Cara Membuka Corak Telefon Bimbit Yang Lupa dengan Mudah, Pasti Berfungsi!

Lupa corak telefon bimbit sehingga telefon terkunci dan tidak dapat dibuka? Jangan panik! Anda boleh mencuba membuka kunci corak telefon bimbit yang dilupakan di bawah. Dijamin mudah!

Untuk privasi dan keselamatan, anda mesti mengunci telefon anda menggunakan kata laluan . Salah satu bentuk kata laluan yang boleh dipilih adalah kata laluan dalam bentuk corak .

Dengan kata laluan ini, anda hanya perlu menyambungkan beberapa titik untuk membentuk corak tertentu. Anda juga harus mengulangi corak untuk membuka kunci telefon bimbit.

Tetapi, apa yang berlaku jika anda melupakan corak telefon bimbit dan telefon bimbit akhirnya terkunci, geng? Mesti betul-betul keliru, bukan?

Tenanglah! Jaka mempunyai cara untuk membuka kunci corak telefon bimbit yang boleh anda lakukan dengan mudah, walaupun tanpa perlu menghilangkan data dan tetapan semula kilang! Semak!

 • Manfaatkan Cari Peranti Saya
 • Buat Kerosakan Skrin Kunci
 • Cara Membuka Corak Telefon Bimbit Terlupa Lain ...
 • Cara Membuka Corak HP yang Lupa

  Telefon Android yang terkunci kerana corak terlupa dapat disebabkan oleh sejumlah hal, misalnya, telefon bimbit yang sudah lama tidak digunakan, atau seseorang dengan sengaja menggodam telefon bimbit anda.

  Sekarang, untuk mengatasi masalah umum yang dihadapi oleh pengguna Android ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan. Ayuh, pertimbangkan penjelasan berikut!

  1. Gunakan Ciri Corak Lupa

  Pertama, anda boleh menggunakan fitur Forgot Pattern yang dapat diakses setelah sejumlah entri pengesahan keselamatan yang salah ketika membuka kunci layar.

  Di sini, anda hanya memerlukan telefon Android dengan sambungan internet yang stabil dan akaun Gmail yang berdaftar. Untuk langkah lengkap, periksa di bawah, ya!

  - Langkah 1: Anda dapat mengakses menu Forgot Pattern setelah melakukan sejumlah kesalahan semasa anda membuka telefon Android anda.

  - Langkah 2: Selanjutnya anda akan diminta untuk Masuk ke akaun Gmail yang didaftarkan pada telefon pintar Android.

  - Langkah 3: Nanti anda akan diberi pilihan untuk menukar kata laluan, corak atau PIN anda. Setelah diganti, anda akan dibawa ke laman utama.

  - Langkah 4: Anda boleh menggunakan kata laluan, corak atau PIN baru. Anda juga boleh mematikan ciri keselamatan ini pada menu Tetapan telefon pintar.

  2. Manfaatkan Cari Peranti Saya

  Langkah seterusnya, anda boleh mengakses laman web Cari Peranti Saya melalui komputer riba atau komputer anda.

  Kaedahnya juga mudah, sungguh! Sebenarnya, anda juga tidak perlu menghapus data penting pada memori dalaman,.

  - Langkah 1: Buka aplikasi penyemak imbas di PC atau komputer riba, kemudian lawati laman web Cari Peranti Saya . Jangan lupa log masuk dengan akaun Gmail anda yang berdaftar!

  - Langkah 2: Anda akan menghadapi 3 pilihan, iaitu Mainkan Suara, Peranti Selamat, dan Padam Peranti. Pilih menu Secure Device dan anda akan dibawa ke halaman pertukaran kata laluan.

  - Langkah 3: Tukar ke kata laluan baru yang akan digunakan pada telefon Android anda kemudian, geng.

  - Langkah 4: Setelah selesai, telefon Android anda akan tetap terkunci, tetapi anda dapat membukanya dengan kata laluan yang baru anda buat di laman web Cari Peranti Saya .

  3. Buat Crash Lockscreen

  Sekiranya anda masih menggunakan telefon pintar dengan sistem operasi Android 5.0 hingga 5.1.1 aka Lollipop , anda boleh memanfaatkan bug dalam bentuk lubang keselamatan dengan membuat crash pada skrin kunci.

  - Langkah 1: Buka menu Panggilan Kecemasan . Kemudian anda hanya menaip * di pendail sehingga watak penuh dan tidak dapat ditambahkan lagi.

  - Langkah 2: Seterusnya, anda hanya perlu menyalin watak terlebih dahulu. Buka akses kamera di layar kunci dan tarik bar pemberitahuan untuk membuka tetapan.

  - Langkah 3: Anda masih akan diminta memasukkan kata laluan. Tetapi, anda hanya perlu menampal watak lebih awal untuk menyebabkan skrin kunci rosak .

  - Langkah 4: Selepas itu, anda akan segera memasuki paparan utama telefon pintar.

  Sekiranya anda tidak dapat membuka corak terlupa ini, anda boleh mengulanginya lagi, geng.

  Cara Membuka Corak Telefon Bimbit Terlupa Lain ...

  4. Masuk ke Safe Mode Android

  Sekiranya masalah mengunci telefon pintar Android anda berasal dari aplikasi pihak ketiga, anda boleh menggunakan ciri Safe Mode untuk mematikannya.

  Cara membuka kunci telefon bimbit lupa corak ini sebenarnya berbeza-beza, tetapi yang paling biasa seperti di bawah. Semak!

  - Langkah 1: Matikan telefon Android dengan menekan butang Power selama beberapa saat. Kemudian pilihan Restart dan Matikan akan muncul.

  - Langkah 2: Seterusnya, anda hanya ketuk dan tahan pilihan Matikan sehingga pilihan Reboot ke Safe Mode muncul . Pilih OK untuk meneruskan proses.

  - Langkah 3: Telefon Android akan dimulakan semula dan memasuki Safe Mode.

  - Langkah 4: Di sini anda boleh menyahpasang aplikasi skrin kunci pihak ketiga dan memasuki mod biasa dengan memulakan semula .

  5. Buka Tetapan Corak Hapus di ADB

  Cara mengatasi corak HP yang terlupa hanya dapat dilakukan jika anda telah mengaktifkan menu USB Debugging dan komputer sebelumnya telah disambungkan ke HP melalui ADB .

  - Langkah 1: Siapkan telefon bimbit dan kabel data Android anda yang siap disambungkan ke komputer anda. Jangan lupa masuk ke direktori pemasangan ADB .

  - Langkah 2: Seterusnya, anda boleh memasukkan perintah shell adb rm /data/system/gesture.key , kemudian tekan Enter.

  - Langkah 3: Nyalakan semula telefon bimbit anda dan skrin kunci akan hilang. Tukar kata laluan dengan segera kerana proses ini hanya sementara.

  6. Tetapan Semula Kilang

  Sekiranya cara membuka kunci corak terlupa masih tidak berfungsi, anda terpaksa melakukan tetapan semula kilang untuk menukar ke tetapan awal dan membuang skrin kunci.

  - Langkah 1: Matikan telefon Android terlebih dahulu.

  - Langkah 2: Seterusnya anda perlu memasuki Mod Pemulihan dengan menekan butang Power dan Volume Down bersama-sama dan tahan. Kaedah ini boleh berbeza untuk setiap telefon bimbit.

  - Langkah 3: Setelah memasuki Mode Pemulihan, gunakan butang kelantangan untuk memindahkan pilihan.

  - Langkah 4: Pilih Wipe Data / Factory Reset , kemudian tekan butang Power . Apabila proses selesai, sila pilih Reboot sistem sekarang .

  - Langkah 5: Selesaikan. Telefon akan dimulakan semula seperti baru dan semua tetapan kembali normal.

  Nah, itulah cara untuk membuka kunci telefon bimbit Android kerana anda terlupa kata laluan, corak, atau PIN, geng anda.

  Anda boleh menggunakan langkah-langkah di atas bermula dari yang paling mudah hingga yang paling sukar, bergantung pada jenama telefon pintar yang anda gunakan.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan