20 Filem Seram dan Seram Terbaik, Terutama untuk Orang Berani!

Adakah anda suka menonton filem hantu yang paling menakutkan dari seluruh dunia? Sekiranya demikian, anda mesti menonton senarai Jalantikus versi filem seram terbaik dan paling menakutkan (Kemas kini 2020)

Bagaimana perasaan anda ketika menonton filem seram? Sekiranya Jaka, sungguh, teruja, takut, tetapi juga sangat ingin tahu, geng.

Walaupun ia dianggap hanya rutin, filem hantu terbukti memberi kesan positif kepada kesihatan, anda tahu. Selain itu, menonton filem yang menakutkan dengan crush juga terbukti dapat menjadikan PDKT lebih lancar.

Nah, jika anda ingin menguji keberanian anda, Jaka telah menyiapkan 20 filem seram paling menakutkan di dunia yang dijamin akan menakut-nakutkan anda jika anda tidak mempunyai keberanian.

Berani menonton? Pasti akan ada banyak filem seram yang menakutkan anda!

 • Filem Seram Hollywood Terbaik
 • Filem Seram Thai Yang Menakutkan
 • Filem Seram Jepun yang menakutkan
 • Senarai Filem Seram Paling Seram Sepanjang Masa dari Seluruh Dunia

  Filem seram sebenarnya mempunyai kategori yang sangat luas, anda tahu. Mulai dari filem hantu, filem mengenai syaitan, filem kerasukan, filem sadis, dan banyak lagi.

  Kategori ini juga boleh dikelompokkan mengikut wilayah. Terdapat filem seram Hollywood, Thailand, Jepun, Indonesia, dan lain-lain.

  Filem Hantu Paling Menakutkan di Indonesia

  Pertama sekali, Jaka akan meninjau beberapa filem hantu yang paling menakutkan, geng. Walaupun tidak begitu terkenal dengan filem seram asing, tetapi kualiti filem Indonesia tidak kurang hebatnya, anda tahu!

  1. Layanan Iblis - 2017

  Diadaptasi dari filem seram tahun 80-an dengan tajuk yang sama, filem seram seram ini, berjaya mendapat lebih daripada 4 juta penonton di Indonesia sahaja!

  Kisah filem hantu yang menakutkan ini sangat ringkas. Sebuah keluarga diganas hingga mati oleh sekumpulan makhluk ghaib yang menakutkan setelah kematian ibu kandungnya.

  Dari awal hingga akhir filem ini anda tidak akan dapat meneka jalan cerita yang dipaparkan dengan rapi dalam filem ini. Sememangnya, jika filem ini diminta oleh versi Indonesia dari filem hantu yang paling menakutkan.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h47m
  Pengarah Joko Anwar
  Pemain Tara Basro


  Bront Palarae

  Skor IMDB 6.9 / 10

  2. Rumah Dara - 2009

  Rumah Dara , juga dikenali sebagai Macabre sebagai judul antarabangsa, adalah filem seram slasher yang memuat banyak adegan pembunuhan sadis.

  Mengisahkan sekumpulan orang yang dijamu makan di rumah seorang wanita yang mereka selamatkan. Nampaknya, keluarga wanita itu adalah psikopat yang juga kanibal.

  Filem ini berdasarkan filem pendek ini yang diarahkan oleh Mo Brothers . Oh ya, filem ini juga menjadi filem Indonesia pertama yang dilarang di Malaysia kerana adegan kejamnya.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1m35m
  Pengarah Kimo Stamboel
  Pemain Shareefa Daanish


  Ario Bayu

  Skor IMDB 6.5 / 10

  3. Orang kafir: Bersekutu dengan Syaitan - 2018

  Infidel adalah filem seram yang dilancarkan pada tahun 2018. Kisahnya bermula dengan kematian bapa dari keluarga yang tidak diketahui sebabnya.

  Dukun di kampung itu juga mati secara tiba-tiba dan rumahnya terbakar sehingga terbakar. Misteri apa yang sebenarnya siap mengancam nyawa mereka?

  Filem seram yang menakutkan ini pantas disandingkan dengan Penyembah Iblis. Menurut Jaka, ini adalah salah satu filem seram Indonesia yang paling menakutkan!

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h 37m
  Pengarah Azhar Lubis
  Pemain Anak perempuan Ayudya


  sudah Permatasari

  Skor IMDB 7.3 / 10

  4. Sebelum Pilihan Iblis - 2018

  Sekiranya filem seram menakutkan berjudul Before the Devil Picks mengisahkan seorang gadis bernama Alfie dengan latar belakang keluarga yang tidak harmoni sama sekali.

  Sudah lama tidak berjumpa dengan bapanya, Alfie kemudian mengetahui keadaan ayahnya yang sakit parah dan mati kerana penyakit yang tidak diketahui.

  Bersama Maya, adik perempuannya, mereka berdua menyingkap sisi ayah yang gelap dan mengerikan yang telah disembunyikan.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1m 50m
  Pengarah Timo Tjahjanto
  Pemain Chelsea Islan


  Samo Rafael

  Skor IMDB 7.1 / 10

  5. Kuntilanak (Francais) - 2006 hingga 2018

  Kuntilanak menceritakan kisah seorang gadis bernama Samantha yang mempunyai kemampuan sihir untuk memanggil kuntilanak dan mematuhi perintahnya.

  Sementara itu, dalam filem sekuel berjudul Kuntilanak 2 dan Kuntilanak 3, Samantha berusaha mematahkan 'kutukan' Kuntilanak.

  Pada tahun 2018, filem Kuntilanak dimulakan semula dengan jalan cerita dan semua pemain baru. Bagi Jaka, francais Kuntilanak adalah filem hantu paling menakutkan yang pernah ditonton Jaka.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1j 30m (berbeza mengikut filem)
  Pengarah Rizal Mantovani
  Pemain Julie Estelle


  Permaisuri Felisha

  Filem Seram Hollywood Terbaik

  Selanjutnya, Jaka akan membincangkan filem hantu paling mengerikan di dunia produksi Hollywood. Setelah menonton filem-filem ini, anda dijamin akan merasa ngeri ketika tidur sendirian.

  1. Midsommar - 2019

  Kalau difikirkan, saya rasa tidak ada filem hantu 2019 yang membuat penonton gemetar ketakutan selain Midsommar . Walaupun tidak hantu-hantu, filem ini berjaya trauma.

  Mengisahkan sekumpulan pemuda yang dijemput datang ke festival musim panas di Sweden. Sebenarnya, perayaan dan mazhab ini menyimpan rahsia yang mengerikan.

  Tidak seperti filem seram terbaik secara amnya, Midsommar sebenarnya memaparkan seram itu di waktu siang. Sebenarnya, tidak ada adegan seram yang berlaku pada waktu malam.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 2h7m
  Pengarah Ari Aster
  Pemain Florence Pugh


  Vilhelm Blomgren

  Skor IMDB 7.2 / 10
  Skor Tomten busuk 83%

  2. Bersinar - 1980

  Diambil dari karya novel Stephen King, The Shining adalah filem legenda, walaupun ia tidak termasuk dalam filem seram terbaru tahun 2000-an.

  Menggabungkan horor, thriller-psychology dan misteri, menjadikan filem ini sangat pintar dalam membungkusnya sebagai filem seram Hollywood terbaik yang pernah dibuat.

  Menceritakan kisah keluarga yang ditugaskan untuk menjaga Hotel Overlook di mana semua kejadian gila, mengerikan dan misteri terus berlaku.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 2 jam 40 m
  Pengarah Stanley Kubrick
  Pemain Jack Nicholson


  Danny Lloyd

  Skor IMDB 8.4 / 10
  Skor Tomten busuk 86%

  3. The Exorcist - 1973

  Pengusir itu menceritakan kisah seorang gadis kecil yang dikuasai oleh iblis dan ibunya yang berusaha sedaya upaya untuk menyembuhkan anak perempuannya melalui ritual pengusiran .

  Filem ini bahkan memenangi 10 pencalonan piala oscar dan memenangi dua daripadanya. Walaupun terdapat banyak filem yang meniru, tidak ada yang dapat menyaingi kengerian yang ditawarkan oleh filem ini.

  Bagi Jaka, versi asal filem ini masih merupakan versi filem hantu paling mengerikan di Hollywood. Jangan mengakui kekasih seram jika anda belum menonton filem ini.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 2 jam 13 m
  Pengarah William Friedkin
  Pemain Linda Blair


  Max von Sydow

  Skor IMDB 8/10
  Skor Tomten busuk 86%

  4. The Babadook - 2014 (filem seram paling menakutkan di dunia)

  The Babadook adalah gabungan filem seram hantu yang menakutkan dan thriller psikologi yang membuat anda mengalami mimpi buruk.

  Bermula dari ketakutan Amelia terhadap mimpi buruk yang terus dia alami dan kegelisahan Samuel tentang raksasa yang tinggal di almari bilik tidurnya, filem ini akan menahan ketakutan dari awal hingga akhir.

  Bahkan hingga akhir filem ini, kita bingung untuk membezakan apakah apa yang berlaku pada Amelia dan Samuel benar-benar nyata.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1m35m
  Pengarah Jennifer Kent
  Pemain Essie Davis


  Daniel Henshall

  Skor IMDB 6.8 / 10
  Skor Tomten busuk 98%

  5. Warisan - 2018

  Filem seram 2018 berjudul turun-temurun mengisahkan sebuah keluarga yang mati satu persatu setelah nenek mereka meninggal.

  Kematian yang dialami oleh ahli keluarga mereka juga tidak wajar dan membuat ibu kandung mereka tertekan. Inilah permulaan kehancuran keluarga yang pada awalnya harmoni.

  Filem itu sendiri kontroversial kerana ulasannya berbeza. Sekiranya anda takut dengan filem ini, baca sahaja Ulasan Filem Keturunan terlebih dahulu. Ini adalah salah satu filem seram asing yang menurut Jaka sangat menakutkan!

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 2h7m
  Pengarah Ari Aster
  Pemain Milly Shapiro


  Toni Collette

  Skor IMDB 7.3 / 10
  Skor Tomten busuk 89%

  Filem Seram Thai Yang Menakutkan

  Walaupun banyak menghasilkan filem romantik terbaik, sebenarnya Thailand juga merupakan salah satu negara pengeluar filem seram terbaik di dunia. Sebenarnya, banyak filem dibuat semula oleh Hollywood.

  1. Sendiri - 2007

  Filem seram Jepun Sendiri mengisahkan sepasang saudara kembar bersaudara yang mempunyai kehidupan dan keperibadian yang sangat berbeza.

  Salah seorang dari mereka cemburu dengan kehidupan adiknya dan mempunyai hati untuk membunuh adiknya sendiri, demi seorang lelaki.

  Satu persatu kejadian mengerikan menimpa salah seorang saudara kembar. Adakah ini ada kaitan dengan kematian saudara kembar itu?

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h45m
  Pengarah Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
  Pemain Marsha Wattanapanich


  dan lain lain

  Skor IMDB 6.6 / 10

  2. Shutter - 2004

  Shutter menceritakan tentang seorang jurugambar bernama Tun yang mengalami kemalangan dengan kekasihnya. Mereka memukul seorang gadis di pinggir jalan, tetapi Tun melarikan diri.

  Sejak itu, Tun selalu diikuti oleh bayangan aneh dalam setiap foto yang diambilnya. Lebih-lebih lagi, kepala dan bahu Tun selalu terasa berat dan sakit.

  Adakah terdapat hubungan antara kesakitan yang dirasakan Tun, hantu dalam foto Tun, dan mangsa yang dilanggar? Filem ini sangat popular di Hollywood.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h 37m
  Pengarah Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
  Pemain Ananda Everingham


  Feawfao Sudswingringo

  Skor IMDB 7.1 / 10
  Skor Tomten busuk 56%

  3. Tanah Ladda - 2011

  Ladda Land menceritakan kisah sebuah keluarga yang baru berpindah di kawasan perumahan baru, bukan kedamaian tetapi keganasan yang mereka dapati.

  Anak perempuan mereka paling sering diganas oleh tokoh hantu di kompleks itu, namun ayahnya sama sekali tidak mempercayainya.

  Perlahan tapi pasti, nuansa seram filem hantu Thailand ini benar-benar tegang dan sangat misteri. Adalah wajar bahawa filem hantu Thailand ini adalah salah satu filem hantu yang paling menakutkan di dunia.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 2m 5m
  Pengarah Sopon Sukdapisit
  Pemain Udomsilp Sutatta


  Saharat Sangkapreecha

  Skor IMDB 6.4 / 10

  4.4Bia - 2008

  4Bia adalah filem antologi yang mengandungi 4 lakonan, yang mempunyai 4 kisah yang berbeza, tetapi ada sedikit kesinambungan di antara mereka.

  Setiap filem berdurasi 1 jam, jadi kengerian yang ada dalam setiap filem sangat ketara. Tidak akan merasakan jalan cerita dengan cepat dalam filem ini.

  Jaka sangat menyukai salah satu kisah dalam filem seram Thai ini di bahagian "Pramugari dan Puteri Jepun." Dijamin membuat anda tidak dapat tidur.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 4 jam
  Pengarah Banjong Pisanthanakun, Paween Purijitpanya, Parkpoom Wongpoom, Youngyooth Thongkonthun
  Pemain Maneerat Kham-uan


  Permpoonpatch Termasuk

  Skor IMDB 6.7 / 10

  5. Akan Datang - 2008

  Coming Soon mengisahkan seorang pengusaha pawagam yang mengalami keganasan yang mengerikan setelah menonton filem berjudul 'semangat ingin tahu'.

  Selain menjadi teror, watak utama dalam filem ini juga menemui jalan buntu, ketika dia ingin menyelesaikan misteri itu, yang selama ini mengganggunya.

  Pada akhir filem, anda tidak akan menyangka bahawa hantu yang mengganasnya selama ini adalah ... Bagaimanapun, plotnya benar-benar berpusing, deh!

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1m35m
  Pengarah Sopon Sukdapisit
  Pemain Vorakarn Rojjanavatchra


  Sarinrat Thomas

  Skor IMDB 6.1 / 10

  Filem Seram Jepun yang menakutkan

  Siapa kata filem Jepun hanya mengandungi anime yang digemari oleh wanita? Filem seram yang dibuat di Jepun adalah salah satu filem paling dahsyat di Asia dan dunia, anda tahu!

  1. Ju-on: The Grudge - 2002

  Ju-on: The Grudge memfokuskan kisah Rika sebagai pegawai Pusat Kebajikan Masyarakat di Jepun yang ditugaskan untuk memeriksa keluarga di sebuah rumah lama.

  Perlahan tapi pasti, Rika mengalami gangguan pelik di rumah. Rika sangat tidak selesa dan terganggu di rumah itu.

  Bolehkah Rika melepaskan diri dari keganasan? Oh ya, dalam filem ini anda akan diperkenalkan dengan sosok hantu bernama Kayako yang merasa ngeri.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1 jam 43 m
  Pengarah Takashi Shimizu
  Pemain Megumi Okina sebagai


  Misaki Ito

  Skor IMDB 6.7 / 10

  2. Cincin - 1998

  Adakah anda mahu menonton kisah asal hantu Jepun Sadako yang legenda? Nah, inilah kisah asalnya.

  Ring menceritakan kisah video misteri yang dikatakan membuat orang yang menonton video itu mati seminggu setelah menontonnya.

  Filem ini terus dibuat semula dengan pelbagai tajuk dan pelbagai versi, tetapi, menurut Jaka, versi asalnya masih terbaik.

  Filem cincin adalah filem hantu paling mengerikan yang boleh membuat Jaka trauma ketika menontonnya. Tidak hairanlah filem ini benar-benar legenda.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h36m
  Pengarah Hideo Nakata
  Pemain Nanako Matsushima


  Yoko Takeuchi

  Skor IMDB 7.3 / 10
  Skor Tomten busuk 97%

  3. Satu Panggilan Tidak dijawab - 2003

  One Missed Call mempunyai kisah yang agak serupa dengan Ring. Keganasan hantu Jepun dalam filem ini muncul melalui panggilan / mel suara misteri yang terus mengganggu satu orang demi seorang.

  Lebih teruk lagi, kematian akibat panggilan tidak dijawab sangat mengerikan dan membuat kita gementar.

  Filem One Missed Call itu sendiri telah diadaptasi oleh pelbagai negara, termasuk Hollywood. Filem seram Jepun sememangnya wajar digemari, geng!

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1m 52m
  Pengarah Takashi Miike
  Pemain Kou Shibasaki


  Shinichi Tsutsumi

  Skor IMDB 6.2 / 10
  Skor Tomten busuk 42%

  4. Nadi - 2001

  Sekiranya pada masa ini anda ingin mencari perkara aneh di Deep Web, saya rasa anda harus menonton filem seram bernama Pulse untuk bertaubat, deh!

  Menceritakan kisah pengembaraan Kudo yang secara tidak sengaja menjumpai laman web yang mencabarnya untuk melihat hantu.

  Seorang demi seorang dia menemui kematian yang tidak wajar di sekitar orang yang dia kenal. Adakah ada kaitan dengan laman hantu yang dibukanya?

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1 h 59 m
  Pengarah Kiyoshi Kurosawa
  Pemain Michi Kudo


  Ryosuke Kawashima

  Skor IMDB 6.6 / 10
  Skor Tomten busuk 74%

  5. Audisyen - 1999

  Sebenarnya, tidak ada satu pun tokoh hantu dalam filem seram ini yang disebut Audition . Walau bagaimanapun, filem ini benar-benar gila dan membuat anda berasa seperti mahu muntah.

  Filem ini mengisahkan Shigehiru Aoyama yang memutuskan untuk mengadakan uji bakat untuk mencari isteri baru. Dia bertemu dengan sosok wanita misteri yang dia cintai.

  Kononnya, 20 minit terakhir filem ini sungguh mengerikan dan akan membuatkan anda tidak dapat tidur atau makan berhari-hari.

  PerincianMaklumat
  Tempoh Filem 1h 55m
  Pengarah Takashi Miike
  Pemain Eihi Shiina


  Jun Kunimura

  Skor IMDB 7.2 / 10
  Skor Tomten busuk 81%

  Itulah cadangan filem hantu paling mengerikan yang diberikan Jaka kepada anda. Jaka dapat menjamin bahawa anda akan takut atau sekurang-kurangnya parno, deh!

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com.

  Baca juga artikel mengenai Filem Hantu atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan