Viral lagi! Inilah Cara Mudah Membuat Video Bersin Menjadi Panda

Di tengah viral dan banyak digunakan oleh pengguna media sosial, inilah cara untuk menjadikan video bersin sebagai panda, geng!

Seiring dengan perkembangan teknologi yang pesat berlaku hari ini, ia tentunya mempengaruhi sebilangan aplikasi telefon pintar yang juga kini semakin canggih, geng.

Sekiranya pada masa lalu anda hanya dapat merakam video standard tanpa ciri menarik, kini banyak aplikasi menyediakan produk mereka dengan penapis lucu, unik dan menarik.

Itulah yang kini menjadi trend di pelbagai platform media sosial dan banyak digunakan mulai dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

 • Cara Membuat Video Bersin Menjadi Panda
 • Aliran Penapis Video Panda

  Setelah sebelumnya, trend mengedit wajah yang semakin tua telah berkembang pesat dan digunakan secara meluas oleh hampir semua orang di pelbagai negara, akhir-akhir ini merupakan pemandangan trend penapis unik lain, kumpulan itu.

  Tetapi, kali ini bukan penapis foto tetapi penapis video yang dapat mengubah wajah pengguna menjadi panda lengkap dengan lingkaran hitam di matanya.

  Bukan hanya digunakan oleh orang dewasa, penapis unik ini juga banyak digunakan oleh ibu bapa untuk mengubah wajah bayi mereka, geng.

  Sumber gambar: twitter.com/@Mothership.SG

  Dalam video yang dimuat naik di Twitter @ Mothership.SG, sebilangan bayi tidak ketawa tetapi menangis ketakutan ketika melihat wajah mereka sendiri ketika menggunakan penapis ini.

  Tiba-tiba video ini berjaya menarik perhatian lebih dari 600 ribu orang dan membuat saya ingin tahu mengenai aplikasi apa dan bagaimana menggunakannya.

  Cara Membuat Video Bersin Menjadi Panda

  Mempunyai konsep yang unik dan lucu, penapis video panda ini ternyata cukup menarik bagi minat sebilangan orang yang ingin memeriahkan tren ini, geng.

  Selidiki kalibrasi, ternyata aplikasi yang menyediakan penapis video panda adalah aplikasi yang dibuat oleh syarikat teknologi dari China, iaitu TikTok .

  Nah, bagi anda yang ingin mencuba membuat video seperti ini tetapi tidak tahu bagaimana caranya, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang telah disediakan oleh Jaka di bawah.

  Langkah 1 - Muat turun aplikasi TikTok

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah memuat turun aplikasi TikTok di bawah.
  Aplikasi Video & Audio TikTok Pte. Ltd. MUAT TURUN
  • Sekiranya proses muat turun dan pemasangan selesai, maka paparan akan lebih kurang seperti berikut.

  Langkah 2 - Daftar atau Log masuk Akaun

  • Langkah seterusnya adalah mendaftar atau log masuk akaun TikTok dengan memilih menu "Saya" di sudut kanan bawah.

  • Sekiranya sebelum ini anda mempunyai akaun TikTok, maka anda memilih menu Log masuk . Tetapi, jika belum, anda boleh memilih butang Daftar dengan Nombor Telefon atau gunakan salah satu akaun media sosial.

  • Bagi anda yang baru mendaftar untuk akaun, maka setelah mendaftar anda mesti menetapkan tarikh lahir anda terlebih dahulu. Sekiranya demikian, pilih butang ikon anak panah .

  Langkah 3 - Pilih ikon tambah

  • Seterusnya, untuk mula membuat video TikTok baru, anda memilih butang ikon tambah , geng.

  • Sekiranya mikrofon, kamera, dan kebenaran lain muncul, cukup klik butang "Benarkan" .

  Langkah 4 - Pilih menu "Kesan"

  • Langkah seterusnya, anda memilih menu "Effects" kemudian cari dan pilih kesan panda.

  Langkah 5 - Rakam video

  • Setelah selesai memilih kesan panda, maka anda merakam video dengan menekan butang rakam merah.

  • Pada mulanya, anda akan menggunakan penapis topeng dengan gambar panda terlebih dahulu. Kemudian, kemudian apabila menganggukkan kepala, wajah anda akan berubah menjadi panda, geng.

  Langkah 5 - Simpan video

  • Selepas itu, anda menyimpan video yang dirakam dengan memilih butang ikon centang . Kemudian, pilih butang "Seterusnya" .
  • Pada peringkat ini, pastikan video yang ingin anda hantar juga disimpan ke galeri HP supaya dapat dikongsi dengan media sosial lain dengan mengaktifkan pilihan "Simpan ke Album" .

  • Seterusnya, anda memilih butang hantar . Pada peringkat ini, video anda berjaya disimpan di galeri, geng.

  Nah, itu, geng, langkah untuk membuat video bersin panda akhir-akhir ini viral di media sosial. Bagaimana untuk Ia mudah?

  Walaupun nampak remeh, namun filter ini cukup menghiburkan penggunanya. Terutama bagi ibu-ibu yang ingin membuli bayi mereka menggunakan penapis ini.

  Jadi, sekarang anda sudah bersedia untuk membuat video menggunakan saringan panda ini, geng?

  Baca juga artikel mengenai Penapis Video atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan