10 Format Video Paling Popular & Terbaik di Dunia, Mana Yang Kegemaran Anda?

Kepo dengan format video paling popular dan terbaik yang digunakan pada tahun 2020? Lihat ulasan di sini!

Siapa yang ingin menonton filem atau video kegemaran? Sama ada anda masih kanak-kanak atau orang dewasa, menonton filem terbaik telah menjadi salah satu kemudahan hiburan yang murah dan menyenangkan yang sangat mudah diakses.

Terutama pada masa ini terdapat banyak pilihan jenis video yang dapat kita nikmati mulai dari video lucu di media sosial hingga filem di Netflix.

Tetapi tahukah anda bahawa setiap filem atau video mempunyai format / peluasan yang berbeza? Untuk lebih lanjut, ikuti ulasan Jaka mengenai format video di dunia.

 • MP4
 • MPG
 • 3GP
 • WEBM
 • MKV
 • GIFV
 • WMV
 • FLV
 • DAT
 • Format Video Paling Popular & Terbaik pada tahun 2020

  Terdapat beberapa jenis format video yang akan anda temui setiap kali menonton filem atau video muzik, salah satunya terdapat di sebilangan laman web menonton filem dalam talian . Berikut adalah 10 format video yang paling popular dan terbaik pada tahun 2020 oleh Jaka!

  1. AVI

  Pasti anda tahu format video ini! AVI atau Audio Video Interleave telah menjadi salah satu format fail yang paling popular kerana ia sering digunakan sebagai format filem dan video secara meluas melalui pelbagai media.

  AVI juga sering digunakan sebagai format fail lalai untuk kamkoder dan kamera digital pada umumnya. Format yang dibuat oleh Microsoft ini juga terkenal kerana sering digabungkan dengan codec seperti DivX dan XVID,

  Tetapi bagi anda yang memaparkan video dengan codec seperti yang disebutkan, jangan lupa memasang fail pembaca codec terlebih dahulu!

  2. MP4

  Ia juga menjadi salah satu format fail video yang paling popular di dunia. YouTube menjadi laman web yang menjadikan MP4 lebih berjaya.

  Ini berlaku kerana platform pemain video yang popular ini menggunakan peluasan MP4 sebagai format fail standard pada setiap video yang mereka sediakan.

  Perlu diketahui bahawa YouTube menggunakan FLV sebagai pelanjutan videonya, namun, sejak mereka beralih ke pemain video HTML5, flash mulai ditinggalkan dan FLV menjadi kenangan.

  3. MPG

  MPG atau MPEG telah menjadi penguasa semua video di rumah anda yang anda tahu. Kembali ketika era VCD masih menjamur di Indonesia, setiap fail .DAT di dalam VCD adalah video yang mempunyai format MPEG 1.

  Selain VCD, MPG juga sering dijumpai pada DVD dan bahkan Blu-Ray sebagai sambungan video lalai di dalamnya.

  Dengan hilangnya era kegemilangan VCD di seluruh dunia termasuk Indonesia, format video yang satu ini perlahan-lahan hilang.

  4. 3GP

  Hayo, siapa yang tersenyum melihat format video di atas? Nah, 3GP dan menjadi sangat terkenal di Indonesia kerana pada awal tahun 2000-an, format fail video ini menjadi format fail lalai untuk telefon bimbit.

  3GP dioptimumkan secara khusus sebagai sambungan video kecil, terutama dari telefon bimbit, terutama dari segi ukuran fail yang dihasilkan.

  Perkara yang membuatnya menarik adalah, 3GP sering disalahgunakan di internet kerana banyak video porno amatur (terutamanya dari Indonesia) dirakam menggunakan telefon bimbit dan menghasilkan video dengan format 3GP.

  Biasanya anda mendapatkannya di rangkaian laman web haram, salah satunya adalah laman web lucah. Mengaku, geng!

  5. WEBM

  Bagi anda yang tidak tahu, WEBM kini juga menjadi salah satu format fail video yang telah menjadi popular di internet. Ia menggunakan format pengkodan video VP8 / VP9 dan audio Vorbis atau Opus sebagai codec standard.

  Untuk laman web Indonesia, mungkin tidak banyak orang menggunakan WebM sebagai format file video, tetapi di luar sana sejak kehadiran HTML5, WebM telah berkembang sebagai file media standard, baik untuk situs forum hingga situs berita.

  Mirip dengan MKV yang akan dibincangkan Jaka seterusnya, WebM mempunyai wadah yang disebut Matroska. Siapa yang masih menggunakan format video yang satu ini?

  6. MKV

  Siapa di sini yang suka memuat turun filem melalui Torrent atau Ganool? Anda mesti biasa dengan video format MKV.

  Matroska Video telah menjadi media yang disukai oleh penyedia filem di internet kerana fleksibel dan dapat menyimpan banyak video, audio, gambar, atau bahkan fail sari kata dalam fail video yang sama.

  Mungkin sama dengan sambungan popular lain seperti AVI dan MP4, tetapi Matroska sangat terbuka dari segi spesifikasi dan ia adalah sebahagian daripada perisian sumber terbuka sehingga mudah diubah suai.

  7. GIFV

  Dalam era teknologi maklumat yang semakin pesat ini, GIFV juga telah menjadi salah satu format video paling popular di kalangan pengguna ruang siber, bersama dengan WEBM.

  Sekiranya WEBM lebih kerap digunakan untuk video pendek yang disertai dengan suara, GIFV digunakan sebagai ganti pelanjutan GIF yang diketahui tidak cekap dan mempunyai ukuran fail yang sangat membazir.

  GIFV dikenali sebagai peluasan yang sangat ekonomik, tetapi mudah digunakan, tidak bersuara, dan selesa untuk dipaparkan berulang kali (gelung seperti GIF). Satu laman web besar yang menjadikan GIFV sebagai format lalai adalah 9GAG.

  8. WMV

  Siapa yang menggunakan komputer ketika Windows Movie Maker dan Metacafe masih berkuasa? Ya, melalui dua produk inilah WMV menjadi terkenal.

  Sambungan ini yang dibuat khusus untuk Windows dari namanya sahaja menggambarkan segala-galanya, Windows Media Video atau disingkat WMV.

  Mudah digunakan dan banyak disokong oleh Windows menjadikan format video ini banyak digunakan kerana Windows XP memainkan peranan penting dalam dunia sistem operasi.

  9. FLV

  Mereka yang biasanya memuat turun video di YouTube pada tahun 2010 pasti sudah biasa dengan format FLV. Format ini juga sering dijumpai di beberapa filem atau anime yang anda tonton.

  Kualitinya sendiri boleh dibilang bagus, dengan kapasiti yang tidak begitu besar dan dapat dimainkan pada PC sekolah lama pada masa itu.

  Tambahan lain, jika saiz failnya besar, kualitinya pasti lebih baik. Pada masa ini, kerana pengembangan video menggunakan format MP4, format FLV itu sendiri semakin jarang berlaku.

  10. DAT

  Bagi pengguna milenium, terutamanya pengguna komputer awal pada tahun 2000 hingga awal 2010, pastinya anda sudah biasa dengan format DAT.

  DAT itu sendiri adalah peluasan fail yang biasanya terdapat pada VCD. Biasanya format ini masih ada kaitan dengan MPEG.

  Walaupun mempunyai kualiti yang baik, jenis fail video ini tidak dapat dimainkan pada pemutar video Android lalai. Sangat sedih!

  Format video itu adalah yang paling popular dan digunakan secara meluas dalam dunia teknologi, baik sebagai media video luar talian untuk streaming melalui internet.

  Jadi format video mana yang sering anda gunakan? Jangan lupa juga memberikan pendapat anda melalui komen di bawah.

  Artikel Berkaitan