10 Aplikasi Pembersih RAM Android dan PC Terbaik, Anti Lag!

Telefon bimbit anda tiba-tiba perlahan? Mungkin anda memerlukan aplikasi pembersih RAM yang dapat meringankan prestasi telefon bimbit anda. Lihat cadangan aplikasi dalam artikel ini!

Adakah telefon bimbit dan PC anda terasa lambat akhir-akhir ini?

Selain disebabkan oleh virus, mungkin masalah lambat ini disebabkan oleh RAM penuh, geng. Kerana, setiap kali anda membuka aplikasi, sebagian ruang dalam RAM akan digunakan.

Ini juga boleh disebabkan oleh banyaknya aplikasi latar belakang yang sedang berjalan. Tetapi anda tidak perlu risau kerana ada cara mudah untuk mengetepikannya.

Anda melakukannya dengan menggunakan aplikasi pembersih RAM untuk HP dan PC. Apa aplikasinya? Ayuh, lihat lagi!

 • CCleaner
 • Penggalak Kelajuan
 • Tuan Bersih
 • Tuan Telefon
 • Aplikasi Pembersih RAM PC Terbaik
  • Pembersih Bijaksana
  • Mekanik Sistem Iolo
  • Penjagaan Sistem IObit Advanced
  • Piriform CCleaner
  • Razer Cortex: Game Booster
 • 10 Aplikasi Pembersih RAM Android dan PC Terbaik

  RAM atau Random Access Memory adalah bentuk penyimpanan data dan kod komputer yang sedang digunakan. Setiap RAM mempunyai had penyimpanan data.

  Sudah tentu anda biasa dengan nama RAM, ya, geng. Secara amnya, semua peranti komputer mempunyai RAM yang berfungsi untuk menyimpan data.

  Termasuk telefon bimbit dan komputer yang anda gunakan setiap hari. Apabila peranti anda tertinggal atau lambat membuka banyak aplikasi secara serentak, ini bermakna kapasiti RAM anda sudah penuh.

  Sekiranya ini berlaku, anda perlu membersihkan RAM supaya anda dapat membersihkannya supaya anda dapat menggerakkan HP dan PC anda dengan lancar.

  Salah satu cara termudah untuk membersihkan RAM adalah dengan menggunakan aplikasi. Datang, lihat cadangan berikut:

  Aplikasi Pembersih RAM Android Terbaik

  Nah, berikut adalah cadangan untuk aplikasi pembersihan RAM yang kuat untuk menyingkirkan 'fail sampah' pada Android anda!

  1. Pembersih Nox

  Aplikasi pertama adalah Nox Cleaner , aplikasi ini mempunyai banyak ciri berguna yang dapat anda kendalikan dengan mudah.

  Selain membersihkan RAM, anda dapat menghapus cache cache dan data yang tidak digunakan hanya dengan satu klik.

  Anda juga boleh menjalankan penggalak permainan untuk pengalaman permainan yang lebih lancar tanpa ketinggalan. Tidak berhenti di situ, Nox Cleaner juga mempunyai ciri penjimat bateri. Bagus!

  Muat turun aplikasi Nox Cleaner percuma di Google Play Store.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Ulasan Ulasan 4.8 (655,695)
  Saiz Permohonan 18MB
  Android minimum 4.4 dan ke atas

  2. CCleaner

  Aplikasi seterusnya adalah CCleaner . Selain dapat membersihkan RAM, aplikasi ini juga mempunyai pelbagai fitur untuk meningkatkan prestasi telefon bimbit anda.

  Anda boleh mengoptimumkan pengalaman permainan anda, memerangi virus, dan membersihkan data cache yang kurang berguna. Yang boleh anda buat hanyalah dengan satu klik.

  CCleaner juga dapat digunakan untuk memantau sistem HP Anda seperti penggunaan CPU, jumlah RAM, dan memori dalaman yang digunakan. Hebat!

  Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking
  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Ulasan Ulasan 4.5 (1,191,417)
  Saiz Permohonan 17MB
  Android minimum berbeza-beza

  3. Penggalak Kelajuan

  Sekarang, jika Speed ​​Booster sesuai untuk anda yang menggunakan HP kelas bawah. Kerana aplikasi ini hanya menggunakan memori dalaman 2MB.

  Meski begitu, Speed ​​Booster mempunyai pelbagai ciri andalan yang dapat menjadikan telefon bimbit anda menjadi pantas seperti baru. Sudah tentu, menggunakan RAM booster.

  Terdapat juga ciri CPU Cooler, Junk File Cleaner, Battery Booster, dan banyak lagi. Speed ​​Booster adalah aplikasi pembersihan Android yang disyorkan oleh Jaka untuk anda.

  Muat turun aplikasi Speed ​​Booster percuma di Google Play Store.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Ulasan Ulasan 4.7 (128,972)
  Saiz Permohonan 5.4MB
  Android minimum 4.0 dan ke atas

  4. Guru Bersih

  Aplikasi pembersihan pada telefon pintar Android yang lain adalah Clean Master. Dengan menggunakan aplikasi ini, telefon bimbit anda akan dihapus dari cache, file sampah, dan aplikasi sampah yang telah dicopot pemasangannya.

