Adakah Selamat Tidak Membeli Alat dari KickStarter, Indigogo, et al?

KickStarter dan IndieGogo adalah dua platform crowdfunding yang sering menjadi sumber dana untuk teknologi terobosan terkini. Soalannya tidak selamat, bagaimana ia berfungsi, dan kelebihan dan kekurangannya.

Bagi anda yang selalu mengikuti perkembangan teknologi, tentu anda sudah biasa dengan istilah " crowdfunding ". Bagi anda yang tidak tahu, crowdfunding atau penggalangan dana adalah kaedah alternatif pembiayaan perniagaan yang cukup popular di alam maya.

Cukup crowdfunding adalah amalan membiayai projek atau perniagaan melalui usaha sama dan dibiayai oleh masyarakat umum yang berjaya dihubungkan dengan idea pemilik projek.

BACA JUGA
  • Pengumpulan Dana Peribadi, ciri Facebook yang membolehkan anda mengumpulkan dana
  • Bukan Hanya Bitcoin, 7 Mata Wang Digital Paling Berharga di Dunia
  • Mahu kelihatan keren? 7 Alat ini mesti anda gunakan pada tahun 2017!

Adakah Selamat Tidak Membeli Alat dari Hasil Crowdfunding?

KickStarter dan IndieGogo adalah dua platform crowdfunding yang sering menjadi sumber dana untuk teknologi terobosan terkini. Soalannya tidak selamat, bagaimana ia berfungsi, dan kelebihan dan kekurangannya. Itulah yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini.

Bagaimana Crowdfunding Berfungsi

Umumnya crowdfunding dibuat dalam platform web di mana pemilik projek bertemu dengan orang ramai yang menyediakan dana. Pemilik projek akan menawarkan produk atau perkhidmatan sebagai timbal balik.

Terdapat tiga pihak yang terlibat dalam platform crowdfunding, iaitu pemilik projek, penyokong (orang ramai yang memberikan sokongan kewangan), dan penyedia platform (seperti Kickstarter, IndieGoGo, dan RocketHub). Ketiga-tiga pihak mempunyai peranan masing-masing dalam mewujudkan ekosistem yang dapat menampung keperluan setiap pihak.

Kelebihan Crowdfunding

Di sini kita bercakap mengenai crowdfunding dalam dunia teknologi. Maksudnya ialah pemilik projek menawarkan produk inovatif, baik itu aksesori atau yang lain. Beberapa contoh projek crowdfunding baru-baru ini seperti:

  • Superscreen: Yang menawarkan skrin (tablet) tambahan yang lebih besar untuk telefon pintar.
  • C-Safe Mobile Pocket Lock: Kunci mekanikal yang dipatenkan pertama di dunia yang secara fizikal dapat melindungi telefon pintar dari pencopet atau kerana anda menjatuhkannya secara tidak sengaja. Telefon pintar akan berada di dalam poket anda dan berada dalam kawalan anda sepenuhnya.
LIHAT ARTIKEL

Ya, ada pelbagai alat menarik yang boleh anda perolehi dengan crowdfunding. Sebahagian daripada mereka sangat mengagumkan, terutamanya jika idea pemilik projek berkaitan dengan anda, dan itu bermakna anda benar-benar menyokong projek mereka. Harganya juga jauh lebih murah daripada harga biasa apabila dilepaskan kemudian.

Kekurangan Pengumpulan Wang

Walaupun begitu, itu tidak bermakna tidak ada risiko. Banyak projek yang berjaya tanpa masalah, tetapi ada yang gagal. Berikut adalah beberapa kelemahan untuk crowdfunding:

  • Mesti sanggup menunggu. Biasanya terdapat anggaran jangkaan ketika produk siap dihantar, boleh memakan waktu berbulan-bulan.
  • Tidak ada bayaran balik. Ya, jika kempen gagal, tidak ada pembayaran balik yang jelas.
  • Kualiti yang tidak sesuai. Tidak sedikit yang kecewa dengan kualiti produk mereka dan tidak seperti yang dijanjikan.

Crowdfunding mendorong sesiapa sahaja untuk membuat karya dan inovasi. Anda juga boleh menjadi pencipta projek dan memohon pembiayaan crowdfunding. Namun, tidak semua idea bernas mendapat sokongan hebat.

Sudah tentu ada risiko ketika anda menjadi penyokong, tetapi menjadi sebahagian daripada inovasi pastinya menjadi kebanggaan. Crowdfunding semestinya sangat selamat, tentunya anda juga harus benar-benar memperhatikan projek ini dengan baik. Apa pendapat kamu?

Baca juga artikel mengenai Crowdfunding atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan