Inilah Cara Menghilangkan Virus di Laptop & PC dengan Mudah, Berkesan 100%!

Komputer riba atau komputer anda menghadapi masalah kerana virus? Mudah, Jaka mempunyai beberapa cara untuk membersihkan virus pada komputer riba / komputer secara praktikal

Pada setiap peranti yang disambungkan ke internet, tidak akan pernah ada kemungkinan jika peranti tersebut akan terus dihantui oleh nama virus tersebut .

Ya, apabila komputer riba atau alat kita diserang virus, itu adalah mimpi buruk yang menjadi kenyataan.

Sebabnya, ini membolehkan anda kehilangan data yang ada dan sistem operasi yang anda jalankan.

Bagaimana anda menyingkirkan virus pada komputer riba & komputer? Untuk mengetahui lebih lanjut, teruskan menonton artikel Jaka berikut, geng!

 • Cara Menghilangkan Virus di Laptop & Komputer Tanpa Antivirus
  • Gunakan Prompt Perintah
  • Lumpuhkan Perkhidmatan Mencurigakan Melalui Pengurus Tugas
 • Cara Membersihkan Virus di Laptop & Komputer dengan Antivirus Lalai

  Biasanya, untuk menyingkirkan virus , anda pasti akan menggunakan perisian antivirus percuma. Dalam versi terbaru Windows, sebenarnya sudah memasang program Antivirus, geng.

  Selain anda tidak perlu repot mencari & memuat turun antivirus di komputer riba / komputer anda, anda juga tidak perlu risau program ini akan mengisi memori PC anda.

  Bagaimana cara menghapus virus pada komputer riba di PC menggunakan Antivirus? Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Sekiranya anda mempunyai sistem operasi Windows 10 yang terpasang di komputer riba / komputer anda, maka anda boleh mencari program lalai yang disebut Windows Security . Sebenarnya, program ini juga telah tersedia sejak Windows XP, tetapi Windows Security berfungsi lebih baik pada versi sistem operasi terkini.

  • Buka perisian Windows Security PC dengan mengklik Start , kemudian ketik 'Windows Security'. Klik pada hasil yang muncul.

  • Buka aplikasi Windows Security . Kemudian, pilih pilihan Perlindungan Virus & Ancaman .
  • Kemudian, pilih pilihan Scan Options untuk memilih jenis imbasan yang anda mahukan.
  • Pilih Imbasan Penuh jika anda ingin memeriksa semua data pada komputer riba / PC anda. Pilihan ini memerlukan masa yang lama bergantung pada spesifikasi komputer anda.

  • Sekiranya anda ingin mengesan virus dengan cepat, anda boleh memilih Quick Scan . Nah, jika misalnya anda hanya ingin memeriksa pemacu tertentu, anda boleh memilih Imbasan Tersuai .

  • Setelah memilih pilihan di atas, pilih Pindai sekarang untuk mula mengimbas virus pada komputer riba atau PC anda.

  • Tunggu sehingga proses selesai. Virus pada komputer riba akan dikesan dan anda akan diberi pilihan untuk menghapus virus tersebut. Ia mudah, bukan?

  Cara Menghilangkan Virus di Laptop & Komputer Tanpa Antivirus

  Dalam kaedah ini, Jaka akan memberikan cara anti-arus perdana. Baiklah, berikan sahaja cara kepada Jaka untuk menyingkirkan virus di komputer tanpa antivirus .

  1. Gunakan Prompt Perintah

  Menggunakan Command Prompt adalah cara untuk menyingkirkan virus di komputer tanpa antivirus pertama yang diberikan oleh Jaka kepada anda. Ingat, baca yang terbaik agar kesalahan tidak berlaku semasa pelaksanaan, paham?

  • Pertama, klik Mula , dan taipkan cmd . Sekiranya dijumpai, jangan bermain hanya klik. Anda mesti klik kanan untuk menjalankan sebagai pentadbir. Jadi, Jalankan sebagai pentadbir .
  • Sebagai contoh, yang anda mahu pergi ialah pemacu D, kemudian ketik dir D: attrib -s -h / s / d. dan tekan enter. Sekiranya anda ingin memeriksa pemacu selain D, maka anda hanya perlu mengganti huruf D dengan lokasi pemacu yang anda miliki.
  • Selepas anda melakukannya, command prompt akan meneroka pemacu yang dipilih dan memuatkan semua fail pada pemacu tersebut.
  • Kemudian, cari fail yang tidak biasa dalam format .EXE , jika anda belum pernah memasangnya sebelum ini, hapus fail tersebut melalui command prompt ini.
  • Sekiranya tidak dapat dihapus, anda boleh mencari sendiri di Run , dan memadam failnya. Anda juga dapat menggunakan REGEDIT dengan memulai > Jalankan > Regedit > Edit > Cari > masukkan nama file virus yang anda temukan di command prompt, dan hapus semua registri termasuk folder sekalipun.

  2. Nyahaktifkan Perkhidmatan Mencurigakan melalui Pengurus Tugas

  Tambahan pula, jika anda masih ingin tahu sama ada komputer anda mempunyai virus atau tidak, anda boleh melihatnya di task manager . Bingung betul, mengapa boleh menggunakan pengurus tugas. Ok, Jaka beritahu saya bagaimana untuk menyingkirkan virus di komputer tanpa antivirus yang sangat kuat ini.

  • Pertama, buka pengurus tugas dengan menekan CTRL + SHIFT + ESCAPE . Lihat, jika ada perkhidmatan yang mencurigakan, matikannya.
  • Kemudian, jalankan MSConfig .
  • Langkah seterusnya, setelah memasuki Konfigurasi Sistem , masukkan pilihan Perkhidmatan . Anda mesti membuang semua bidang cek yang mencurigakan untuk anda. Fikirkan tentang apa yang telah anda pasang, jadi anda tahu sama ada perkhidmatan ini berkaitan dengan yang anda pasang atau tidak.
  • Selepas itu, masukkan Permulaan . Di sini anda akan melihat fail mana yang anda rasa mencurigakan. Tandakannya.
  • Sekarang, buka command prompt , kemudian cari fail dengan nama yang mencurigakan. Padamkan fail melalui CMD , sama dengan kaedah pertama.

  Sekarang, maklumat tentang cara menyingkirkan virus di komputer tanpa antivirus. Adakah kaedah ini sukar untuk anda? Tidak, anda pintar, pasti perkara seperti ini sangat mudah.

  Tuliskan pendapat dan pengalaman anda setelah anda mencubanya.

  Artikel Berkaitan