Adakah Anda Yakin Perkhidmatan VPN yang Anda Gunakan Selamat? Lihat di sini!

VPN harus membolehkan anda melakukan semua aktiviti di internet melalui jalan yang selamat agar privasi terjaga. Tetapi, adakah anda yakin bahawa perkhidmatan VPN yang anda gunakan selamat? Lihat di sini!

Menggunakan VPN (Virtual Private Network) adalah cara untuk memastikan bahawa semua lalu lintas penyemakan imbas anda di internet selamat dan disulitkan.

Tidak kira peranti anda disambungkan ke WiFi awam atau laman web apa yang anda buka. VPN harus membolehkan anda melakukan semua aktiviti di internet melalui jalan yang selamat agar privasi terjaga .

BACA JUGA
  • 7 Jenayah Teknologi Internet dan Cara Mencegahnya
  • Cara Mempercepat Sambungan Internet di PC, Komputer riba & Android | Naik 200%
  • 10+ Perkara PERCUMA di Internet yang Mesti Anda Cuba!

Adakah anda pasti perkhidmatan VPN yang anda gunakan berfungsi dengan baik?

Namun, jika VPN tidak dikonfigurasi dengan betul, ia mungkin tidak berfungsi dengan selamat. Tetapi bagaimana anda tahu jika VPN menjalankan tugasnya dengan betul? Dipetik dari PC World, inilah cara untuk memeriksanya.

Inilah kaedah untuk memeriksanya!

Sumber gambar: Foto: Moaa.org

Rangkaian internet sangat luas. Anda boleh menemui hampir semua perkara di dalamnya, termasuk mereka yang berniat jahat, bahkan penjenayah profesional.

Sekiranya anda tidak berwaspada, anda boleh menjadi mangsa pada bila-bila masa. Oleh itu, anda mesti menggunakan VPN, salah satunya adalah untuk melindungi Alamat IP atau Protokol Internet anda.

Salah satu kaedah mudah untuk memeriksa sama ada VPN berfungsi atau tidak, anda boleh melayari laman web IPLeak.net. Laman web ini memeriksa alamat IP anda dan maklumat lain termasuk WebRTC, DNS, torrenting, dan geolokasi. Sekiranya masih menunjukkan IP lalai komputer anda dan lokasi anda, itu bermaksud VPN tidak berfungsi.

Apa itu IP?

Alamat Protokol IP atau Internet adalah deretan nombor binari antara 32-bit hingga 128-bit yang digunakan sebagai alamat pengenalan untuk setiap komputer hos di rangkaian Internet di seluruh dunia.

Dengan kata lain, IP adalah identiti anda ketika berkeliaran di ruang siber. Dengan alamat IP, anda dikenali di dunia maya. Tetapi alamat IP ini bukanlah sesuatu yang statik. Ini bermaksud bahawa ia boleh berubah setiap kali peranti terputus dari pelayan Internet.

Terdapat beberapa sebab penting untuk menggunakan VPN dan menyembunyikan alamat IP ketika melayari. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

  • menyembunyikan lokasi geografi,

  • mengelakkan penjejakan web,

  • elakkan meninggalkan jejak digital,

  • dan untuk membuka laman web yang disekat.

Nah, bagaimana dengan anda? Adakah anda melakukan petua di atas supaya anda dapat melayari dengan selamat? Kongsi pendapat anda!

Artikel Berkaitan