Bagaimana Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma, Auto Pass!

Adakah anda membuat skrip dan memerlukan jurnal antarabangsa untuk rujukan? Tenang, Jaka akan memberitahu anda bagaimana mencari jurnal antarabangsa percuma dengan mudah

Siapa di sini yang mengusahakan tesis atau artikel ilmiah? Tesis adalah syarat tamat pengajian di kebanyakan universiti, akademi, dan institusi pendidikan lain.

Dalam menyiapkan tesis dan makalah anda, anda memerlukan rujukan yang boleh dipercayai untuk mengukuhkan hujah dan hipotesis anda. Tanpa rujukan yang kukuh, anda mungkin disembelih oleh penguji, geng.

Untuk menjadikan tesis anda lebih baik, anda mesti memasukkan jurnal antarabangsa sebagai rujukan anda. Jurnal antarabangsa telah dikenali di seluruh dunia sehingga kebenarannya tidak dapat diragui.

Dengan modal internet, kini anda boleh mencari jurnal antarabangsa dengan mudah. Ingin tahu bagaimana mencari jurnal antarabangsa yang boleh dipercayai? Mari, lihat artikel berikut!

 • Bagaimana Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma di Academia.edu
 • Cara mencari jurnal antarabangsa percuma di DOAJ
 • Bagaimana Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma di ScienceDirect
 • Koleksi Kaedah Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma

  Seperti yang dikatakan oleh Jaka sebelumnya, jurnal antarabangsa mempunyai tahap kredibiliti yang tinggi kerana diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  Tidak hairanlah jika banyak jurnal antarabangsa membayar, geng. Tetapi masih, dalam artikel ini Jaka akan memberitahu anda beberapa cara untuk mencari jurnal antarabangsa percuma .

  Lihatlah!

  1. Cara Mencari Jurnal Antarabangsa di Google Scholar

  Dari sekian banyak laman web untuk mencari jurnal antarabangsa, Google Scholar boleh menjadi yang paling popular. Kerana Google Scholar sangat mudah digunakan dan koleksi jurnal sangat pelbagai.

  Google Scholar adalah produk enjin carian dari Google yang berfokus pada pencarian jurnal ilmiah. Banyak jurnal telah diindeks di Google Scholar jadi mencarinya mudah.

  Terdapat begitu banyak jurnal antarabangsa percuma yang anda dapati di sini. Inilah cara mencari jurnal antarabangsa di Google Scholar:

  • Langkah 1: Buka aplikasi penyemak imbas di PC. Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan penyemak imbas Google Chrome yang disatukan dengan enjin carian Google.

  • Langkah 2: Ketik alamat Google Cendekia ( //scholar.google.com/ ) di Bar Alamat, kemudian tekan Enter.

  • Langkah 3: Cari topik jurnal antarabangsa yang anda mahukan dengan memasukkan kata kunci. Contohnya, anda mencari jurnal mengenai media sosial, kemudian taip media sosial di medan carian.

  • Langkah 4: Banyak jurnal akan muncul. Untuk mengetahui jurnal antarabangsa yang boleh anda muat turun, cari jurnal yang mempunyai kod [PDF] di sebelah kanan.

  2. Bagaimana Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma di Academia.edu

  Laman carian jurnal antarabangsa percuma seterusnya adalah Academia . Laman web ini boleh dikatakan media sosial khas untuk para akademik untuk berkongsi jurnal ilmiah.

  Perhatikan bahawa terdapat beratus-ratus ahli akademik yang telah menyertai laman web ini. Sekiranya anda mencari dokumen seperti makalah, jurnal ilmiah, atau tesis, anda boleh mendapatkannya di sini.

  Untuk memuat turun jurnal ilmiah di Academia, anda dikehendaki mendaftar terlebih dahulu. Tenang, percuma, geng!

  • Langkah 1: Buka laman Academia.edu melalui penyemak imbas anda.

  • Langkah 2: Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Academia, anda mesti mendaftar . Anda boleh mendaftar dengan e-mel atau akaun media sosial seperti Facebook atau Google.

  • Langkah 3: Setelah berjaya log masuk, anda boleh menaip kata kunci yang anda mahukan di bar carian yang terletak di bahagian atas halaman.
  • Langkah 4: Cari tajuk jurnal antarabangsa yang anda mahukan. Klik pada butang Muat turun untuk memuat turun jurnal

  3. Bagaimana mencari jurnal antarabangsa percuma di DOAJ

  DOAJ atau Direktori Jurnal Akses Terbuka adalah laman web yang menyediakan jurnal dan artikel ilmiah yang mempunyai akses terbuka dari seluruh dunia.

  Di laman web ini, anda boleh menemui ribuan tajuk jurnal antarabangsa yang boleh dimuat turun secara percuma. Di laman web ini, terdapat sekitar 14,000 jurnal ilmiah dan lebih daripada 5 juta artikel dari 127 negara di dunia.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara mencari jurnal antarabangsa percuma di DOAJ, pertimbangkan artikel berikut, geng!

  • Langkah 1: Buka laman web rasmi DOAJ ( //doaj.org/ ) dengan menaip alamat ke bar alamat mesin carian.
  • Langkah 2: Masukkan kata kunci yang anda mahukan di medan carian DOAJ. Nyahtanda Artikel jika anda hanya ingin mencari jurnal ilmiah. Klik pada ikon carian untuk mula mencari.
  • Langkah 3: Klik jurnal yang anda mahukan. Setelah memasukkan butiran jurnal, cari penulisan Teks Penuh untuk dapat memuat turun jurnal antarabangsa penuh.

  4. Bagaimana Mencari Jurnal Antarabangsa Percuma di ScienceDirect

  ScienceDirect adalah laman langganan yang menyediakan lebih daripada 12 juta kandungan dari 3,500 jurnal akademik dan 34,000 eBook. Laman web ini sangat lengkap dan sangat dipercayai.

  Malangnya, untuk memuat turun jurnal antarabangsa di laman web ini, anda perlu membayar yuran langganan yang agak mahal. Nasib baik jika kampus anda memberikan akses percuma ke laman web ini.

  Nah, bagi anda yang tidak mempunyai akses tetapi ingin menggunakan jurnal antarabangsa dari laman web ini, Jaka akan memberitahu anda cara mencari jurnal antarabangsa percuma di ScienceDirect.

  • Langkah 1: Buka laman web ScienceDirect rasmi ( //www.sciencedirect.com/ ) pada penyemak imbas PC / komputer riba anda.

  • Langkah 2: Masukkan kata kunci yang anda cari, kemudian klik pada ikon Cari .

  • Langkah 3: Hasil carian akan muncul. Anda boleh memuat turun tajuk dengan tajuk Open Access secara percuma. Sekiranya anda mahukan muat turun berbayar, anda boleh mengklik salah satu tajuk yang anda mahukan.
  • Langkah 4: Seperti yang anda lihat, untuk memuat turun jurnal ini, anda mesti membayar US $ 19.95 . Tidak perlu bersusah payah, anda hanya menyalin pautan halaman di bar alamat penyemak imbas.
  • Langkah 5: Buka tab baru di penyemak imbas anda, kemudian ketik //sci-hub.tw/ di bar alamat. Masukkan untuk membuka laman web

  • Langkah 6: Masukkan pautan jurnal ScienceDirect di medan carian. Klik Buka untuk memuat turun jurnal secara percuma.

  • Langkah 7: Anda akan diarahkan ke halaman baru untuk dimuat turun. Anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk memuat turun jurnal berbayar dari laman web lain, kumpulan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara mencari jurnal antarabangsa percuma dengan mudah. Sekarang anda boleh melakukan skrip anda dengan lebih tenang, geng.

  Jumpa awak lain kali!

  Baca juga artikel mengenai Tutorial atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan