5 Petua Membeli Telefon Pintar Langsung dari China

Banyak spesifikasi telefon pintar Cina layak menjadi unggulan. Sayangnya, kita agak sukar untuk membelinya kerana tidak semua dijual di Indonesia

Terkenal kerana murah, banyak telefon pintar dari China mempunyai spesifikasi unggulan. Sayangnya, kita agak sukar untuk membelinya kerana tidak semua produk dijual di Indonesia.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh membelinya tanpa perlu pergi ke China, melalui dalam talian. Bagi anda yang mempunyai rancangan untuk membeli telefon pintar dari China, pertimbangkan petua Jaka berikut, supaya selamat, tidak rugi, dan anda boleh menggunakannya tanpa halangan.

BACA JUGA
  • 10 Permainan Terbaik Sepanjang Tahun 2017
  • 10 Permainan Pengembaraan Terbaik di Android 2017

5 Petua Membeli Telefon Pintar Langsung dari China

Spesifikasi Perbandingan

Terdapat banyak varian telefon pintar dari China dari pelbagai jenama yang menawarkan spesifikasi menarik yang boleh anda beli. Pastikan, anda memilih produk yang tepat dengan membandingkan spesifikasi terlebih dahulu, mengingat proses pengembalian wang akan menjadi kerumitan. Untuk produk, telefon pintar dari Meizu , Huawei , Lenovo atau LeeEco adalah cadangan terbaik.

Periksa Liputan Rangkaian

Terdapat perbezaan dalam rangkaian selular di China, terutama untuk telefon pintar dengan pengendali bundling China Mobile yang mempunyai frekuensi LTE yang berbeza sehingga anda tidak dapat menggunakannya di sini. Sebelum membuat pesanan, anda boleh menyemak sokongan rangkaian internet melalui laman web ini dengan memasukkan jenama telefon pintar, jenis telefon pintar dan negara.

Pilih Laman Dalam Talian Terbaik

Penipuan seperti telefon pintar terpakai dan palsu, proses penghantaran lambat, ketersediaan stok kepada perkhidmatan pelanggan yang kurang responsif adalah beberapa perkara yang membuat malas membeli-belah dalam talian. Oleh itu, pastikan anda membuat pesanan melalui laman web yang dipercayai agar pesanan yang anda terima adalah seperti yang diharapkan dan memuaskan.

Setakat ini, terdapat beberapa laman web dalam talian di China yang mempunyai kredibiliti yang baik, seperti Gearbest, AliExpress, Geekbuying dan Banggood.

Hitung Cukai dan Kos Penghantaran

Anda perlu tahu, harga rasmi yang dipaparkan di laman web bukanlah jumlah harga yang akan anda bayar kerana tidak termasuk penghantaran dan cukai. Untuk kos penghantaran ekspres, sekurang-kurangnya anda harus membelanjakan 100 ribu rupiah, tidak termasuk penghantaran tempatan ke bandar anda. Namun, terdapat juga beberapa kedai dalam talian yang besar yang menawarkan promosi penghantaran percuma dengan jangka masa lebih dari 2 minggu.

Mengenai cukai, anda yang membeli-belah dalam talian dengan nilai nominal di atas US $ 50 mesti membayar duti import. Mengenai jumlah bayaran yang akan anda bayar akan ditentukan berdasarkan jumlah pembelian termasuk biaya pengiriman, kemudian dibayar oleh kurir ketika barang dikirim ke rumah anda.

Pasang Google Apps

Android sangat maju di China. Tetapi, hampir semua pengeluar dari China tidak memasukkan perkhidmatan Google dalam telefon pintar dan menggantinya dengan aplikasi buatan sendiri mengikut peraturan pemerintah China.

Sudah tentu, telefon pintar Android tanpa Google Apps akan terasa tidak berguna jika digunakan di Indonesia. Apabila pesanan telefon pintar anda tiba, perkara pertama yang perlu anda pasang ialah aplikasi Google untuk menjadi pemandu harian yang menyeronokkan!

5 petua di atas yang boleh anda lakukan semasa membeli telefon pintar dari China . Adakah anda mempunyai petua lain? Kongsi di ruangan komen, ya!

Artikel Berkaitan