  Terdapat banyak ciri yang dapat anda gunakan dari aplikasi ini, salah satunya adalah Pemadam Sejarah yang akan membantu anda menghapus dan memadam baki fail dengan mudah.

  Selain itu Clean Master juga mempunyai fitur keselamatan untuk WiFi yang dapat mengamankan telefon bimbit dari WiFi awam yang tidak dipercayai. Ayuh, cubalah aplikasinya!

  Aplikasi untuk Pembersihan & Tweaking Cheetah Mobile Inc. DOWNLOAD
  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Ulasan Ulasan 4.7 (44,294,237)
  Saiz Permohonan 20MB
  Android minimum berbeza-beza

  5. Master Telefon

  Aplikasi pembersihan RAM Android terbaru adalah Phone Master , aplikasi ini adalah pakej lengkap untuk membantu telefon bimbit anda selamat dan bebas dari ketinggalan.

  Anda boleh menggunakan pelbagai ciri seperti kunci aplikasi untuk mengamankan aplikasi peribadi yang sensitif atau menguruskan data internet agar penggunaan anda tidak melampaui batas.

  Ciri-ciri selebihnya pasti menjadikan telefon bimbit anda lebih pantas dan bebas dari data yang kurang digunakan.

  Muat turun aplikasi Master Telefon percuma di Google Play Store.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Ulasan Ulasan 4.7 (119,743)
  Saiz Permohonan 9.7MB
  Android minimum 4.4 dan ke atas

  Aplikasi Pembersih RAM PC Terbaik

  Sekiranya 5 aplikasi untuk membersihkan RAM sebelumnya untuk Android, maka 5 aplikasi berikut yang dapat Anda gunakan untuk membersihkan RAM PC atau Laptop anda.

  1. Pembersih Bijaksana

  Untuk aplikasi pembersih RAM PC pertama , Wise Cleaner , anda dapat menggunakan aplikasi ini untuk mengoptimumkan prestasi PC dengan membuang memori yang tidak digunakan.

  Bukan hanya itu, aplikasi ini juga dapat 'merapikan' memori sehingga komputer anda dapat berjalan lebih cepat tanpa ketinggalan atau kesalahan.

  Muat turun aplikasi Wise Cleaner rasmi

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows XP
  Pemproses Pentium 233
  Ingatan RAM 128MB
  Penyimpanan 10MB

  2. Mekanik Sistem Iolo

  Selanjutnya adalah Mekanik Sistem Iolo, yang boleh anda gunakan secara percuma untuk membersihkan RAM dan menjadikan sistem PC atau komputer riba anda lebih tersusun.

  Aplikasi ini dapat membersihkan data cache yang mengganggu proses CPU, sehingga PC Anda dapat melakukan berbagai kegiatan dengan lebih cepat.

  Selain itu, aplikasi ini juga dapat membersihkan berbagai macam masalah seperti kesalahan, dan melindungi PC anda dari virus.

  Muat turun aplikasi rasmi Iolo System Mechanic.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7
  Ingatan RAM 1 GB
  Penyimpanan 60MB

  3. Penjagaan Sistem IObit Advanced

  Sekarang, jika IObit Advanced SystemCare mempunyai reka bentuk antara muka yang terbaik antara lain. Di samping itu terdapat juga pelbagai ciri yang dimiliki.

  Anda dapat merapikan data pada HDD dan memperbaiki kesalahan pada sistem dengan satu klik. Di samping itu, IObit Advanced SystemCare akan berjalan dalam masa nyata.

  Jadikan prestasi PC anda terjaga setiap hari. Aplikasi ini sudah tentu dibayar dan anda boleh membelinya di laman web rasmi.

  Muat turun aplikasi IObit Advanced SystemCare rasmi.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows XP
  Penyimpanan 300MB

  4. Piriform CCleaner

  Selain digunakan pada telefon bimbit, CCleaner juga tersedia dalam versi PC yang dapat membersihkan RAM dengan satu klik, geng.

  Anda boleh memulihkan fail yang hilang, semasa menggunakan aplikasi Piriform CCleaner. Bukan hanya itu, terdapat juga ciri keselamatan untuk privasi dan penyemakan imbas fail.

  Muat turun aplikasi Piriform CCleaner rasmi.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Pelayan Windows 2003, 2008, dan 2012
  Ingatan -
  Penyimpanan -

  5. Razer Cortex: Game Booster

  Adakah anda suka bermain permainan?

  Sekiranya demikian, aplikasi pembersih RAM PC ini boleh menjadi andalan anda. Apatah lagi jika bukan Razer Cortex: Game Booster . Aplikasi ini dapat mengoptimumkan prestasi CPU untuk permainan.

  Selain itu ada juga fitur System Booster yang digunakan untuk menghapus data yang dianggap tidak penting dan cache di RAM yang tidak berguna juga akan diminimalkan.

  Supaya pengalaman permainan anda dapat berjalan dengan lebih lancar.

  Aplikasi Sistem Penalaan Razer Inc. MUAT TURUN
  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7
  Pemproses Pemproses 300 Mhz
  Ingatan RAM 256MB
  Penyimpanan 250MB

  Itulah 10 aplikasi pembersihan RAM untuk Android dan PC yang boleh anda gunakan secara percuma. Sekarang anda tidak perlu risau tentang cara membebaskan RAM agar peranti tidak ketinggalan.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai RAM atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan