Kerap Digunakan, Anda Tahu Tidak Terlalu Lama Dari Wi-Fi?

Di era digital seperti sekarang, kita pasti memerlukan Wi-Fi. Tetapi, adakah anda tahu apa geng yang bermaksud Wi-Fi? Biarkan Jaka memberitahu anda!

Internet. Kata satu ini adalah salah satu perkara yang sangat kita perlukan pada zaman digital seperti sekarang. Hanya satu hari tanpa internet terasa dunia akan berakhir.

Salah satu teknologi yang menjadikan kita dapat menikmati internet adalah Wi-Fi. Jaka pasti anda semua telah menggunakan Wi-Fi. Tetapi, adakah anda tahu kepenuhan Wi-Fi ?

Sekiranya anda tahu, anda hebat! Sekiranya anda tidak tahu, jangan putus asa. Jaka akan memberitahu anda Wi-Fi sepanjang masa dengan fungsinya!

 • Fungsi Wi-Fi
 • Bermaksud WiFi
 • Bonus: Cara Mempercepat Sambungan Wi-Fi
 • Apa itu Wi-Fi

  Wi-Fi adalah teknologi yang menggunakan gelombang radio untuk menyediakan sambungan rangkaian. Sambungan Wi-Fi dibuat menggunakan penyesuai wayarles untuk membuat Hotspot .

  Apa itu Hotspot? Pasti bukan tempat yang panas. Hotspot adalah kawasan di sekitar penghala tanpa wayar yang disambungkan ke rangkaian yang membolehkan kita mengakses internet tanpa wayar.

  Sejarah Wi-Fi

  Wi-Fi mempunyai sejarah yang cukup panjang. Wi-Fi pertama kali diluncurkan kepada umum pada tahun 1997 ketika sebuah jawatankuasa yang disebut 802.11 dibentuk.

  Pembentukan jawatankuasa ini mencetuskan penciptaan IEEE802.11 yang menjadi satu set standard untuk menentukan komunikasi rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar. Ini adalah asas untuk wujudnya rangkaian Wi-Fi.

  Seperti yang dijelaskan sebelumnya, Wi-Fi menggunakan gelombang radio untuk memancarkan isyarat. Wi-Fi berjalan pada dua jenis frekuensi, iaitu 2.4Ghz dan 5Ghz .

  Fungsi Wi-Fi

  Sejauh ini, apa yang kita ketahui dari Wi-Fi adalah bahawa ia membolehkan kita menyambung ke internet sehingga dapat melayari di penyemak imbas media sosial. Sebenarnya, Wi-Fi bukan hanya itu.

  Pertama, Wi-Fi dapat menyambungkan beberapa peranti tanpa wayar. Sebagai contoh, dalam satu syarikat terdapat enam PC. Semua PC dapat dihubungkan antara satu sama lain dengan menggunakan rangkaian Wi-Fi.

  Oleh kerana ia bersambung, kami dapat menghantar data secara langsung. Selain lebih pantas, pengiriman data menggunakan Wi-Fi juga lebih praktikal dan efisien.

  Sekarang, Jaka menyebut sedikit mengenai Hotspot, bukan? Baiklah, telefon pintar kita boleh digunakan sebagai modem dengan mengaktifkan fitur hotspot tethering pada telefon bimbit anda. Ciri ini dapat kita gunakan dengan Geng Wi-Fi!

  Bermaksud WiFi

  Anehnya, ramai orang tidak mengetahui kepenuhan Wi-Fi. Sebenarnya, Jaka percaya bahawa banyak orang telah menggunakan teknologi ini.

  Wi-Fi adalah perpanjangan Wireless Fidelity atau dalam bahasa Indonesia adalah kepercayaan pada wayarles.

  Mungkin, niat pada masa itu adalah kepercayaan bahawa era kabel akan segera berakhir dan digantikan oleh teknologi tanpa wayar. Itu ada gunanya, kerana sekarang ada banyak teknologi tanpa wayar.

  Kerana kata-kata yang tidak biasa ini membuatkan ramai orang tidak mengetahui kepenuhan Wi-Fi.

  Bonus: Cara Mempercepat Sambungan Wi-Fi

  Nah, jika anda pengguna Wi-FI yang sering mengeluh tentang internet yang lambat, Jaka mempunyai beberapa petua geng supaya anda dapat mengakses internet dengan lebih pantas.

  1. Mudah alih dengan Teknologi Wi-Fi Terkini

  Sudah tentu, semakin baru teknologi Wi-Fi, semakin pantas internet dapat dijalankan. Biasanya, telefon bimbit terkini dilengkapi dengan teknologi terkini.

  Oleh itu, jika telefon bimbit anda adalah sekolah lama, mungkin sudah tiba masanya anda menukar telefon bimbit! Anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang, kerana Jaka mempunyai cadangan telefon bimbit yang murah, yahud!

  2. Mencari Kedudukan yang Betul

  Kerana tidak wayar, tentu saja kita tidak dapat melihat di mana isyarat Wi-Fi berada. Oleh itu, mungkin internet anda perlahan kerana kedudukan anda tidak betul.

  Cari kedudukan terbaik tanpa mengurangkan keselesaan anda di internet. Sekiranya boleh, cari tempat yang dekat dengan penghala Wi-Fi.

  3. Elakkan Elektronik Lain

  Kewujudan elektronik lain di sekitar kita boleh mengganggu isyarat Wi-Fi geng anda. Sebut saja microwave. Oleh itu, cuba jangan terlalu dekat dengan barang elektronik yang lain.

  4. Menggunakan Aplikasi.

  Selain tiga cara di atas, terdapat banyak aplikasi yang dapat anda gunakan untuk memperkuatkan isyarat Wi-Fi. Ada apa-apa? Berhenti sahaja dengan tulisan Jaka yang satu ini, dijamin berkesan!

  Jadi, sekarang anda sudah tahu apa geng yang bermaksud Wi-Fi? Jaka ulangi sekali lagi, Wi-Fi adalah kesinambungan dari Wireless Fidelity ya geng.

  Cuba tanya rakan anda, Jaka pasti ramai yang tidak tahu. Semoga artikel ini bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai Wi-Fi atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan