Cara Memindai Dokumen Teks Segera di Android dengan Cepat dan Mudah

Sama ada anda pergi ke sekolah atau bekerja, mengimbas dokumen sangat penting. Inilah cara mengimbas dokumen secara langsung ke teks di Android dengan cepat dan mudah. Amalkan segera!

Bagi anda yang berada di sekolah, kolej atau tempat kerja mungkin perlu mengimbas dokumen dengan cepat dan mudah. Berkat kecanggihan telefon pintar Android, anda boleh menggunakannya dengan segera kapan saja dan di mana sahaja.

Bukan hanya untuk mengambil gambar dan berubah menjadi format gambar seperti .jpeg atau .png. Anda boleh mengimbas dokumen terus ke teks pada lelaki Android. Dengan menggunakan aplikasi Text Fairy (OCR Text Scanner) , berikut adalah kaedah lengkap.

BACA JUGA
 • Cara Mengimbas dan Membasmi Virus di Komputer Tanpa Antivirus
 • Ingin Menjadi Master Photoshop? Gunakan Alat Imbasan Warna ini!
 • Cara Mengimbas Dokumen di Android Supaya Anda Tidak Ganggu Menyalin Lagi!

Cara Memindai Dokumen Secara Langsung ke Teks di Android dengan Teks Fairy (Pengimbas Teks OCR)

Text Fairy (OCR Text Scanner) menggunakan kaedah OCR atau Optical Character Recognition yang mampu menulis teks dalam gambar menjadi teks digital. Sekarang untuk menggunakannya, anda memerlukan kamera telefon pintar yang mampu.

 • Kali pertama anda mesti memuat turun aplikasi Text Fairy (OCR Text Scanner) yang dikembangkan oleh Renard Wellnitz di Google Play Store. Aplikasi ini percuma!
Produktiviti Apl Renard Wellnitz MUAT TURUN
 • Kemudian apabila anda membuka Text Fairy , anda akan mendapat beberapa pemberitahuan. Oleh kerana aplikasi ini tidak dapat diterjemahkan, gambar yang digunakan mestilah tajam dan tidak boleh digunakan untuk tulisan tangan. Sekiranya anda faham sila tekan OK lelaki.
 • Pada paparan utama, Jaka mengesyorkan memuat turun bahasa yang ingin anda gunakan. Tekan butang Muat turun Bahasa Anda dan pilih Bahasa Indonesia kemudian ketuk Muat turun. Tunggu sehingga muat turun selesai.
 • Untuk memulakan imbasan, anda dapat mengetuk ikon kamera untuk mengakses kamera. Anda juga dapat mengetuk ikon Galeri untuk memilih foto yang tersedia di memori telefon pintar anda.
 • Sekiranya anda sudah selesai melakukan proses foto, kemudian potong bahagian yang ingin anda imbas. Anda boleh menggerakkan titik biru pada foto. Sekiranya anda sudah mengetuk ikon anak panah biru di sudut kanan bawah skrin.
 • Maka anda hanya perlu memilih jumlah lajur yang telah anda gambar. Anda juga boleh memilih bahasa yang anda imbas dengan mengubahnya dalam menu pop-down di bawah. Untuk memulakan proses ketik butang Mula .
 • Anda juga dapat melihat proses aplikasi Text Fairy (OCR Text Scanner) dalam mengimbas dokumen secara langsung ke dalam teks. Tunggu sehingga prosesnya selesai, kawan-kawan.
 • Akhirnya anda boleh memilih untuk berkongsi, menyalin atau membuat fail PDF. Anda juga boleh beralih ke mod gambar atau menerjemahkannya secara langsung di Google Translate .

Sekarang itulah cara mengimbas dokumen secara langsung ke teks di Android dengan Text Fairy (OCR Text Scanner) . Seberapa mudah bukan? Selepas menggunakan anda boleh menjadi lebih produktif dan tidak perlu rumit lagi. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Scan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan