menyimpan sandaran. Kemudian klik butang Sandaran .

  - Langkah 4: Tunggu sehingga proses sandaran data selesai.

  Dengan membuat sandaran, data anda akan diakses dan dikembalikan ke akaun WA di telefon bimbit baru anda. Pencadangan data juga berkesan sebagai cara untuk memindahkan sembang WA ke telefon bimbit baru .

  2. Cara memindahkan akaun WhatsApp anda ke telefon bimbit baru

  Setelah semua data disandarkan ke akaun Google Drive anda, anda juga dapat memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru . Anda boleh memulihkan semua data. Jadi, tidak perlu risau, geng.

  - Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp di telefon bimbit baru anda. Apabila aplikasi dibuka, klik Setuju dan Teruskan . Masukkan nombor telefon yang anda gunakan dalam akaun WA anda. Klik Teruskan .

  - Langkah 2: Pastikan nombor telefon betul, kemudian klik OK .

  - Langkah 3: Tunggu SMS kod pengesahan dihantar ke nombor anda lebih awal. Masukkan kod pengesahan semasa anda menerimanya.

  - Langkah 4: WhatsApp akan meminta izin untuk memeriksa sandaran di akaun Google anda. Klik Beri Kebenaran untuk meneruskan. Anda akan diminta untuk masuk ke akaun Google.

  - Langkah 5: Setelah selesai, jangan lupa untuk menetapkan nama dan foto profil anda, geng. Setelah selesai, klik Teruskan .

  - Langkah 6: Selesaikan. Anda boleh menggunakan akaun WA secara langsung di telefon bimbit baru anda.

  Itulah cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru tanpa kehilangan sembang atau data lain. Tetapi, jika anda tidak membuat sandaran terlebih dahulu, semua data tidak dapat dipulihkan.

  3. Cara Mengubah Nombor WhatsApp pada Telefon bimbit Baru

  Setelah selesai memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru, anda juga boleh menukar nombor WhatsApp yang anda gunakan, geng. Caranya juga mudah, ikuti penjelasan di bawah.

  - Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp, kemudian klik butang tiga titik di sudut kanan atas. Kemudian klik Tetapan .

  - Langkah 2: Pilih menu Akaun, kemudian klik pilihan Ubah Nombor .

  - Langkah 3: Klik Teruskan . Masukkan nombor telefon lama dan nombor telefon baru

  - Langkah 4: Setelah memastikan kedua-dua nombor telefon betul, klik Teruskan . Hidupkan Maklumkan Kenalan . Pilih pilihan yang sesuai. Klik Selesai .

  Baiklah. Nombor WhatsApp anda akan ditukar pada telefon bimbit baru anda. Nombor aktif secara automatik berubah menjadi nombor baru yang anda masukkan sebelumnya, geng.

  Cara Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan

  Ramai orang mencari cara untuk log masuk ke WhatsApp dengan nombor yang tidak lagi aktif. Ini bermaksud, ramai yang mencari cara untuk log masuk tanpa kod pengesahan atau menggunakan nombor rekaan.

  Tetapi, adakah kaedah ini masih berkesan pada tahun 2020, geng? Oleh itu, saya tidak ingin tahu, anda boleh melihat penjelasannya dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah cara memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru tanpa kehilangan sembang atau data penting lain. Dengan cara itu, anda masih boleh menggunakan akaun yang sama di telefon bimbit yang berbeza.

  Selain memindahkan WhatsApp ke telefon bimbit baru, anda juga dapat menggantikan nombor akaun anda dengan nombor baru secara serentak. Caranya juga sangat senang diikuti, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan