Bagaimana untuk mengetahui sama ada orang lain mencuri WiFi anda, jadi ia tidak akan ditipu!

Kita mungkin sering tertanya-tanya adakah seseorang menggunakan WiFi kita secara rahsia. Kerana kadang-kadang kelajuan ** WiFi ** sering perlahan

Kita mungkin sering tertanya-tanya adakah seseorang menggunakan WiFi kita secara diam-diam. Kerana kadang-kadang kelajuan WiFi sering perlahan. Ini juga berlaku kerana penyedia internet Indonesia memang lambat. Tetapi selain itu, kemungkinan seseorang menggunakan WiFi tanpa izin kami juga boleh berlaku.

Kemungkinan terburuk adalah seseorang dengan sengaja melambatkan rangkaian kami atau ingin melihat apa yang kami lakukan dalam talian atau mencuri fail di komputer. Oleh itu, kita perlu memeriksa sendiri sama ada terdapat peranti asing yang disambungkan ke WiFi kita setakat ini. Bagaimana untuk? Mari, lihat petua berikut.

BACA JUGA
  • 5 Cara untuk Meretas WiFi Terbukti Berkesan Sehingga Kini
  • 10 Cara untuk Mendapatkan WiFi Percuma Di mana sahaja & bila-bila masa, Mudah!
  • Cara Menghentikan Pencuri WiFi dan Menangkapnya

Bagaimana Mengetahui Orang Lain Mencuri WiFi Anda

1. Periksa Halaman Pentadbir Penghala

Salah satu cara terbaik untuk melihat peranti apa yang disambungkan ke rangkaian kami adalah melalui halaman pentadbir penghala . Kita boleh mulakan dengan memeriksa senarai pelanggan DHCP terlebih dahulu .

Sepatutnya terdapat sebarang peranti yang disambungkan ke rangkaian WiFi. Bagaimana cara memasukkan halaman pentadbir penghala? Kita dapat melihat maklumat akaun pentadbir melalui manual pengguna yang terdapat di kotak kotak penghala. Gunakan akaun untuk mengakses halaman pentadbir penghala.

2. Gunakan Aplikasi untuk Mengimbas Rangkaian

Sekiranya anda tidak ingin bersusah payah pergi ke halaman pentadbiran router, anda boleh memuat turun aplikasi khas untuk mengimbas rangkaian. Terdapat beberapa pilihan aplikasi untuk melihat peranti apa yang disambungkan ke WiFi. Biasanya pengeluar penghala mempunyai aplikasi sendiri. Seperti Netgear's Genie , Linkys Connect , atau Apple's AirPort , dll.

3. Buat Senarai Sesiapa yang Menggunakan WiFi

Setelah kami selesai mengenal pasti semua peranti yang disambungkan, langkah seterusnya adalah membuat senarai peranti apa yang mengakses rangkaian kami. Seterusnya adalah untuk menganalisis sama ada sesuatu yang mencurigakan berlaku di rangkaian.

Penghala harus mempunyai akses untuk melihat senarai peranti yang disambungkan disertakan dengan maklumat seperti nama peranti, alamat MAC dan alamat IP. Tuliskan semua peranti yang disambungkan dan kenal pasti sama ada terdapat perkara yang mencurigakan.

Sekiranya anda keliru dalam mengenal pasti nama dan jenis peranti anda boleh mematikan semua peranti yang disambungkan terlebih dahulu, maka kami akan mengetahui peranti mana yang masih aktif. Sekiranya masih terdapat peranti asing yang tersekat, maka kita perlu memeriksa sama ada peranti itu cuba melambatkan rangkaian kita atau melakukan aktiviti berbahaya yang lain.

4. Sukar Mengenal Peranti Mana Yang Disambungkan?

Tidak sukar untuk mengatakan jika ada beberapa pihak yang dapat menyamar dan mengakses rangkaian WiFi tanpa kami. Namun, jika anda tidak pasti mengenai perkara ini maka anda boleh mencuba menukar kata laluan rangkaian WiFi anda.

Dengan cara itu, peranti asing akan terputus secara automatik dari rangkaian WiFI kami. Oleh itu, kita mesti kerap memeriksa rangkaian WiFi dan menukar kata laluan secepat mungkin sekiranya ada perkara yang mencurigakan.

5. Tiada Peranti Asing tetapi Sambungan WiFi masih Lambat!

Setelah memastikan tidak ada peranti asing yang disambungkan ke WiFi kami, tetapi sambungannya masih perlahan, ini bermakna ada masalah lain. Kita harus menguji kelajuan internet menggunakan kabel dan WiFi. Sekiranya kelajuan menggunakan kabel lebih cepat, ini bermakna ada masalah yang berlaku pada penghala.

Namun, sebelum memutuskan untuk mengganti penghala, kita harus menyedari bahawa sambungan lambat bukan semata-mata kerana penghala rosak. Sebagai contoh kita perlu menilai semula sama ada susun atur penghala sesuai.

Kami juga dapat mengesahkan sama ada kami telah menggunakan fungsi dual-band pada penghala. Beberapa pilihan lain adalah kita dapat menambahkan antena untuk menambahkan kualiti isyarat yang lebih baik. Sekiranya sambungan masih perlahan mungkin kita harus menghubungi penyedia internet untuk melihat apakah ada masalah yang berlaku di rangkaian.

Adakah maklumat di atas berguna? Ayuh, kongsi tanggapan anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan