Cara Memotong Lagu MP3 Dengan Mudah, Boleh Membuat Nada Dering Mudah Alih!

Ingin menyanyikan lagu kegemaran anda jadi nada dering telefon bimbit? Jangan bingung, anda boleh mengikuti tutorial cara memotong lagu MP3 di telefon bimbit anda untuk membuat nada dering anda.

Adakah anda suka mendengar musik? Apakah lagu kegemaran anda? Selalunya kita mempunyai lagu kegemaran dan sangat menyukainya sehingga kita mahu menggunakannya sebagai nada dering telefon bimbit .

Malangnya tempoh lagu sangat panjang. Walaupun kita lebih suka mendengar bahagian atas alias alias hanya reff.

Anda juga mengalaminya? Sangat sesuai, kerana kali ini Jaka akan memberikan penyelesaian untuk anda.

Caranya ialah memotong lagu di tempat yang kita mahukan. Ingin tahu? Berikut adalah petua cara memotong lagu untuk dijadikan HP nada dering .

 • Cara Meningkatkan Kualiti Audio MP3 Menggunakan Timbre
 • Cara Mudah Memotong Lagu di Telefon Android

  Tidak perlu bersusah payah menggunakan komputer untuk memotong lagu kegemaran anda. Cara memotong lagu di telefon bimbit Android sangat mudah, anda tahu. Anda boleh menggunakan aplikasi yang dipanggil Timbre .

  Sebenarnya, terdapat banyak aplikasi untuk memotong dan mengedit lagu, tetapi menurut Jaka aplikasi Timbre adalah yang paling praktikal dan mudah untuk anda gunakan.

  Selain memotong lagu, aplikasi ini juga memungkinkan anda memotong video, menukar format audio, menggabungkan 2 file dalam satu masa, dan sebagainya.

  Aplikasi potongan lagu ini mempunyai ukuran yang kecil dan antara muka yang mudah difahami. Jadi cara menggunakannya juga sangat mudah. Berikut adalah langkah-langkah memotong lagu MP3:

  Langkah 1 - Muat turun dan Pasang Aplikasi Timbre

  • Pertama sekali, anda mesti memuat turun aplikasi Timbre terlebih dahulu di Google Play Store. Aplikasi ini memerlukan memori simpanan yang kecil dan juga boleh dimuat turun secara percuma, anda tahu.

  • Sekiranya anda masih terbuka ke Gedung Google Play tetapi masih mahu memuat turun, anda boleh terus mengklik pautan di bawah untuk memuat turun aplikasi Timbre di telefon Android anda.

  Aplikasi Produktiviti Xeus DOWNLOAD
  • Pasang aplikasi pemotongan lagu ini seperti biasa. Kemudian, tunggu sehingga proses pemasangan selesai.

  Langkah 2 - Buka Aplikasi Timbre

  • Selepas anda memuat turun dan memasang, buka aplikasi Timbre yang sudah ada di telefon bimbit anda. Kemudian di bahagian audio, tekan pada pilihan Potong .

  Langkah 3 - Pilih Lagu yang Anda Mahukan

  Tahap ketiga cara memotong lagu adalah memilih lagu mana yang ingin anda potong, geng. Lagu yang disimpan di telefon bimbit anda akan dibaca oleh aplikasi ini. Anda hanya perlu mengetuk lagu pilihan anda.

  Langkah 4 - Edit lagu mengikut kehendak anda.

  • Sekarang anda boleh memasuki menu penyuntingan Timbre. Anda boleh menyesuaikan bahagian mana yang ingin anda potong. Beberapa alat, Jaka, menerangkan melalui gambar di bawah.

  • Pada slaid Select a Range , anda boleh menentukan bahagian lagu mana yang ingin anda simpan dan bahagian lagu lain yang ingin anda potong dari nada dering.

  • Anda juga boleh menukar folder penyimpanan lagu yang diedit dan nama fail lagu yang baru anda edit.

  Langkah 5 - Simpan lagu

  Setelah selesai memotong lagu, ketik ikon Gunting . Selanjutnya akan muncul pop timbul pengesahan, jika sesuai, ketuk Simpan untuk menyimpan.

  Langkah 5 - Selesaikan

  Dengan cara itu, hasil pemotongan lagu di Android akan langsung masuk ke folder yang anda nyatakan sebelumnya. Fail dalam format MP3 , dengan ukuran yang pastinya lebih kecil daripada fail asalnya.

  Selain menjadikannya sebagai nada dering, Anda juga dapat menjadikannya penggera atau nada untuk pemberitahuan telefon bimbit anda.

  Cara Meningkatkan Kualiti Audio MP3 Menggunakan Timbre

  Selain digunakan untuk memotong lagu, aplikasi Timbre juga dapat digunakan untuk meningkatkan kualitas MP3 yang Anda edit, Anda tahu.

  Sekiranya anda berpendapat bahawa jumlah nada dering yang diedit tidak cukup kuat, anda boleh meningkatkan kelantangan audio.

  Lihat langkah-langkah berikut:

  Langkah 1 - Cara Menambah Kelantangan

  Cara meningkatkan kelantangan audio terlebih dahulu, buka aplikasi Timbre sekali lagi. Selepas itu di bahagian audio pilih ikon Volume . Selepas itu, pilih nada dering yang kami edit sebelumnya, geng.

  Alat masih serupa dengan kaedah pertama.

  Langkah 2 - Laraskan kelantangan

  Selepas itu, anda boleh meningkatkan kelantangan audio dengan menggeser togol ke kanan. Anda boleh meningkatkan suara hingga 2 kali ganda daripada jumlah asal. Sekiranya anda telah mengetuk ikon gambar Speaker .

  Apabila pop timbul muncul, ketuk Simpan untuk menyimpan hasil penyuntingan. Anda boleh membuka fail dalam folder sesuai dengan yang anda pilih sebelumnya.

  Itulah petua cara memotong lagu untuk nada dering di android dari Jaka, kumpulan itu. Kini anda dapat mendengar lagu kegemaran anda menjadi nada dering atau penggera yang terbangun pada waktu pagi.

  Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Lagu atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan