7 Laman Jurnal Ilmiah Percuma Terbaik yang Disyorkan | Lengkapkan Tesis Akhir!

Adakah anda sibuk dengan tesis atau tugasan kertas dari pensyarah? Perlukan lebih banyak rujukan? Berikut adalah 7 laman jurnal ilmiah percuma terbaik!

Lagi sibuk dengan tugasan kertas atau tesis yang memerlukan banyak sumber jurnal ilmiah?

Pasti sakit kepala, geng, apabila tarikh akhir tugas sudah ketat, tetapi anda belum menemui sumber yang tepat untuk dijadikan rujukan.

Nasib baik, terdapat banyak laman web jurnal ilmiah yang boleh anda gunakan, geng.

Walaupun jumlahnya banyak, tetapi tidak sedikit juga anda mengetahui laman web yang tidak cukup lengkap atau bahkan dibayar ketika anda ingin mengaksesnya.

Eitss, tenang, geng! Masalahnya adalah bahawa kali ini Jaka akan memberi anda beberapa laman web jurnal ilmiah percuma yang boleh menjadi cadangan untuk anda akses.

 • DOAJ
 • SainsBuka
 • Jurnal Wanita
 • ResearchGate
 • Cendekiawan Google
 • Arah Sains
 • Laman Jurnal Ilmiah Percuma Terbaik

  Sebagai perkembangan teknologi yang pesat, kini internet tidak hanya menyediakan laman web yang berfungsi sebagai hiburan tetapi juga maklumat berguna untuk dunia pendidikan, geng.

  Baiklah, bagi anda yang sibuk menyiapkan tesis anda atau mendapatkan tugasan dari pensyarah untuk membuat makalah, inilah dia, berikan beberapa cadangan dari laman web jurnal ilmiah percuma .

  1. Pusat Maklumat Sumber Pendidikan (ERIC)

  Pusat Maklumat Sumber Pendidikan (ERIC) adalah salah satu laman web jurnal ilmiah percuma terbaik yang membolehkan anda mencari jurnal berdasarkan topik bahan yang anda perlukan, geng.

  Sebagai tambahan kepada jurnal ilmiah, di laman web ERIC ini anda juga dapat menemui pelbagai jenis literatur atau e-buku yang boleh anda muat turun.

  Tetapi, yang perlu anda ketahui ialah jurnal atau e-buku yang terdapat di laman web ini tidak semuanya percuma, ya, geng.

  Walaupun begitu, jurnal percuma di laman web ini juga mempunyai pelbagai pilihan, geng. Anda boleh melayari laman web ini di alamat //eric.ed.gov .

  2. DOA

  DOAJ singkatan dari Direktori Akses Terbuka Direktori adalah laman carian jurnal yang boleh anda akses dan tentunya percuma, geng.

  Laman web ini menyediakan alamat laman web untuk mencari jurnal ilmiah akses terbuka supaya anda boleh memuat turunnya secara percuma.

  Anda boleh mencari jurnal mengikut topik topik atau menaip topik secara langsung di bidang carian.

  Sekiranya anda berminat untuk mencari sumber rujukan di laman web ini, anda boleh mengaksesnya dari telefon Android atau komputer riba di //doaj.org/ .

  3. SainsBuka

  Berfungsi sebagai rangkaian penyelidikan dan penerbitan, ScienceOpen menawarkan akses kepada lebih dari 28 juta artikel dalam semua bidang sains, geng.

  Tetapi, untuk dapat melihat keseluruhan isi artikel, anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

  Senyap! Pendaftaran adalah percuma! Anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk mendapatkan artikel atau jurnal yang anda cari, geng.

  Laman ScienceOpen benar-benar boleh menjadi pilihan jika anda buntu tidak ada idea, geng. Anda boleh melayari laman web ini di www.scienceopen.com .

  4. Jurnal Wanita

  Jurnal Perempuan adalah laman jurnal feminis pertama di Indonesia yang menyediakan pelbagai jurnal yang pakar dalam isu wanita, geng.

  Kajian jurnal dan penerbitan di laman web ini merangkumi pelbagai tema seperti pemerdagangan wanita dan kanak-kanak, keganasan terhadap wanita, masalah undang-undang, sosial, ekonomi, politik, alam sekitar dan budaya.

  Laman web ini sangat sesuai untuk dijadikan sumber rujukan bagi anda yang mengambil kajian mengenai masalah wanita, geng.

  Anda boleh melayari laman web jurnal wanita ini di www.jurnalperempuan.org .

  5. ResearchGate

  Laman web ResearchGate sering dijuluki sebagai tempat berkumpulnya penyelidik dunia, geng.

  Masalahnya, selain dapat berfungsi sebagai tempat untuk mencari rujukan jurnal ilmiah, di laman web ini anda juga dapat dengan bebas mengajukan pertanyaan kepada orang ramai atau berbincang dengan penyelidik lain mengenai penyelidikan yang sedang dilakukan.

  Tetapi, malangnya, tidak semua jurnal boleh anda muat turun secara percuma, geng. Ada juga yang dibayar.

  Bagi anda yang berminat untuk mencari rujukan jurnal di ResearchGate, anda boleh melayari laman web ini di www.researchgate.net .

  6. Cendekiawan Google

  Dikenali sebagai enjin carian terbesar di dunia, syarikat teknologi gergasi Google juga mempunyai produk lain yang dipanggil Google Scholar , anda tahu, geng.

  Google Scholar adalah laman jurnal percuma yang menyediakan ratusan ribu rujukan ilmiah dan literatur pendidikan.

  Di samping itu, anda juga dapat mencari pelbagai e-buku yang boleh anda muat turun secara percuma, alias percuma, geng.

  Untuk mencari jurnal ilmiah di Google Scholar, anda boleh melayari laman web ini di alamat //scholar.google.co.id/ .

  7. Pengarahan Sains

  Sama seperti laman web yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, Sciencedirect juga merupakan salah satu laman web yang menyediakan artikel ilmiah, buku dan jurnal, geng.

  Anda hanya perlu menaip artikel kata kunci atau jurnal yang ingin dicari, kemudian anda boleh memuat turunnya secara langsung.

  Tetapi, sayangnya, tidak semua artikel, buku, atau jurnal di laman web ini dapat dimuat turun secara percuma, geng.

  Anda boleh melayari laman web ini di www.sciencedirect.com .

  Itulah 7 cadangan laman jurnal ilmiah percuma terbaik yang boleh anda lawati untuk mencari rujukan, geng.

  Supaya tesis anda mendapat gred baik daripada pemeriksa, jangan malas mencari rujukan, ya, geng! Semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel menarik lain mengenai Jurnal Ilmiah dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan